Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Πότε είναι ασφαλές το σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Σεξουαλική υγεία: Πότε είναι ασφαλές το σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Σεξουαλική υγεία: Μάθετε τι πρέπει να σκεφτείτε εσείς και ο σύντροφός σας πριν σκεφτείτε να κάνετε σεξ χωρίς προστασία.

Τα προφυλακτικά σας προστατεύουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) καθώς και από την εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε όταν κάνετε σεξ με έναν νέο σύντροφο. Χρειάζεται όμως ακόμα να τα χρησιμοποιείτε σε μια μακροχρόνια σχέση; Μάθετε τι πρέπει να σκεφτείτε εσείς και ο σύντροφός σας πριν σκεφτείτε να κάνετε σεξ χωρίς προστασία.

Είναι ασφαλές να κάνεις σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Μπορεί να είναι, αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Θα χρειαστεί να είστε σε μια αξιόπιστη, αποκλειστική σχέση και τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας θα πρέπει να έχετε βγει αρνητικά για ΣΜΝ. Αν δεν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης. Για τα περισσότερα ζευγάρια, η ανάπτυξη αυτού του επιπέδου εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο. Αυτή δεν είναι μια απόφαση να βιαστείς ή να πάρεις στη ζέστη της στιγμής.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά σε μια στενή σχέση;

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και ο HIV είναι πολύ συχνές. Πολλά ΣΜΝ δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, επομένως εσείς ή ο σύντροφός σας μπορεί να έχετε λοίμωξη χωρίς να το γνωρίζετε. Χρησιμοποιώντας προφυλακτικά προστατεύετε ο ένας τον άλλον από τον κίνδυνο να περάσετε λοιμώξεις μεταξύ σας.

Τα προφυλακτικά προσφέρουν καλή προστασία έναντι των ΣΜΝ. Για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να τα φορέσετε πριν ξεκινήσετε να κάνετε σεξ και να τα φοράτε μέχρι να τελειώσετε. Το σπέρμα μπορεί να διαρρεύσει από το πέος του συντρόφου σας κατά τη διάρκεια του προκαταρκτικού παιχνιδιού και μετά το σεξ, επομένως δεν πρέπει να αγγίζει τον κόλπο σας εκτός εάν φοράει προφυλακτικό. Αυτό ισχύει επίσης αν κάνετε πρωκτικό σεξ.

Εκτός από τη διακοπή της εξάπλωσης των ΣΜΝ, τα προφυλακτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Άλλες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως το σπιράλ ή το εμφύτευμα είναι πιο αξιόπιστες. Επομένως, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά καθώς και προφυλακτικά.  Ο σύντροφός μου και εγώ θέλουμε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε προφυλακτικά.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια;

Πρώτα πρέπει να συζητήσετε τα πράγματα. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε και οι δύο να δεσμευτείτε να είστε αποκλειστικοί και να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον για να το τηρήσετε. Αποκλειστικοί σημαίνει ότι εσείς και ο σύντροφός σας συμφωνείτε να έχετε μόνο σεξουαλική επαφή μεταξύ σας.

Το επόμενο βήμα σας είναι να κάνετε εξέταση για ΣΜΝ. Είναι γρήγορο και εύκολο, και παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε άβολα, δεν χρειάζεται πραγματικά. Μπορείτε να πάτε μόνοι σας στην κλινική για έλεγχο ή να πάτε μαζί. Δεν πειράζει, αρκεί να υποβληθείτε και οι δύο σε εξετάσεις και να μοιραστείτε τα αποτελέσματά σας μεταξύ τους. Μιλήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.

Εάν ένας ή και οι δύο από εσάς βγουν θετικοί για ΣΜΝ, μπορεί και οι δύο να χρειαστείτε θεραπεία προτού σκεφτείτε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά. Εάν κάποιος από εσάς έχει ιογενή ΣΜΝ, όπως έρπης ή HIV, θα είναι ασφαλέστερο να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά.

Εάν χρησιμοποιούσατε προφυλακτικά για να αποτρέψετε την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να μεταβείτε σε μια εναλλακτική μέθοδο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για να διαλέξετε. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως ορισμένοι τύποι χαπιών, δεν λειτουργούν αμέσως, γι’ αυτό συνεχίστε με τα προφυλακτικά μέχρι να τεθεί σε ισχύ.

Ο σύντροφός μου θέλει να σταματήσει να χρησιμοποιεί προφυλακτικά αλλά δεν είμαι σίγουρος. Τι πρέπει να κάνω?

Είναι πάντα εντάξει να λες όχι. Αν σας αρέσει πραγματικά κάποιος, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ρισκάρετε, αλλά μακροπρόθεσμα, αυτό δεν θα είναι καλό για τη σχέση σας. Δεν πρέπει να αισθάνεστε πίεση για σεξ χωρίς προστασία για να τον κρατήσετε ευτυχισμένο. Πρέπει να είναι μια επιλογή με την οποία νιώθετε άνετα και οι δύο.

Θα μπορούσατε να του μιλήσετε για το γιατί θέλει να σταματήσει να χρησιμοποιεί προφυλακτικά πριν νιώσετε έτοιμοι. Μπορεί να υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορείτε να εξερευνήσετε. Ίσως διαπιστώσετε ότι η δοκιμή ενός διαφορετικού τύπου προφυλακτικού θα είναι πιο ικανοποιητική και για τους δύο σας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη, χρώματα, υφές και πάχη ανδρικού προφυλακτικού για να διαλέξετε. Και η τοποθέτηση προφυλακτικού δεν χρειάζεται να διακόψει το σεξ. Μπορείτε να συνεχίσετε να φιλάτε και να αγγίζετε ο ένας τον άλλον για να μην χαλάσετε τη διάθεση.

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε ένα εσωτερικό (ή γυναικείο) προφυλακτικό που το τοποθετείτε στον κόλπο ή τον πρωκτό σας εάν κάνετε πρωκτικό σεξ. Δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμα όσο τα ανδρικά προφυλακτικά και είναι πιο ακριβά, αλλά μερικά ζευγάρια τα προτιμούν. Μπορείτε να βάλετε ένα εσωτερικό προφυλακτικό πριν ζεσταθούν πολύ τα πράγματα, ώστε να είναι εκεί όταν το χρειάζεστε.

Εάν ο σύντροφός σας συνεχίζει να επιμένει να χάσει τα προφυλακτικά, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε εάν αυτή είναι μια σχέση που είναι κατάλληλη για εσάς. Εάν ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και την ευημερία σας ή για τη δική του, δεν αντανακλά καλά τα συναισθήματά του για εσάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της σεξουαλικής σας ευεξίας

Πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική θεραπεία;

Τι είναι το rebound sex και πώς επηρεάζει τη σχέση σου;

Τα μεγαλύτερα ταμπού στο σεξ για τους νέους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές ανακαλύπτουν νέες, πιο αποτελεσματικές περιπτώσεις για τη θεραπεία της σύφιλης

Hayes: Έχω ένα τεράστιο πάθος για τη σεξουαλική υγεία και ένα σπαστικό ενδιαφέρον για τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η έρευνα μου επέτρεψε να συνδυάσω αυτά τα δύο ενδιαφέροντα, καθώς η σύφιλη είναι μια ασθένεια που υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά λίγα είναι γνωστά γι' αυτήν λόγω της δυσκολίας καλλιέργειας των βακτηρίων σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η ύπαρξη περισσότερων δεδομένων και έρευνας σχετικά με την ασθένεια αποτελεί επιτακτική κλινική ανάγκη.