Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Πόσο επικίνδυνο είναι το σεξ αν πάσχετε από καρδιακή πάθηση;

Σεξουαλική υγεία: Πόσο επικίνδυνο είναι το σεξ αν πάσχετε από καρδιακή πάθηση;

Σεξουαλική υγεία: Υπάρχει πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του σεξ; Ναί. Ο κίνδυνος σας είναι ελαφρώς αυξημένος κάθε φορά που είστε σωματικά δραστήριοι.

Εάν έχετε καρδιακή νόσο, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για το σεξ. Μπορεί να ανησυχείτε για την κατάσταση του καρδιαγγειακού σας συστήματος και για το πόση προσπάθεια μπορεί να αντέξει η καρδιά σας. Αλλά η επιστροφή στις κανονικές καθημερινές σας δραστηριότητες και στα πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής σας. Ο Michael Blaha, M.D., M.P.H, διευθυντής κλινικής έρευνας στο Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease, εξηγεί πώς να γνωρίζετε εάν το σεξ είναι ασφαλές όταν έχετε καρδιακή νόσο.

Σημάδια ότι είστε αρκετά υγιείς για σεξ

Ο πρωταρχικός φόβος σχετικά με την οικειότητα για τα περισσότερα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι ο φόβος ότι το σεξ θα προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό, δεν είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι με σταθερή καρδιακή νόσο πρέπει να ανησυχούν, λέει η Blaha. Γενικά, αν μπορείτε να ανεβείτε σκάλες ή να κάνετε τζόκινγκ ή να περπατήσετε ένα μίλι χωρίς δυσκολία, είναι ασφαλές για εσάς να κάνετε σεξ.

«Η πιθανότητα να πάθεις καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν πρέπει να σε τρομάζει», λέει η Blaha. «Εφόσον δεν αντιμετωπίζετε κανένα σύμπτωμα, δεν είναι ανησυχητικό». Θα πρέπει να απέχετε από οποιαδήποτε βαριά σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, έως ότου δείτε γιατρό εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής νόσου όπως:

  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Ναυτία ή δυσπεψία

«Υπάρχει πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του σεξ; Ναί. Ο κίνδυνος σας είναι ελαφρώς αυξημένος κάθε φορά που είστε σωματικά δραστήριοι, είτε πρόκειται για σεξουαλική δραστηριότητα είτε για τρέξιμο ή για οποιοδήποτε άλλο είδος αερόβιας άσκησης, σε σύγκριση με όταν ξεκουράζεστε. Αλλά για τα άτομα με σταθερή καρδιά, τα μακροπρόθεσμα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας – συμπεριλαμβανομένου του σεξ – υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων», λέει η Blaha.

Τα οφέλη του σεξ για την υγεία της καρδιάς

Αντί να προκαλεί βλάβη, το σεξ μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και οι γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Τα προστατευτικά οφέλη μπορεί να είναι πολλά: Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης και βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς σας, στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, στη μείωση του στρες και στη βελτίωση του ύπνου. Επιπλέον, η οικειότητα σε μια σχέση μπορεί να αυξήσει το δέσιμο. Οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις, λέει η Blaha, μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Εφόσον ο γιατρός σας σας έχει δώσει το πράσινο φως και δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, είναι εντάξει να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες», λέει η Blaha.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επαναφορά της σεξουαλικής οικειότητας μετά την απόκτηση μωρού

Γιατί χρειάζεται να κάνετε σεξ πιο συχνά;

Η σεξουαλική υγεία σημαντική για τη γενική ευημερία ενός ανθρώπου

Μιλήστε στο παιδί σας για την ασφαλή σεξουαλική επαφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σεξ tips για να αποκτήσετε παιδί

Εγκυμοσύνη: Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη σεξουαλική σας ζωή για τις δυνατότητες δημιουργίας μωρών.

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Τρανς: Τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου μπορεί να αισθάνονται ότι το φυσικό τους σώμα δεν ταιριάζει με την εσωτερική τους αίσθηση για το ποιοι είναι ή ότι δεν επιθυμούν την ταυτότητα φύλου που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.