Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Πώς είναι το σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία;

Σεξουαλική υγεία: Πώς είναι το σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία;

Σεξουαλική υγεία: Πολλά ώριμα ζευγάρια έχουν καλύτερη ερωτική ζωή από ό,τι στις πιο νεανικές τους μέρες.

Σεξ μετά τα 60; Αυτό είναι ένα μεγάλο ναι. Πολλά ώριμα ζευγάρια έχουν καλύτερη ερωτική ζωή από ό,τι στις πιο νεανικές τους μέρες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Έχουν βαθύτερη οικειότητα με τους συντρόφους, λιγότερους περισπασμούς, δεν ανησυχούν για την εγκυμοσύνη και απλά περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν. Επιπλέον, έχουν πολύ περισσότερη τεχνογνωσία και έχουν κάνει-αυτό από αυτά τα νέα πράγματα στην τηλεόραση.

Ορμονικές Αλλαγές

Γύρω στη μέση ηλικία — ηλικία 45 ετών περίπου — νέα προβλήματα μπορεί να μειώσουν προσωρινά την ερωτική σας ζωή. Οι ορμόνες του φύλου κάνουν μεγάλη πτώση. Για τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση φέρνει μια βουτιά στα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα. Τα τοιχώματα του κόλπου σας γίνονται πιο λεπτά και στεγνά. Οι άνδρες βλέπουν μια ρινική δόση τεστοστερόνης και οιστρογόνων περίπου την ίδια στιγμή. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη στύσης (στυτική δυσλειτουργία ή ΣΔ). Οι αλλαγές στον εγκέφαλο και στη ροή του αίματός σας αλλάζουν τα πράγματα επίσης.

Κολπικές Αλλαγές

Τα κύρια σεξουαλικά προβλήματα για τις γυναίκες τείνουν να είναι η δυσκολία στον οργασμό, η έλλειψη επιθυμίας και η ξηρότητα του κόλπου. Ο κόλπος σας κονταίνει και στενεύει με την ηλικία. Δεν υγραίνεται τόσο εύκολα όσο πριν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο όταν κάνετε σεξ. Τα λιπανμένα προφυλακτικά, το λιπαντικό ζελέ με βάση το νερό και οι κολπικές ενυδατικές κρέμες μπορεί να κάνουν καλό στο κόλπο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει κολπικά οιστρογόνα, τα οποία διατίθενται ως κρέμα, χάπι ή δισκίο ή ένθετο.

Στυτική Δυσλειτουργία

Το κύριο σεξουαλικό πρόβλημα που σχετίζεται με την ηλικία για τους άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία ή ΣΔ. Οι στύσεις δεν έρχονται — και μένουν — όπως παλιά. Το πέος σας μπορεί να μην γίνει τόσο σκληρό ή μεγάλο όσο πριν. Ένα από τα τέσσερα φάρμακα ΕΔ μπορεί να είναι η απάντηση. Αλλά μπορεί να έχουν παρενέργειες. Μπορούν επίσης να συγκρούονται με φάρμακα που περιέχουν νιτρικά άλατα. Να είστε προσεκτικοί με τα βότανα και τα συμπληρώματα που υπόσχονται γρήγορη λύση. Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν τα δοκιμάσετε.

Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ΣΔ στους άνδρες, ειδικά σε αυτούς με τύπο 2. Ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα γεννητικά όργανα. Τα φάρμακα, μια αντλία πέους ή ακόμα και ένα εμφύτευμα πέους μπορούν να βοηθήσουν. Οι γυναίκες με αυτή την πάθηση μπορεί επίσης να έχουν λιγότερη αίσθηση στα γεννητικά τους όργανα. Προκαλεί επίσης περισσότερες κολπικές μολύνσεις ζύμης, οι οποίες μπορεί να ερεθίσουν αυτή την περιοχή και να κάνουν δύσκολη ή δυσάρεστη τη σεξουαλική επαφή. Αλλά αντιμετωπίζονται εύκολα.

Καρδιακή ασθένεια

Μια καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να είναι καλή τηλεόραση, αλλά δεν συμβαίνει συχνά στην πραγματική ζωή. Οι καρδιακές παθήσεις κάνουν τις αρτηρίες σας να στενεύουν και να σκληραίνουν, έτσι το αίμα σας δεν ρέει τόσο εύκολα. Μπορεί να δυσκολευτείτε να διεγερθείτε ή να έχετε οργασμούς. Αλλά μόλις αντιμετωπιστεί, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει το πράσινο φως. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν πόνο στο στήθος, προβλήματα αναπνοής ή συμπτώματα που επιδεινώνονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 Συνήθειες για να είναι καλύτερη η καθημερινότητά σας

Δημιουργήστε ένα πλάνο για να συλλάβετε πιο εύκολα παιδί

Τέσσερα tips που κάνουν το σεξ πιο ευχάριστο για τις γυναίκες

Η ένεση ορμόνης κισπεπτίνης θα μπορούσε να θεραπεύσει τη χαμηλή σεξουαλική ορμή σε γυναίκες και άνδρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει. 

Πώς να κάνετε ωραίο και γρήγορο σεξ;

Γρήγορο σεξ: Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις συζητήσεις σχετικά με την οικειότητα με σεβασμό, συναίνεση και σεβασμό τόσο για τις ανάγκες όσο και για τα όρια των συντρόφων.

Τι θα περάσει το σώμα σου μετά από γέννηση διδύμων;

Εγκυμοσύνη δίδυμα: Η αύξηση βάρους είναι συνήθως υψηλότερη με τα δίδυμα, καθώς το σώμα χρειάζεται να φιλοξενήσει την ανάπτυξη δύο εμβρύων. Αυτό το αυξημένο βάρος μπορεί να συμβάλει στην κόπωση και σε πιθανές επιπλοκές, όπως ο διαβήτης κύησης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς μπορεί να είναι οι σεξουαλικές σας σχέσεις μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Η σεξουαλική υγεία μετά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνει την προσαρμογή στις σωματικές αλλαγές, τη διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας και την προτεραιότητα της συναισθηματικής ευεξίας.