Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Μιλήστε στο παιδί σας για την ασφαλή σεξουαλική επαφή

Σεξουαλική υγεία: Μιλήστε στο παιδί σας για την ασφαλή σεξουαλική επαφή

Σεξουαλική υγεία: Όλες οι μορφές σεξουαλικής επαφής ενέχουν κάποιους κινδύνους. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) με ορισμένες προφυλάξεις και ασφαλείς συμπεριφορές.

Το μόνο ασφαλές σεξ δεν είναι σεξ, σύμφωνα με τους περισσότερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Η αποχή μπορεί να είναι η μόνη αληθινή μορφή «ασφαλούς» σεξ. Όλες οι μορφές σεξουαλικής επαφής ενέχουν κάποιους κινδύνους. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) με ορισμένες προφυλάξεις και ασφαλείς συμπεριφορές. Ως γονιός, μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας για ασφαλέστερο σεξ προτού γίνει σεξουαλικά ενεργό.

Μιλώντας στον έφηβό σας για το ασφαλές σεξ

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να αρχίσουν να μιλούν στα παιδιά για το σώμα και το φύλο τους, σε επίπεδο κατάλληλο για την ηλικία τους, όταν ρωτούν για πρώτη φορά από πού προέρχονται τα μωρά. Πολλοί έφηβοι μπορεί να λένε ότι ξέρουν τα πάντα για το σεξ, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για το σεξ και τα ΣΜΝ.

Ως γονιός, είστε η καλύτερη πηγή ακριβών πληροφοριών για τον έφηβό σας. Αλλά πολλοί γονείς δεν είναι σίγουροι πώς να αρχίσουν να μιλούν για το ασφαλές σεξ με τους εφήβους τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να προσεγγίσετε το θέμα του ασφαλούς σεξ με τον έφηβό σας:

 • Μιλήστε ήρεμα και ειλικρινά για το ασφαλές σεξ.
 • Εξασκηθείτε να μιλάτε για ασφαλές σεξ με έναν άλλο ενήλικα πριν πλησιάσετε τον έφηβό σας.
 • Ακούστε τον έφηβό σας και απαντήστε ειλικρινά σε τυχόν ερωτήσεις.

Τα θέματα που είναι κατάλληλα για μια συζήτηση για το ασφαλές σεξ μπορεί να περιλαμβάνουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και πρόληψη, πίεση από συνομηλίκους για σεξ, έλεγχο των γεννήσεων, διαφορετικές μορφές σεξουαλικότητας και βιασμό ραντεβού.

Άλλα άτομα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μιλήσετε στον έφηβό σας για το σεξ μπορεί να περιλαμβάνουν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του εφήβου σας, έναν συγγενή ή έναν θρησκευτικό σύμβουλο. Τα βιβλία σχετικά με το θέμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση άβολων ερωτήσεων.

Μερικές λανθασμένες αντιλήψεις για το «ασφαλές» σεξ

Το φιλί θεωρείται ότι είναι μια ασφαλής δραστηριότητα, αλλά ο έρπης και άλλες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με αυτόν τον τρόπο. Τα προφυλακτικά θεωρείται συνήθως ότι προστατεύουν από ΣΜΝ. Είναι αλήθεια ότι εάν χρησιμοποιούνται σωστά και με συνέπεια, τα προφυλακτικά βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια. Αλλά μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως από άλλες ασθένειες, όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ο έρπης και η σύφιλη.

Οδηγίες για ασφαλέστερο σεξ

Περιορίστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα σε έναν μόνο σύντροφο που κάνει σεξ μόνο μαζί σας. Αυτό βοηθά στη μείωση της έκθεσης σε οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για ασφαλέστερο σεξ:

 • Σκεφτείτε δύο φορές πριν ξεκινήσετε σεξουαλικές σχέσεις με έναν νέο σύντροφο. Αρχικά, συζητήστε τους προηγούμενους συντρόφους, το ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και τη χρήση ναρκωτικών.
 • Το CDC συνιστά τη χρήση προφυλακτικών από λάτεξ, με ή χωρίς σπερματοκτόνα, για την πρόληψη της μετάδοσης των ΣΜΝ. Αυτό περιλαμβάνει τον σεξουαλικά μεταδιδόμενο HIV. Ένα ανδρικό προφυλακτικό πρέπει να είναι κατασκευασμένο από λατέξ ή πολυουρεθάνη—όχι φυσικά υλικά. Η πολυουρεθάνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ. Ένα γυναικείο προφυλακτικό είναι κατασκευασμένο από πολυουρεθάνη.

 • Για στοματικό σεξ, βοηθήστε στην προστασία του στόματός σας βάζοντας τον σύντροφό σας να χρησιμοποιεί προφυλακτικό (ανδρικό ή θηλυκό).
 • Οι έφηβοι δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο μετά την επαφή. Δεν προστατεύει από ΣΜΝ. Και θα μπορούσε να εξαπλώσει μια λοίμωξη μακρύτερα στην αναπαραγωγική οδό. Μπορεί επίσης να απομακρύνει την σπερματοκτόνο προστασία.
 • Επισκεφτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τακτικά τεστ Παπανικολάου (αν είναι άνω των 21 ετών), πυελικές εξετάσεις και περιοδικές εξετάσεις για ΣΜΝ.
 • Προσέξτε το σώμα του συντρόφου σας. Αναζητήστε σημάδια πληγής, φουσκάλας, εξανθήματος ή εκκρίματος
 • Ελέγχετε συχνά το σώμα σας για σημάδια πληγής, φουσκάλας, εξανθήματος ή εκκρίματος.
 • Εξετάστε τις σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός από την κολπική, στοματική ή πρωκτική επαφή. Πρόκειται για μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν ανταλλαγή σωματικών υγρών ή επαφή μεταξύ των βλεννογόνων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε το σεξ πιο συναρπαστικό μετά τα 50

Η ψυχική υγεία των τρανσέξουαλ νέων ενισχύεται μετά από ορμονοθεραπεία

Κορυφαία 5 σημεία πίεσης για γυναικείο οργασμό

Μπορεί το σεξ να αντικαταστήσει την τακτική άσκηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των συμπεριφορών πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στην παροχή δωρεάν ή χαμηλού κόστους προφυλακτικών, στην κάλυψη των καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών, στη συμβουλευτική για σεξουαλικές δυσκολίες και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που έχασαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης στην υπογονιμότητα

Χοληστερόλη υπογονιμότητα: Επιστήμονες ανέτρεψαν την υπογονιμότητα μειώνοντας τη χοληστερόλη με μια βακτηριακή πρωτεΐνη, συνδέοντας την υψηλή χοληστερόλη με τη γυναικεία υπογονιμότητα.

Παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της σεξουαλικής σας ευεξίας

Sex wellness: Έχει να κάνει με το επίπεδο των σεξουαλικών σας σχέσεων, το πώς νιώθετε και σκέφτεστε για το σώμα σας και τη σεξουαλικότητά σας, και τους κοινωνικούς περιορισμούς που σας εμποδίζουν να κάνετε το είδος της σεξουαλικής ζωής που επιθυμείτε. 

Πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική θεραπεία;

Σεξ: Η σεξουαλική θεραπεία παρέχεται από ψυχολόγους, εξουσιοδοτημένους θεραπευτές ή κοινωνικούς λειτουργούς για να βοηθήσουν άνδρες και γυναίκες με διάφορες ερωτήσεις ή ανησυχίες.

Τα μεγαλύτερα ταμπού στο σεξ για τους νέους

Sex facts: Ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού που εμφανίζεται συχνά γύρω από τη σεξουαλική υγεία είναι να μην έχουν λόγια για σεξουαλικές πράξεις ή μέρη του σώματος που αισθάνονται άνετα να χρησιμοποιούν.