Σεξουαλική Υγεία

Long Covid: Χαμηλή σεξουαλική ορμή & «διαταραγμένος» ύπνος συνέπειες της μακράς Covid

Long Covid: Χαμηλή σεξουαλική ορμή & «διαταραγμένος» ύπνος συνέπειες της μακράς Covid

Long Covid: Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες ή μερικές φορές χρόνια για να ανακάμψετε.

Πολλοί άνθρωποι που προσβάλλονται από την COVID-19 αναρρώνουν πλήρως εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Αλλά για όσους δεν το κάνουν, οι παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια. Πέρυσι αναφέρθηκε ότι περίπου δύο εκατομμύρια Βρετανοί ζούσαν με το σύνδρομο μετά την Covid – ευρύτερα γνωστό ως μακρά Covid. Ταξινομείται ως τέτοια εάν τα συμπτώματα επιμένουν πέρα από τέσσερις εβδομάδες.

Αυτά περιλαμβάνουν τα πιο γνωστά συμπτώματα όπως κόπωση και δύσπνοια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες λιγότερο συχνές παρενέργειες. Η καθηγήτρια Maureen Baker, από την πλατφόρμα ελέγχου συμπτωμάτων Healthily, εξήγησε περισσότερα. Είπε: «Εκτός από τα γνωστά συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια και ομίχλη του εγκεφάλου, τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν καρφίτσες και βελόνες, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, εμβοές, πόνο στο αυτί, αίσθημα παλμών, δερματικά εξανθήματα, καθώς και αλλαγές στη μυρωδιά και τη γεύση και απώλεια όρεξης και ναυτία.»

«Ορισμένες μελέτες ανέφεραν επίσης απώλεια μαλλιών, πονοκεφάλους/ημικρανίες, μυϊκούς πόνους και βήχα ως μακροχρόνια συμπτώματα Covid. Οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, η διάρροια και ο πόνος στο στομάχι είναι άλλα. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας, ειδικά εάν έχετε πολλά συμπτώματα και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες ή μερικές φορές χρόνια για να ανακάμψετε».

Η Healthily διεξήγαγε μια έρευνα σε 1.000 γυναίκες με μακρά Covid το 2022, προκειμένου να διαπιστωθεί ο επιπολασμός ορισμένων συμπτωμάτων. Από αυτές τις γυναίκες σχεδόν οι μισές (49%) δήλωσαν ότι είχαν χαμηλή σεξουαλική ορμή ως αποτέλεσμα, και το 60 τοις εκατό είπε ότι έπασχε από «διαταραγμένο» ύπνο. Το πιο κοινό σύμπτωμα ήταν η κόπωση, η οποία αναφέρθηκε από το 76% των συμμετεχόντων. Ενώ το 74,5% είπε ότι επηρέασε την περίοδό τους, με αυτό να αυξάνεται στο 86,5% για τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών.

Η χαμηλή διάθεση και η ομίχλη του εγκεφάλου ήταν επίσης κοινά συμπτώματα, τα οποία εμφανίστηκαν στο 66 και 50% αντίστοιχα. Ανησυχητικό, ωστόσο, οι μισοί είπαν ότι αισθάνονται ότι τα προβλήματά τους «δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» και το 48% είπε ότι αυτό επεκτείνεται και στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου. Ένα επιπλέον 65% είπε ότι δεν τους προσφέρθηκαν κανένα τεστ για μακρά Covid. Ο καθηγητής Baker προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει θεραπεία που να ταιριάζει σε όλους για μακρά Covid, αλλά συγκεκριμένα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικές θεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 υπερτροφές που τονώνουν τη σεξουαλική υγεία της γυναίκας

ΕΟΔΥ Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ενημέρωση για την πρόληψη

Κορυφαία 5 σημεία πίεσης για γυναικείο οργασμό

Μπορεί το σεξ να αντικαταστήσει την τακτική άσκηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σεξ tips για να αποκτήσετε παιδί

Εγκυμοσύνη: Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη σεξουαλική σας ζωή για τις δυνατότητες δημιουργίας μωρών.

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Τρανς: Τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου μπορεί να αισθάνονται ότι το φυσικό τους σώμα δεν ταιριάζει με την εσωτερική τους αίσθηση για το ποιοι είναι ή ότι δεν επιθυμούν την ταυτότητα φύλου που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.