Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Κατανοώντας την πρόωρη εκσπερμάτιση

Σεξουαλική υγεία: Κατανοώντας την πρόωρη εκσπερμάτιση

Σεξουαλική υγεία: Μεταξύ 30% και 40% των ανδρών επηρεάζεται από πρόωρη εκσπερμάτωση και περίπου 1 στους 5 άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 59 ετών λένε ότι την έχουν βιώσει.

«Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η πιο κοινή σεξουαλική διαταραχή των ανδρών», δήλωσε ο Waguih IsHak, καθηγητής ψυχιατρικής στο Cedars Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες. Ευτυχώς, είναι και το πιο εύκολο στη θεραπεία. «Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι άνδρες δεν το αντιμετωπίζουν και καταλήγει να περιπλέκει τις σχέσεις», πρόσθεσε ο IsHak. Η κλινική του Κλίβελαντ αναφέρει ότι μεταξύ 30% και 40% των ανδρών επηρεάζεται από πρόωρη εκσπερμάτωση και περίπου 1 στους 5 άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 59 ετών λένε ότι την έχουν βιώσει.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση τυπικά ορίζεται ως η κορύφωση μέσα σε ένα λεπτό από τη διείσδυση και υπάρχουν αρκετοί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην πάθηση – πολλοί που συνδέονται με το άγχος. Τα οικονομικά προβλήματα, το εργασιακό άγχος και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν όλα να συμβάλουν στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το άγχος μπορεί να είναι και αιτία και αποτέλεσμα. Για να κατανοήσετε καλύτερα την πρόωρη εκσπερμάτωση, είναι σημαντικό να μάθετε για τις αιτίες της και μερικές βασικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση και να μειώσετε την πιθανότητα να συμβεί στο μέλλον.

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;

“Ο επίσημος ορισμός της πρόωρης εκσπερμάτωσης είναι η ελεγχόμενη και η ανεπιθύμητη εκσπερμάτιση μέσα σε ένα λεπτό ή λιγότερο από τη διείσδυση. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτός ο ορισμός είναι πολύ περιοριστικός”, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός συντάκτης του Harvard Health Dr. Howard LeWine σε πρόσφατη ανάρτησή του. “Φυσικά, οι άντρες πρέπει να είναι ρεαλιστές σχετικά με τις προσδοκίες τους για την παραμονή της εξουσίας. Αλλά αν ένας άντρας εκσπερματώνει σταθερά πριν το θελήσει, και αυτό του προκαλεί στενοχώρια, τότε θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του”, πρόσθεσε ο LeWine.

Συμπτώματα πρόωρης εκσπερμάτισης

Το μόνο πραγματικό σύμπτωμα είναι η έλλειψη ικανότητας να σταματήσει η εκσπερμάτιση να συμβεί νωρίτερα από όσο θα έπρεπε κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, σύμφωνα με το Beacon Health System. Το NCBI δηλώνει ότι εάν αυτό το σύμπτωμα διαρκεί για περίοδο έξι μηνών ή περισσότερο και προκαλεί ανησυχία ή άγχος, μπορεί να δοθεί διάγνωση πρόωρης εκσπερμάτωσης.

Αιτίες της πρόωρης εκσπερμάτισης

Ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Frontiers in Neuroscience αναφέρει ότι η πρόωρη εκσπερμάτωση χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες. Η πρωτογενής πρόωρη εκσπερμάτιση ξεκινά με την πρώτη σας σεξουαλική εμπειρία και είναι δια βίου. Η επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση αναπτύσσεται κάποια στιγμή μετά από μια περίοδο φυσιολογικής εκσπερμάτωσης. Στη μελέτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση είχαν υψηλότερο διαχωρισμό του εγκεφάλου (λιγότερη επικοινωνία με άλλα μέρη του εγκεφάλου) από την ομάδα ελέγχου σε περιοχές που σχετίζονται με την εκσπερμάτωση.

Οι συμμετέχοντες στην πρωτογενή πρόωρη εκσπερμάτιση είχαν υψηλότερο διαχωρισμό στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ταχεία εκσπερμάτιση (την αμυγδαλή). Οι συμμετέχοντες στην επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση είχαν υψηλότερο διαχωρισμό στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με μειωμένο έλεγχο της εκσπερμάτισης (μετωπιαίος φλοιός), αν και είχαν επίσης χαμηλότερο διαχωρισμό στην αμυγδαλή. Η κατανόηση του τι προκαλεί την πρόωρη εκσπερμάτωση μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον τύπο θεραπείας που μπορεί να είναι καλύτερος για εσάς, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Είναι μια πολύπλοκη δυσλειτουργία, με φυσικούς, χημικούς και ψυχολογικούς παράγοντες να παίζουν ρόλο.

Οι συναισθηματικές αιτίες της πρόωρης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα σχέσεων
  • Στρες
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος απόδοσης

Οι φυσικές και χημικές αιτίες της πρόωρης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης ή ντοπαμίνης
  • Ανισορροπία ωκυτοκίνης, ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς ή ωχρινοτρόπου ορμόνης
  • Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πέος
  • Στυτική δυσλειτουργία
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια;

Τι είναι η επιδιδυμική υπέρταση στους άνδρες;

Ποιοι είναι οι λόγοι του άγχους της σεξουαλικής απόδοσης;

Το χρόνιο ψυχολογικό στρες επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας από απόσταση;

Σχέση εξ αποστάσεως: Δίνοντας προτεραιότητα στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τις κοινές εμπειρίες, μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγάπη στη σχέση σας, ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση.

Μύθοι για το σεξ που πρέπει να εγκαταλείψουμε

Μύθοι σεξ: Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα που συνεχίζουν να υπάρχουν, παρόλο που είναι επιζήμιες για την υγεία και την ευχαρίστησή μας.

Γιατί να δοκιμάσετε τη yoga με τον σύντροφό σας;

Yoga σεξ: Οι στάσεις του σεξ γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να τεντωθείτε και να βελτιώσετε τη σύνδεση με τον σύντροφό σας, για μια ικανοποιητική νύχτα ευχαρίστησης τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα.