Σεξουαλική Υγεία

Δωρεά σπέρματος: Λιγότεροι από 4 στους 100 άνδρες φτάνουν στο τέλος της διαδικασίας

Δωρεά σπέρματος: Λιγότεροι από 4 στους 100 άνδρες φτάνουν στο τέλος της διαδικασίας

Δωρεά σπέρματος: Καθώς η διαδικασία ελέγχου και δωρεάς συνεχιζόταν, περισσότεροι από τους δότες που ήθελαν αρχικά να είναι ανώνυμοι, συμφώνησαν να γίνουν αναγνωρίσιμοι.

Λιγότεροι από 4 στους 100 άνδρες που υποβάλλουν αίτηση για δότες σπέρματος φτάνουν στο τέλος της διαδικασίας και τα δείγματα καταψύχονται και απελευθερώνονται για θεραπείες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μια ευρωπαϊκή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες τράπεζες σπέρματος στον κόσμο, την Cryos International, για να χαρτογραφήσει το αποτέλεσμα περισσότερων από 11.700 ανδρών που υπέβαλαν αίτηση για δότες σπέρματος.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Reproduction, δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες (54,91%) που υπέβαλαν αίτηση για δότες στο Cryos στη Δανία και τις ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα προτού κυκλοφορήσουν δείγματα για χρήση. Σχεδόν το ένα πέμπτο των αιτούντων (17,41%) απορρίφθηκαν λόγω ενός ζητήματος υγείας ή επειδή ήταν φορέας γενετικής ασθένειας ή είχαν μια μολυσματική ασθένεια που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι λίγο περισσότερο από έναν στους 10 από τους αιτούντες (11,71%) απέτυχε σε ερωτηματολόγιο προσυμπτωματικού ελέγχου σχετικά με τον τρόπο ζωής του και άλλος ένας στους 10 (11,20%) απορρίφθηκε επειδή η ποιότητα του σπέρματός τους δεν ήταν αρκετά καλή. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής Allan Pacey, καθηγητής Ανδρολογίας και Επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε:

«Από όσο γνωρίζουμε αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη αιτούντων δότη σπέρματος εκτός Κίνας και δεδομένου ότι το Η.Β. βασίζεται τόσο πολύ σε εισαγόμενο σπέρμα από τις ΗΠΑ και τη Δανία, είναι σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε τις διαδικασίες πρόσληψης εκεί και να διαβεβαιώσουμε τους εαυτούς μας ότι είναι ασφαλείς καθώς και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τις βελτιώσουμε». Πρόσφατα στοιχεία από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς νέους δότες σπέρματος που εγγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από εισαγόμενο σπέρμα, κυρίως από τράπεζες σπέρματος όπως η Cryos στις ΗΠΑ και τη Δανία.

Από το 2006 είναι παράνομο στο Ηνωμένο Βασίλειο η χρήση σπέρματος από δότες που δεν επιθυμούν να ταυτοποιηθούν σε άτομα που γεννήθηκαν από τις δωρεές τους. Επομένως, στη νέα μελέτη, ο καθηγητής Pacey και η ομάδα εξέτασαν πόσοι από τους δωρητές στο Cryos συμφώνησαν να είναι αναγνωρίσιμοι σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τέσσερις στους 10 υποψήφιους δότες (41,27%) συμφώνησαν αρχικά να είναι αναγνωρίσιμοι και ήταν πιο συνηθισμένο για τους αιτούντες στη Δανία να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την ανωνυμία τους από τους αιτούντες στις ΗΠΑ.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα διαπίστωσε ότι καθώς η διαδικασία ελέγχου και δωρεάς συνεχιζόταν (οι άνδρες δωρίζουν τακτικά για πολλούς μήνες), περισσότεροι από τους δότες που ήθελαν αρχικά να είναι ανώνυμοι, συμφώνησαν να γίνουν αναγνωρίσιμοι. Ο καθηγητής Pacey πρόσθεσε: «Η μελέτη με το Cryos υπογραμμίζει πόσο δύσκολο είναι να γίνεις δότης σπέρματος. Δεν είναι σαν την αιμοδοσία όπου μόλις γίνει μπορείς να πιεις ένα φλιτζάνι τσάι και να πας σπίτι. Η δωρεά σπέρματος είναι μια τακτική δέσμευση με πολλούς ελέγχους και τακτικές δοκιμές, καθώς και επιπτώσεις στη ζωή του δότη εάν γεννηθούν παιδιά από το δείγμα τους.»

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι ότι περισσότεροι δωρητές, που αρχικά ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμοι, ήταν πρόθυμοι να ταυτοποιηθούν καθώς συνεχιζόταν η διαδικασία εξέτασης και δωρεάς. Αυτά είναι ιδιαίτερα καλά νέα για ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας, καθώς είναι νομική απαίτηση για τους δότες σπέρματος να είναι αναγνωρίσιμοι σε κάθε παιδί που γεννήθηκε από τις δωρεές τους».

Για να γίνουν δεκτοί ως δότες σπέρματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνδρες πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών και να είναι σε φόρμα και υγιείς με καλή ποιότητα σπέρματος. Οι δότες υποβάλλονται σε μια σειρά από εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για γενετικές παθήσεις και μολυσματικές ασθένειες καθώς και ανάλυση του οικογενειακού ιατρικού τους ιστορικού. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου για τη στρατολόγηση δωρητών σπέρματος δημοσιεύονται από τη Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το χρόνιο ψυχολογικό στρες επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Είναι ωφέλιμο να πίνετε νερό πριν το σεξ;

Οι διευρυμένες φλέβες στο όσχεο μπορεί να προκαλέσουν πόνο και υπογονιμότητα

Τι είναι η αλλεργία στο σπέρμα και ποιους επηρεάζει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι νομοθέτες της Καλιφόρνια θέλουν τα λύκεια να δίνουν προφυλακτικά σε εφήβους

Καλιφόρνια: Σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που εισήχθη φέτος, οι νέοι στην Καλιφόρνια δεν θα χρειάζεται να ζητήσουν άδεια για να πάρουν ένα προφυλακτικό από ένα διανομέα στο σχολείο.

Υπάρχει σεξουαλική ζωή μετά την προστατεκτομή;

Σεξ: Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική διάρκεια χωρίς ροή αίματος στο πέος μπορεί να βλάψει τους μυς και τους ιστούς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να έχετε στύσεις μόνοι σας.

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.