Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία : Η νευρική ανορεξία την επηρεάζει αρνητικά

Σεξουαλική υγεία : Η νευρική ανορεξία την επηρεάζει αρνητικά

Σεξουαλική υγεία : Αυτό που κάνει την ανορεξία ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι ότι η πείνα οδηγεί σε υποσιτισμό - και ο υποσιτισμένος εγκέφαλος χάνει τη λειτουργία του.

Η επίδραση της πείνας στη φυσιολογική υγεία περιλαμβάνει τον υπογοναδισμό ή την αποτυχία λειτουργίας των ωοθηκών. Μειωμένα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία  συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, τα οποία παράγουν οι ωοθήκες – μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ορμή. Αυτό το σκεφτόμαστε συχνά σε σχέση με τη γήρανση και την εμμηνόπαυση , αλλά η ανορεξία μπορεί επίσης να δημιουργήσει αυτό το αποτέλεσμα.

Μερικές φορές πρόκειται για κατάθλιψη, παρά για την ίδια τη διατροφική διαταραχή
  • Οι λόγοι για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας δεν έχουν απαραίτητα σχέση με την ίδια τη διατροφική διαταραχή, αλλά μάλλον άλλους παράγοντες που συνοδεύουν την εν λόγω διατροφική διαταραχή. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, από μόνη της, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική λειτουργία.
  • Και επειδή περίπου το 33 έως 50 τοις εκατό των ατόμων με νευρική ανορεξία έχουν διαταραχές διάθεσης – όπως κατάθλιψη – κάποια στιγμή στη ζωή τους, μπορεί επίσης να είναι ένας υποκείμενος παράγοντας για το γιατί η σεξουαλική σας ορμή μπορεί να είναι χαμηλή.
  • Η θεραπεία για την κατάθλιψη μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) – μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά ως αντικαταθλιπτικά και στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών – είναι γνωστό ότι έχουνδυσμενείς επιδράσεις σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία. Στην πραγματικότητα, οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.

Ένα ιστορικό κακοποίησης μπορεί να είναι τραυματικό
  • Κατά τη διεξαγωγή της δικής μου έρευνας διατριβής, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες με νευρική ανορεξία ανέφεραν εμπειρίες με κακοποίηση στη ζωή τους – είτε σεξουαλική, σωματική ή συναισθηματική, είτε στην παιδική ηλικία είτε στην ενηλικίωση. (Και αυτό ισχύει και για μένα, καθώς ανέπτυξα μια διατροφική διαταραχή ως απάντηση σε σχέση με έναν καταχρηστικό σύντροφο.)
  • Επιπλέον, οι ίδιοι συμμετέχοντες μίλησαν για το πώς αυτές οι εμπειρίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητά τους.
  • Πολλές γυναίκες με διατροφικές διαταραχές είχαν προηγούμενες εμπειρίες με τραύμα, ειδικά σεξουαλικό τραύμα . Στην πραγματικότητα, οι επιζώντες του βιασμού μπορεί να είναι πιο πιθανό να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της διατροφικής διαταραχής. Μία μικρή μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι το 53% των 32 γυναικών επιζώντων σεξουαλικών τραυμάτων παρουσίασαν διατροφικές διαταραχές, σε σύγκριση με μόλις το 6% των 32 γυναικών χωρίς ιστορικό σεξουαλικού τραύματος.

Ακολουθεί βίντεο για την σεξουαλική υγεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σαρκοείδωση : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

ΟΑΕΔ Προγράμματα : Δημιούργησε 13.189 θέσεις εργασίας

Στο πλοίο μόνο με green pass ή αρνητικό τεστ από Δευτέρα -Ξεκίνησε η πρώτη έξοδος του καλοκαιριού για τα νησιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε ωραίο και γρήγορο σεξ;

Γρήγορο σεξ: Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις συζητήσεις σχετικά με την οικειότητα με σεβασμό, συναίνεση και σεβασμό τόσο για τις ανάγκες όσο και για τα όρια των συντρόφων.

Τι θα περάσει το σώμα σου μετά από γέννηση διδύμων;

Εγκυμοσύνη δίδυμα: Η αύξηση βάρους είναι συνήθως υψηλότερη με τα δίδυμα, καθώς το σώμα χρειάζεται να φιλοξενήσει την ανάπτυξη δύο εμβρύων. Αυτό το αυξημένο βάρος μπορεί να συμβάλει στην κόπωση και σε πιθανές επιπλοκές, όπως ο διαβήτης κύησης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς μπορεί να είναι οι σεξουαλικές σας σχέσεις μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Η σεξουαλική υγεία μετά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνει την προσαρμογή στις σωματικές αλλαγές, τη διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας και την προτεραιότητα της συναισθηματικής ευεξίας.

Αυξημένος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων υγείας για τους νέους LGB επιζώντες καρκίνου

LGB καρκίνος: Επισημαίνεται η ανάγκη για εξειδικευμένη φροντίδα και προσοχή για τους νέους LGB κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου χρόνιων προβλημάτων υγείας

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μεταξύ 50% και 75% όλων των γυναικών εμφανίζουν κάποιο βαθμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά τον τοκετό και 10% έως 15% εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να διαγνωστούν ως επιλόχεια κατάθλιψη.