Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Γιατί χρειάζεται να κάνετε σεξ πιο συχνά;

Σεξουαλική υγεία: Γιατί χρειάζεται να κάνετε σεξ πιο συχνά;

Σεξουαλική υγεία: Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το τακτικό σεξ μπορεί να προσφέρει πολλές ωθήσεις στην ευημερία σας.

Όσον αφορά το σεξ, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ήδη ότι υπάρχουν οφέλη που φέρνει η τακτική οικειότητα. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε με το φάσμα των πλεονεκτημάτων του υγιούς σεξ, από τη μείωση του στρες έως τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ή καρδιακών προβλημάτων. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το τακτικό σεξ μπορεί να προσφέρει πολλές ωθήσεις στην ευημερία σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σεξ είναι ακριβώς όπως κάθε άλλη σωματική δραστηριότητα και τα οφέλη που παρέχει μπορεί τελικά να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής σας. Ακολουθεί μια ανάλυση των κορυφαίων πλεονεκτημάτων της τακτικής σεξουαλικής επαφής.

 

Πώς βοηθάει η συχνή σεξουαλική επαφή τον οργανισμό μας;

1. Βελτιώνει την ανοσία. Η συμμετοχή στο σεξ μία με δύο φορές την εβδομάδα βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Reports. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν 30% αύξηση της IgA (ένα αντίσωμα που δείχνει πόσο σκληρό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα) σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Ωστόσο, ο Clifford Lowell από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, είπε επίσης ότι τα άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά εκτίθενται σε περισσότερους μολυσματικούς παράγοντες από τα άτομα που δεν είναι σεξουαλικά ενεργά. Ευτυχώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες παράγοντας περισσότερη IgA, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από το κρυολόγημα και τη γρίπη.

2. Καρδιαγγειακά Οφέλη. Οι σωματικές δραστηριότητες που ασκούν την καρδιά είναι καλές για την υγεία σας και ιδανικά θα πρέπει να ασκείστε τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Ευτυχώς αυτό περιλαμβάνει το σεξ καθώς και την άσκηση! Ακριβώς όπως μια έντονη προπόνηση, η σεξουαλική διέγερση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, με τον αριθμό των παλμών ανά λεπτό να κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού. Οι άνδρες, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι αποκομίζουν οφέλη από το σεξ. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology έδειξε ότι οι άνδρες στα 50 τους που κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με τους άνδρες που κάνουν σεξ λιγότερο συχνά.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το τακτικό σεξ μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ειδικά για τις γυναίκες. Οι γυναίκες μεταξύ 57 και 85 ετών που συμμετείχαν σε μια πρόσφατη μελέτη είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση! Όχι μόνο η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και χαμηλότερη λίμπιντο.

4. Ανακουφίζει από τον πόνο. Οι νευρολόγοι ανακάλυψαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στο κεφάλι που σχετίζεται με ημικρανία ή αθροιστικό πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι ο πονοκέφαλος είναι συχνά δικαιολογία για να μην κάνετε σεξ! Η έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία έδειξε ότι το 60% των ατόμων με ημικρανίες ανέφεραν βελτίωση στον πόνο μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Επιπλέον, το 37% των ατόμων με αθροιστική κεφαλαλγία ανέφεραν βελτίωση μετά τη σεξουαλική επαφή. Το σεξ μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών παυσίπονων του σώματος. Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Pain, βρέθηκε ότι οι γυναίκες εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία στον πόνο και είχαν αυξημένο όριο ανοχής πόνου όταν βίωναν ευχαρίστηση μέσω κολπικής αυτοδιέγερσης.

5. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Λέγεται ότι οι άνδρες που εκσπερματώνουν συχνά θα μπορούσαν να προστατευθούν από τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος είναι ο πιο κοινός καρκίνος μεταξύ των ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έρευνα με επικεφαλής τον Micheal Leitzmann από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ανακάλυψε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 φορές το μήνα ή περισσότερες είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη από τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν μεταξύ 4 και 7 φορές το μήνα.

6. Βελτιώνει τον ύπνο. Περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από κάποιο είδος διαταραχής ύπνου. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί κάνοντας τακτικό σεξ. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του σεξ και του οργασμού, ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών απελευθερώνεται στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ωκυτοκίνης, της ντοπαμίνης και της ορμής ενδορφίνης. Ο συνδυασμός όλων αυτών των ορμονών σας αφήνει να νυστάζετε. Κατά τη διάρκεια του σεξ, οι γυναίκες έχουν επίσης αύξηση στα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τον κύκλο REM τους. Στους άνδρες ο προμετωπιαίος φλοιός – η περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στην εγρήγορση και τη διανοητική δραστηριότητα – «σβήνει» μετά τον οργασμό που τους βοηθά να κοιμηθούν.

7. Ανακουφίζει από το άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα υγείας, από πονοκεφάλους, αϋπνία, μυϊκή ένταση και στομαχικές διαταραχές, έως πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνια κατάθλιψη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychology διαπίστωσε ότι τα άτομα που κάνουν τακτικό σεξ είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με το στρες από τα άτομα που είχαν αυνανιστεί ή έκαναν σεξ χωρίς συνουσία.

8. Ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior δείχνει ότι το συχνό σεξ μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη των γυναικών. Τα αποτελέσματα από μια εργασία μνήμης λέξεων διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν διεισδυτικό σεξ είχαν καλύτερη αναγνώριση της μνήμης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο σεξ που διεγείρει τον ιππόκαμπο που είναι το μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη. Ωστόσο, δεν είναι σίγουροι αν το σεξ βελτιώνει τη μνήμη ή εάν η καλύτερη μνήμη οδηγεί σε περισσότερο σεξ.

9. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ παρακολούθησε τη θνησιμότητα σχεδόν 1.000 ανδρών ηλικίας μεταξύ 45 και 59 ετών σε διάστημα 10 ετών. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν 50 τοις εκατό χαμηλότερος στους άνδρες που συχνά είχαν οργασμούς από τους άνδρες που δεν είχαν.

10. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Εκτός από όλα τα φυσικά οφέλη για το συχνό σεξ, η σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συναισθηματική ευεξία, όπως την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychology and Personality Science διαπίστωσε ότι μεταξύ των φοιτητών κολεγίου εκείνοι που απολάμβαναν περιστασιακό σεξ ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας και αυτοεκτίμησης, σε σύγκριση με μαθητές που δεν έκαναν περιστασιακό σεξ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί ο καφές να ωφελήσει την υγεία σας;

Κάντε το σεξ πιο συναρπαστικό μετά τα 50

Μείωση του πειρασμού της απιστίας στις σχέσεις

Θα μπορούσε η αλλαγή του κολπικού μικροβιώματος να αντιμετωπίσει την κολπική ξηρότητα και το επώδυνο σεξ κατά την εμμηνόπαυση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μήπως τελικά βοηθάει την σχέση σας με τον σύντροφο σας;

Τηλεόραση σχέση: Η παρακολούθηση μιας εκπομπής με τον σύζυγό σας μπορεί να είναι μια εμπειρία δεσμού για διάφορους λόγους, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της σχέσης σας και στην ενίσχυση της σύνδεσής σας.

Σημάδια πως ο σύντροφος σας μπορεί να είναι Ναρκισσιστής

Ναρκισισμός σύντροφος: Ο εντοπισμός ενδείξεων ότι ο σύντροφός σας μπορεί να παλεύει με τον ναρκισσισμό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να πλοηγηθείτε πιο αποτελεσματικά στη δυναμική της σχέσης σας.

Ερευνητές αναπτύσσουν νέα τεχνική για τη διάγνωση διαταραχών της σεξουαλικής ανάπτυξης

Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τις συγκεκριμένες μοριακές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα εξασθενημένο σχηματισμό όρχεων και σπερματογένεση.

Τα τοξικά μικροπλαστικά είναι παντού, συμπεριλαμβανομένων και των sex toys

Sex toys: Η έρευνα ρίχνει φως στους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση διαφόρων τύπων σεξουαλικών παιχνιδιών, τονίζοντας την ανάγκη οι καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Όλο και περισσότεροι έφηβοι κάνουν σεξ κάτω από την ηλικία των 13 ετών

Έρευνα σεξ: Σύμφωνα με νέα έρευνα, όλο και περισσότερα αγόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν σεξ πριν κλείσουν τα 13. Οι αρχές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά, καλώντας έτσι τους γονείς να το γνωρίζουν.

Close Icon