Σεξουαλική Υγεία

Αιδοιοκολπική Ατροφία: Θα μπορούσε η αλλαγή του κολπικού μικροβιώματος να αντιμετωπίσει το επώδυνο σεξ κατά την εμμηνόπαυση;

Αιδοιοκολπική Ατροφία: Θα μπορούσε η αλλαγή του κολπικού μικροβιώματος να αντιμετωπίσει το επώδυνο σεξ κατά την εμμηνόπαυση;

"Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι τόσο η συστηματική ορμονοθεραπεία όσο και η οσπεμιφαίνη βελτιώνουν τα σημάδια της αιδοιοκολπικής ατροφίας και προκαλούν ευνοϊκές αλλαγές στο κολπικό μικροβίωμα, με διαφορετικές επιδράσεις στη σύνθεση των κολπικών βακτηρίων.

Αιδοιοκολπική Ατροφία: Καθώς οι γυναίκες γερνούν, είναι πιο επιρρεπείς στην κολπική ξηρότητα και τον πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας λόγω της αιδοιοκολπικής ατροφίας (VVA). Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η οσπεμιφαίνη και η συστηματική ορμονοθεραπεία έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων της αιδοιοκολπικής ατροφίας (VVA) και πιθανώς βελτιώνουν το κολπικό μικροβίωμα μειώνοντας τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια και αυξάνοντας τους μικροοργανισμούς που προάγουν την υγεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται σήμερα online στο Menopause, το περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS).

Εκτιμάται ότι η αιδοιοκολπική ατροφία (VVA) εμφανίζεται σε περίπου 50% των γυναικών στην εμμηνόπαυση. Αυτή η υποθεραπευόμενη χρόνια πάθηση είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων των κυκλοφορούντων οιστρογόνων, η οποία οδηγεί σε λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων και λιγότερη λίπανση του κόλπου. Τελικά, αυτές οι τροποποιήσεις οδηγούν σε συμπτώματα όπως η κολπική ξηρότητα και η δυσπαρευνία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με κνησμό και αίσθημα καύσου. Τα κολπικά λιπαντικά και ενυδατικά, καθώς και τα κολπικά οιστρογόνα, μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Πιο πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η σύνθεση του κολπικού μικροβιώματος μπορεί να διαδραματίσει αναπόσπαστο ρόλο στην αιδοιοκολπική ατροφία (VVA). Σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αιδοιοκολπική ατροφία (VVA), το κολπικό μικροβίωμα των γυναικών με ήπια ή μέτρια ατροφία χαρακτηρίζεται συνήθως από σημαντική μείωση των γαλακτοβακίλλων (υγιείς μικροοργανισμοί), μαζί με αύξηση άλλων ευκαιριακών βακτηρίων, όπως Gardnerella, Streptococcus και Prevotella. Σε αυτή τη νέα μικρή μελέτη, οι ερευνητές είχαν ως στόχο να συγκρίνουν τα προφίλ του κολπικού μικροβιώματος γυναικών που πάσχουν από αιδοιοκολπική ατροφία (VVA) με εκείνα υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ώστε να εκτιμήσουν την επίδραση της οσπεμιφαίνης (ενός εκλεκτικού διαμορφωτή των οιστρογονικών υποδοχέων) και της συστηματικής ορμονοθεραπείας στη σύνθεση του κολπικού μικροβιώματος.

Επιβεβαίωσαν ότι το κολπικό μικροβίωμα των γυναικών με αιδοιοκολπική ατροφία (VVA) διαφέρει σημαντικά από εκείνο των υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και ότι η οσπεμιφαίνη και η ορμονοθεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση κολπικής ευεξίας με τη μείωση των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων και την αύξηση των μικροοργανισμών που προάγουν την υγεία. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο τρόπος με τον οποίο τροποποιείται το κολπικό οικοσύστημα από αυτόν τον εκλεκτικό ρυθμιστή των οιστρογονικών υποδοχέων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο άρθρο ” Επίδραση της οσπεμιφαίνης στο κολπικό μικροβίωμα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αιδοιοκολπική ατροφία” (Effect of ospemifene on vaginal microbiome in postmenopausal women with vulvovaginal atrophy). “Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι τόσο η συστηματική ορμονοθεραπεία όσο και η οσπεμιφαίνη βελτιώνουν τα σημάδια της αιδοιοκολπικής ατροφίας και προκαλούν ευνοϊκές αλλαγές στο κολπικό μικροβίωμα, με διαφορετικές επιδράσεις στη σύνθεση των κολπικών βακτηρίων. Τα πεδία για μελλοντική μελέτη περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των αλλαγών στο κολπικό μικροβίωμα, τα πρωτεομικά προφίλ και τους ανοσολογικούς δείκτες με διάφορες θεραπείες και τις συσχετίσεις μεταξύ αυτών των αλλαγών και των ουρογεννητικών συμπτωμάτων”, λέει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε μια καλύτερη σεξουαλική επαφή

Δεν είναι πάντα καλό να κάνετε σεξ μετά τη χρήση ορισμένων φαρμάκων

Ποιες στρατηγικές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων;

Τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

3 σημάδια στην συμπεριφορά ενός ανθρώπου που δείχνουν ειλικρινή έρωτα

Το χιούμορ δεν είναι ένα ταλέντο που έχουν όλοι, όμως αυτός που ενδιαφέρεται ειλικρινά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σε κάνει να περνάς όμορφα μαζί του, να απολαμβάνεις τον χρόνο που περνάτε.

Ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κάνετε πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Πρωκτικό σεξ: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν προφυλακτικά για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις ή ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Απολαύστε το σεξ μετά από καιρό

Σεξ: Προσεγγίζοντας τη διαδικασία με ανοιχτό πνεύμα, περιέργεια και προθυμία για σύνδεση, τα ζευγάρια μπορούν να ανακαλύψουν ξανά την οικειότητα και να ενισχύσουν τον δεσμό τους με ουσιαστικούς τρόπους.