Σεξουαλική Υγεία

Αιδοιοκολπική Ατροφία: Θα μπορούσε η αλλαγή του κολπικού μικροβιώματος να αντιμετωπίσει το επώδυνο σεξ κατά την εμμηνόπαυση;

Αιδοιοκολπική Ατροφία: Θα μπορούσε η αλλαγή του κολπικού μικροβιώματος να αντιμετωπίσει το επώδυνο σεξ κατά την εμμηνόπαυση;

"Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι τόσο η συστηματική ορμονοθεραπεία όσο και η οσπεμιφαίνη βελτιώνουν τα σημάδια της αιδοιοκολπικής ατροφίας και προκαλούν ευνοϊκές αλλαγές στο κολπικό μικροβίωμα, με διαφορετικές επιδράσεις στη σύνθεση των κολπικών βακτηρίων.

Αιδοιοκολπική Ατροφία: Καθώς οι γυναίκες γερνούν, είναι πιο επιρρεπείς στην κολπική ξηρότητα και τον πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας λόγω της αιδοιοκολπικής ατροφίας (VVA). Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η οσπεμιφαίνη και η συστηματική ορμονοθεραπεία έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων της αιδοιοκολπικής ατροφίας (VVA) και πιθανώς βελτιώνουν το κολπικό μικροβίωμα μειώνοντας τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια και αυξάνοντας τους μικροοργανισμούς που προάγουν την υγεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται σήμερα online στο Menopause, το περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS).

Εκτιμάται ότι η αιδοιοκολπική ατροφία (VVA) εμφανίζεται σε περίπου 50% των γυναικών στην εμμηνόπαυση. Αυτή η υποθεραπευόμενη χρόνια πάθηση είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων των κυκλοφορούντων οιστρογόνων, η οποία οδηγεί σε λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων και λιγότερη λίπανση του κόλπου. Τελικά, αυτές οι τροποποιήσεις οδηγούν σε συμπτώματα όπως η κολπική ξηρότητα και η δυσπαρευνία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με κνησμό και αίσθημα καύσου. Τα κολπικά λιπαντικά και ενυδατικά, καθώς και τα κολπικά οιστρογόνα, μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Πιο πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η σύνθεση του κολπικού μικροβιώματος μπορεί να διαδραματίσει αναπόσπαστο ρόλο στην αιδοιοκολπική ατροφία (VVA). Σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αιδοιοκολπική ατροφία (VVA), το κολπικό μικροβίωμα των γυναικών με ήπια ή μέτρια ατροφία χαρακτηρίζεται συνήθως από σημαντική μείωση των γαλακτοβακίλλων (υγιείς μικροοργανισμοί), μαζί με αύξηση άλλων ευκαιριακών βακτηρίων, όπως Gardnerella, Streptococcus και Prevotella. Σε αυτή τη νέα μικρή μελέτη, οι ερευνητές είχαν ως στόχο να συγκρίνουν τα προφίλ του κολπικού μικροβιώματος γυναικών που πάσχουν από αιδοιοκολπική ατροφία (VVA) με εκείνα υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ώστε να εκτιμήσουν την επίδραση της οσπεμιφαίνης (ενός εκλεκτικού διαμορφωτή των οιστρογονικών υποδοχέων) και της συστηματικής ορμονοθεραπείας στη σύνθεση του κολπικού μικροβιώματος.

Επιβεβαίωσαν ότι το κολπικό μικροβίωμα των γυναικών με αιδοιοκολπική ατροφία (VVA) διαφέρει σημαντικά από εκείνο των υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και ότι η οσπεμιφαίνη και η ορμονοθεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση κολπικής ευεξίας με τη μείωση των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων και την αύξηση των μικροοργανισμών που προάγουν την υγεία. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο τρόπος με τον οποίο τροποποιείται το κολπικό οικοσύστημα από αυτόν τον εκλεκτικό ρυθμιστή των οιστρογονικών υποδοχέων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο άρθρο ” Επίδραση της οσπεμιφαίνης στο κολπικό μικροβίωμα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αιδοιοκολπική ατροφία” (Effect of ospemifene on vaginal microbiome in postmenopausal women with vulvovaginal atrophy). “Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι τόσο η συστηματική ορμονοθεραπεία όσο και η οσπεμιφαίνη βελτιώνουν τα σημάδια της αιδοιοκολπικής ατροφίας και προκαλούν ευνοϊκές αλλαγές στο κολπικό μικροβίωμα, με διαφορετικές επιδράσεις στη σύνθεση των κολπικών βακτηρίων. Τα πεδία για μελλοντική μελέτη περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των αλλαγών στο κολπικό μικροβίωμα, τα πρωτεομικά προφίλ και τους ανοσολογικούς δείκτες με διάφορες θεραπείες και τις συσχετίσεις μεταξύ αυτών των αλλαγών και των ουρογεννητικών συμπτωμάτων”, λέει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε μια καλύτερη σεξουαλική επαφή

Δεν είναι πάντα καλό να κάνετε σεξ μετά τη χρήση ορισμένων φαρμάκων

Ποιες στρατηγικές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων;

Τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σεξ tips για να αποκτήσετε παιδί

Εγκυμοσύνη: Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη σεξουαλική σας ζωή για τις δυνατότητες δημιουργίας μωρών.

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Τρανς: Τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου μπορεί να αισθάνονται ότι το φυσικό τους σώμα δεν ταιριάζει με την εσωτερική τους αίσθηση για το ποιοι είναι ή ότι δεν επιθυμούν την ταυτότητα φύλου που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.