Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Για ορισμένους γονείς, η επανάληψη της σεξουαλικής οικειότητας μετά την απόκτηση ενός μωρού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Για άλλους, όχι τόσο πολύ – και τα νυχτερινά ταΐσματα και οι αλλαγές πάνας μπορεί να μην είναι οι μόνες δυσκολίες. Η δυσπαρευνία – ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ – εμφανίζεται σε σημαντικό αριθμό γυναικών μετά τον τοκετό και πρόσφατες έρευνες ρίχνουν φως στο πώς ψυχολογικοί και βιοϊατρικοί παράγοντες σχετίζονται με αυτή την κατάσταση.

Ο τρόπος τοκετού, για παράδειγμα, μπορεί να έχει μικρότερη επίδραση στη σεξουαλική ευεξία απ’ ό,τι υποψιάζονται κάποιοι.

Παρά την αντίληψη ότι ο καισαρικός τοκετός μπορεί να επηρεάζει λιγότερο τη σεξουαλική λειτουργία απ’ ό,τι ο κολπικός τοκετός, ο τρόπος που οι μητέρες γέννησαν δεν επηρέασε το πόσο συχνά έκαναν σεξ μετά τον τοκετό ή την απόλαυση που αποκόμισαν από αυτόν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BJOG.

Έντεκα χρόνια μετά τον τοκετό, ωστόσο, ο καισαρικός τοκετός σχετιζόταν με 74% αυξημένη πιθανότητα πόνου στον κόλπο κατά τη διάρκεια του σεξ, σε σύγκριση με τον κολπικό τοκετό, διαπίστωσαν οι ερευνητές (αναλογία πιθανοτήτων, 1,74- 95% CI, 1,46-2,08).

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο καισαρικός τοκετός “μπορεί να μην συμβάλλει στην προστασία από τη σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως θεωρούνταν προηγουμένως”, δήλωσε σε δελτίο τύπου η Flo Martin, διδακτορική φοιτήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Για τη μελέτη τους, η Martin και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 10.300 συμμετέχουσες στη διαχρονική μελέτη Avon Longitudinal Study of Parents and Children, η οποία προσέλκυσε γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν έγκυες το 1991 και το 1992.

Οι ερευνητές είχαν στοιχεία σχετικά με τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ σε διάστημα 11 ετών. Είχαν δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική απόλαυση και συχνότητα στους 33 μήνες, 5 χρόνια, 12 χρόνια και 18 χρόνια μετά τον τοκετό.

Εάν οι γυναίκες αντιμετώπιζαν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ χρόνια μετά την καισαρική τομή, οι ουλές της μήτρας μπορεί να ήταν η αιτία, υπέθεσαν ο Martin και οι συνεργάτες του. Εναλλακτικά, οι γυναίκες με δυσπαρευνία πριν από τον τοκετό μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε καισαρική τομή, γεγονός που επίσης θα μπορούσε να εξηγήσει τη συσχέτιση.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι διαφορετικοί τρόποι τοκετού οδηγούν γενικά σε παρόμοια αποτελέσματα σεξουαλικής ευεξίας μετά τον τοκετό.

“Αρκετές από τις δικές μου διαχρονικές μελέτες έχουν δείξει περιορισμένες συσχετίσεις μεταξύ του τρόπου τοκετού και διαφόρων πτυχών της σεξουαλικής ευημερίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής ικανοποίησης, της σεξουαλικής λειτουργίας και της σεξουαλικής επιθυμίας”, δήλωσε η Natalie O. Rosen, PhD, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ζευγών και Σεξουαλικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Dalhousie, Halifax, Nova Scotia, Καναδάς.

Παρ’ όλα αυτά, άλλες δημοσιευμένες μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, οπότε το ζήτημα χρήζει περαιτέρω μελέτης, είπε η ίδια.

Καταστροφή του πόνου

Μια μελέτη της ομάδας του Rosen που δημοσιεύθηκε φέτος στο Obstetrics & Gynecology παρακολούθησε τον σεξουαλικό πόνο σε 582 άτομα από τα μέσα της εγκυμοσύνης έως 2 χρόνια μετά τον τοκετό.

Περίπου το 21% των συμμετεχόντων βίωσαν μέτριο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως καθορίστηκε από μια μέση βαθμολογία πόνου μεγαλύτερη από 4 σε κλίμακα 0-10 σημείων.

Οι υπόλοιποι ταξινομήθηκαν ως πάσχοντες από “ελάχιστη δυσπαρευνία”.

Ο πόνος έτεινε να κορυφώνεται στους 3 μήνες μετά τον τοκετό και στη συνέχεια να μειώνεται σταθερά τόσο στην ομάδα του μέτριου όσο και του ελάχιστου πόνου.

Ο τρόπος τοκετού δεν επηρέασε τις πιθανότητες μια συμμετέχουσα να έχει μέτρια δυσπαρευνία.

Ούτε ο θηλασμός ή ο προηγούμενος χρόνιος πόνος.

“Βρήκαμε όμως ένα βασικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε: Όσοι ανέφεραν πολλές αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με τον πόνο, κάτι που ονομάζεται καταστροφολόγηση του πόνου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν μέτριο επίμονο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ”, ανέφεραν οι ερευνητές σε ένα βίντεο σχετικά με τα ευρήματά τους.

Η καταστροφοποίηση του πόνου 3 μήνες μετά τον τοκετό σχετιζόταν με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια μέτρια πορεία πόνου (αναλογία πιθανοτήτων, 1,09; 95% CI 1,04-1,15).

Ας μιλήσουμε για το #postbabyhankypanky

Η φροντίδα ενός νεογέννητου και η ταυτόχρονη διατήρηση μιας ρομαντικής σχέσης μπορεί να είναι πρόκληση και “υπάρχει έλλειψη τεκμηριωμένων ερευνών με στόχο να βοηθηθούν τα ζευγάρια να προλάβουν και να διαχειριστούν τις αλλαγές στη σεξουαλική τους ευεξία μετά τον τοκετό”, δήλωσε η Rosen.

Κατά τη διάρκεια της 2ετούς μελέτης, ένας αυξανόμενος αριθμός συμμετεχόντων ανέφερε ότι με την πάροδο του χρόνου έκαναν λιγότερο συχνά σεξ.

Το ποσοστό των γυναικών που είχαν εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα τις τελευταίες 4 εβδομάδες ήταν 99% κατά την έναρξη (20-24 εβδομάδες κύησης), 83,5% στις 32 εβδομάδες κύησης, 73,9% στους 3 μήνες μετά τον τοκετό και 69,6% στα 2 χρόνια μετά τον τοκετό.

“Ένας κρίσιμος τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια διατηρούν τη σύνδεσή τους είναι μέσω της σεξουαλικότητάς τους”, δήλωσε ο Rosen.

“Δυστυχώς, οι περισσότεροι νέοι γονείς βιώνουν σημαντικές διαταραχές στη σεξουαλική τους λειτουργία”, όπως χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία ή περισσότερο πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής.

Η ομάδα της Rosen δημιούργησε μια σειρά από βίντεο σχετικά με αυτό το θέμα με την ονομασία #postbabyhankypanky για να διευκολύνει την επικοινωνία σχετικά με το σεξ μετά τον τοκετό.

Ενθαρρύνει τις γυναίκες με δυσπαρευνία να μιλήσουν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, επειδή θεραπείες, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους και τα τοπικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου.

“Καθησυχαστικά” δεδομένα

Η Veronica Gillispie-Bell, MD, MAS, διευθύντρια ποιότητας για τις γυναικείες υπηρεσίες στο Ochsner Health System στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι βλέπει συχνά ασθενείς με σεξουαλικό πόνο μετά τον τοκετό.

Οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν οδηγίες να έχουν πυελική ανάπαυση από τον τοκετό έως και 6 εβδομάδες μετά.

Στο ραντεβού των 6 εβδομάδων, λέει στις ασθενείς να βεβαιώνονται ότι χρησιμοποιούν πολλή λίπανση επειδή η κολπική ξηρότητα που σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να κάνει το σεξ πιο επώδυνο, ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού.

Για πολλές ασθενείς, συνιστά επίσης φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους.

Ως ιατρική διευθύντρια του Louisiana Perinatal Quality Collaborative – ενός δικτύου παρόχων υπηρεσιών φροντίδας, αξιωματούχων δημόσιας υγείας και υποστηρικτών που στοχεύει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τα άτομα που γεννούν, τις οικογένειες και τα νεογέννητα – η Gillispie-Bell επικεντρώνεται επίσης στη μείωση του ποσοστού καισαρικών τομών στην πολιτεία.

Η μελέτη BJOG που δείχνει αυξημένο κίνδυνο δυσπαρευνίας μετά από καισαρική τομή χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι μπορεί να υπάρχουν “μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καισαρικής τομής που μπορεί να μην είναι τόσο προφανείς”, δήλωσε η ίδια.

“Οι καισαρικές τομές είναι διαδικασίες που σώζουν ζωές, αλλά δεν είναι χωρίς κίνδυνο”, δήλωσε η Gillispie-Bell.

Η Leila Frodsham, MBChB, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε στο Medscape UK ότι ήταν “καθησυχαστικό” το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε “καμία διαφορά στη σεξουαλική απόλαυση ή τη σεξουαλική συχνότητα σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο μετά τον τοκετό μεταξύ των γυναικών που γέννησαν με καισαρική τομή και εκείνων που γέννησαν κολπικά”.

 

“Οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίζονται ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να γεννήσουν και είναι ζωτικής σημασίας οι επαγγελματίες υγείας να σέβονται τις προτιμήσεις τους”, πρόσθεσε η Frodsham.

Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι ο σεξουαλικός πόνος είναι επίσης συχνός κατά τη διάρκεια περιόδων υπογονιμότητας, περιεμμηνόπαυσης και έναρξης σεξουαλικής δραστηριότητας.

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

“Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ συνήθως προκαλείται στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης”, δήλωσε η Rosen.

“Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα εγγενώς διαπροσωπικό ζήτημα – ας μην ξεχνάμε τον σύντροφο, ο οποίος τόσο επηρεάζεται από τον πόνο όσο και μπορεί να τον επηρεάσει μέσω των δικών του αντιδράσεων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αυνανισμός έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο;

Δυσπαρευνία: Όταν το σεξ γίνεται υπερβολικά επώδυνο

Επίπονη συνουσία : Μάθετε τους παράγοντες που την δημιουργούν

Θεραπείες για το επώδυνο σεξ

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες που αναφέρουν συχνά οι γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αποχή από το σεξ προκαλεί υπογονιμότητα;

Γονιμότητα :Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί από μόνη της υπογονιμότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τη διάρκεια της αποχής και την προϋπάρχουσα γονιμότητα του άνδρα.

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Close Icon