Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική απογοήτευση: Από τι προκαλείται και πώς επηρεάζει την υγεία;

Σεξουαλική απογοήτευση: Από τι προκαλείται και πώς επηρεάζει την υγεία;

Σεξουαλική απογοήτευση: Η σεξουαλική απογοήτευση δεν αναφέρεται στη λίμπιντο ενός ατόμου. Αντίθετα, περιγράφει ένα άτομο που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη σεξουαλική διέγερση που βιώνει. 

Η σεξουαλική απογοήτευση είναι μια φυσική αντίδραση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι τη μια ή την άλλη στιγμή. Αναφέρεται σε μια ανισορροπία μεταξύ των σεξουαλικών επιθυμιών ενός ατόμου και της πραγματικότητάς του. Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η σεξουαλική απογοήτευση ισχύει μόνο για όσους έχουν υψηλή σεξουαλική ορμή. Ωστόσο, εμφανίζεται σε οποιονδήποτε η σεξουαλική διέγερση δεν αντιμετωπίζεται με επαρκή δραστηριότητα, οδηγώντας σε ένταση. Η σεξουαλική συμπεριφορά είναι μια πολύπλοκη ανθρώπινη προσπάθεια που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική ευεξία. Ενώ η σεξουαλική απογοήτευση μπορεί να εμφανίζεται διαφορετικά μεταξύ των ατόμων, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και να οδηγήσει σε θυμό, απερισκεψία, άγχος και κατάθλιψη.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τις σεξουαλικές εμπειρίες ως βασική πτυχή αξιόπιστης πηγής της ποιότητας ζωής τους. Η ύπαρξη ανεκπλήρωτων σεξουαλικών επιθυμιών μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσαρέσκειας. Η σεξουαλική απογοήτευση δεν αναφέρεται στη λίμπιντο ενός ατόμου. Αντίθετα, περιγράφει ένα άτομο που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη σεξουαλική διέγερση που βιώνει. Η σεξουαλική απογοήτευση είναι μια κοινή εμπειρία και μπορεί να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την κατάσταση της σχέσης. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την αίσθηση, όπως η σεξουαλική αδράνεια, η σεξουαλική δυσαρέσκεια ή η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία

Δεν υπάρχουν γνωστές καταστάσεις υγείας που να σχετίζονται με τη σεξουαλική απογοήτευση. Μια μελέτη του 2021 δείχνει ότι η σεξουαλική απογοήτευση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βίας, επιθετικότητας και εγκληματικότητας. Οι συγκρατημένες σεξουαλικές συμπεριφορές μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα ενός ατόμου στην εργασία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016. Τα στοιχεία υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ σεξουαλικής και ψυχικής υγείας. Μια μελέτη του 2020 σημειώνει μια συσχέτιση μεταξύ της σεξουαλικής δυσαρέσκειας και των συμπτωμάτων κατάθλιψης και των χαμηλότερων ποσοστών ψυχικής ευεξίας. Ένα άτομο που βιώνει σεξουαλική απογοήτευση μπορεί επίσης να αρχίσει να εμφανίζει απερίσκεπτες συμπεριφορές. Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του παρορμήσεις, ένα άτομο μπορεί να συμμετάσχει σε πιο επικίνδυνες σεξουαλικές δραστηριότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακούσια αποτελέσματα υγείας, όπως σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) και ακούσια εγκυμοσύνη.

Πιθανά συμπτώματα και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να προέρχονται από ή να συνδέονται με τη σεξουαλική απογοήτευση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα ευερεθιστότητας, ανησυχίας και νευρικότητας
 • αντιμετώπιση απόρριψης από πρόσφατες σεξουαλικές προόδους
 • αίσθηση λιγότερης αυτοπεποίθησης ή λιγότερου ενδιαφέροντος για το σεξ
 • να κάνετε λιγότερο σεξ, να αυνανίζεστε λιγότερο ή και τα δύο
 • σεξουαλικές προσδοκίες που οι σύντροφοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν
 • επικίνδυνες συμπεριφορές για την εκπλήρωση σεξουαλικών επιθυμιών
 • αίσθηση υπερβολικού άγχους ή κούρασης για να κάνετε σεξ ή να αυνανιστείτε, ακόμα και όταν υπάρχει επιθυμία να το κάνετε
 • λογομαχία με έναν σύντροφο πιο συχνά και κατεύθυνση των διαφωνιών πίσω στο θέμα του σεξ
 • εμπλοκή σε ανθυγιεινές συμπεριφορές αντιμετώπισης όπως η υπερφαγία ή το ποτό
 • συχνές φαντασιώσεις ή ονειροπολήσεις για το σεξ
 • παρακολούθηση πορνό ή ταινιών με πολλές οικείες σκηνές

Αιτίες

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για σεξουαλική απογοήτευση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη σεξ, μη ικανοποιητικό σεξ ή αδυναμία επίτευξης οργασμού. Η κατανόηση της αιτίας μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να επιλύσει πιθανά ζητήματα.

 • Έλλειψη σεξουαλικών συντρόφων: Ένα άτομο μπορεί να είναι έτοιμο για σεξ αλλά δεν έχει σύντροφο. Μπορεί να είναι ελεύθεροι ή σε σχέση εξ αποστάσεως ή μπορεί να έχουν έναν σύντροφο που δεν θέλει – ή δεν μπορεί – να κάνει σεξ μαζί τους αυτή τη στιγμή.
 • Ανεκπλήρωτες προσδοκίες: Ένας σεξουαλικός σύντροφος μπορεί να επιβάλει αδύνατα πρότυπα, να επικρίνει τη σεξουαλική απόδοση ή να θέλει να εμπλακεί σε ανεπιθύμητες δραστηριότητες. Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να συμβάλλουν στο να βιώνει ένα άτομο συναισθήματα απογοήτευσης, ντροπής και αυτοκατηγορίας.
 • Φτωχή επικοινωνία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απογοήτευση μπορεί να προέρχεται από την αδυναμία επικοινωνίας των σεξουαλικών αναγκών ή προσδοκιών αξιόπιστης πηγής. Μερικά άτομα μπορεί να μην είναι σεξουαλικά συμβατά και μπορεί να έχουν σημαντικές διαφορές στις σεξουαλικές τους ορμές. Η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με τις επιθυμίες τους μπορεί να επιτρέψει στους σεξουαλικούς συντρόφους να διαπραγματευτούν και να συζητήσουν τρόπους για να καλύψουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εναρμονιστούν περισσότερο με τις ανάγκες του συντρόφου τους και να διευκολύνουν το σεξ πιο ικανοποιητικό.
 • Ιατρικές καταστάσεις: Μια μελέτη του 2016 δείχνει ότι τα άτομα με φτωχότερη υγεία αναφέρουν χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση. Η κακή υγεία και οι αλλαγές που σχετίζονται με την υγεία, όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση και η ασθένεια μπορεί να εμποδίσουν ένα άτομο να κάνει σεξ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση του συντρόφου του.

Άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλικά προβλήματα περιλαμβάνουν:

 • διαταραχές σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ανοργασμία
 • ανησυχία
 • κατάθλιψη
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • ορμονική ανισορροπία
 • καρδιακή ασθένεια
 • παχυσαρκία
 • διαβήτης

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι φεμινιστές άνδρες απολαμβάνουν περισσότερο και καλύτερο σεξ

Ποια είναι η ιδανική συχνότητα για σεξ;

Στοχευμένες ασκήσεις ωφελούν τη σεξουαλική λειτουργία

Μπορούμε να επανέλθουμε στην "κανονικότητα" του σεξ μετά την πανδημία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα οφέλη τους κατά την εγκυμοσύνη;

Αμύγδαλα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.