Σεξουαλική Υγεία

Σεξ συχνότητα: Μπορεί το πολύ λίγο σεξ να οδηγήσει σε άνοια;

Σεξ συχνότητα: Μπορεί το πολύ λίγο σεξ να οδηγήσει σε άνοια;

Σεξ συχνότητα: Η πτώση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στη μέση ηλικία και η αυξανόμενη στυτικήδυσλειτουργία είναι παράγοντες κινδύνου για μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι ερευνητές είναι εάν η μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης προκαλεί μείωση της μνήμης, αντίστροφα, ή αν και τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα. Η πτώση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στη μέση ηλικία και η αυξανόμενη συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσαν να είναι παράγοντες κινδύνου για μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και τελικά για άνοια στους άνδρες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Τα ευρήματα, που σίγουρα θα δημιουργήσουν μερικούς τίτλους, έρχονται καθώς άλλοι επιστήμονες αναφέρουν περαιτέρω στοιχεία ότι η κακή διατροφή θέτει τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο απώλειας μνήμης και άνοιας. Και οι δύο μελέτες προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο γνώσεων σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας — μια καταστροφική και τελικά θανατηφόρα ασθένεια που σκοτώνει ήδη 6 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν απότομα καθώς ο πληθυσμός γερνάει. Η πρώην πρώτη κυρία Rosalynn Carter, τώρα 95 ετών, αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα ότι εμφάνισε Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας. Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια και λίγες θεραπείες που έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, της διατήρησης του βάρους σας, της κατανάλωσης περισσότερων φυσικών τροφών και της αποφυγής των επεξεργασμένων σκουπιδιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Έτσι, επίσης, μπορείτε να διατηρήσετε μια ενεργή κοινωνική ζωή σε μεγάλη ηλικία, να ασκήσετε τον εγκέφαλό σας και να διαλογιστείτε. Στη μελέτη σχετικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, στην Πολιτεία Penna, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης παρακολούθησαν περισσότερους από 800 άνδρες ηλικίας 56 έως 68 ετών σε μια περίοδο 12 ετών.

Το συμπέρασμά τους: ότι όσοι ανέφεραν μειωμένη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή κατά την περίοδο των 12 ετών, είχαν επίσης χειρότερες επιδόσεις κατά μέσο όρο σε μια ποικιλία τυποποιημένων τεστ μνήμης. Εκείνοι για τους οποίους η στυτική δυσλειτουργία ήταν πιο συχνή έτειναν επίσης να έχουν χειρότερη απόδοση στα τεστ μνήμης, όπως και εκείνοι που είδαν τη συχνότητα εμφάνισης ΣΔ να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Οι μειώσεις της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής ικανοποίησης συνδέθηκαν και οι δύο με την πτώση της μνήμης», γράφουν οι ερευνητές στο τελευταίο τεύχος του ιατρικού περιοδικού the Gerontologist. «Η μείωση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να σηματοδοτεί αυξημένο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση». Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη είναι εάν η μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης προκαλεί μείωση της μνήμης, το αντίστροφο, ή αν και τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να συνδεθούν και τα δύο.

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η κακή ροή αίματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν ΣΔ, χαμηλότερα επίπεδα σεξ και μείωση της μνήμης, επισημαίνουν. Η μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης μείωσης της ευτυχίας και της ικανοποίησης από τη ζωή, και αυτό, επίσης, έχει συσχετιστεί με αυξανόμενους κινδύνους μείωσης της μνήμης. Η μελέτη εξέτασε μόνο άνδρες.

Εν τω μεταξύ, ιατροί ερευνητές στις ιατρικές σχολές της Κολούμπια και του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι οι κακές δίαιτες, ειδικά αυτές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, αποτελούν επίσης παράγοντα κινδύνου για μείωση της μνήμης και άνοια. Τα ευρήματα ακολούθησαν μια τριετή μελέτη σε 3.600 ηλικιωμένους. Εκείνοι των οποίων η διατροφή περιείχε χαμηλά επίπεδα φλαβονολών είδαν την απόδοση της μνήμης τους να βελτιώνεται αφού τους χορηγήθηκαν καθημερινά συμπληρώματα φλαβονόλης.

“Η παρέμβαση με φλαβανόλη αποκατέστησε τη μνήμη μεταξύ των συμμετεχόντων σε χαμηλότερα τρίτα επίπεδα της συνήθους ποιότητας διατροφής ή της συνήθους κατανάλωσης φλαβανόλης. Αυξήσεις στον βιοδείκτη της φλαβανόλης κατά τη διάρκεια της δοκιμής συσχετίστηκαν με τη βελτίωση της μνήμης”, αναφέρουν οι ερευνητές. Βρίσκεται στο τσάι, τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια, το κακάο και άλλα φρούτα και λαχανικά.  Το περισσότερο σεξ μπορεί να μην αποκρούει την άνοια. Αλλά δεν βλάπτει να προσπαθήσει κάποιος!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αν οι μυϊκές κράμπες καταστρέφουν την σεξουαλική σας ζωή, υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσετε

Πώς να αντέχετε περισσότερο στο κρεβάτι;

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική σας ζωή;

Πόσο εύκολο είναι να κάνεις σεξ στο camping;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).

Είναι τελικά το πέος μυς ή όργανο;

Μύες πέος: Το πέος δεν μοιάζει με τα περισσότερα άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, καθώς μπορεί να πάρει  διαφορετικά σχήματα και μορφές μέσα σε λίγα λεπτά. 

Τι είναι η πολυγαμία και πόσο συχνή είναι;

Πολυγαμία: Η πολυγαμία είναι μια πολύπλοκη και πολιτισμικά διαφοροποιημένη πρακτική που αντανακλά την ποικιλομορφία των ανθρώπινων σχέσεων και των συζυγικών ρυθμίσεων.

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Τι γίνεται αν δεν έχετε όρεξη για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη σεξ: Αγάπη, φροντίδα, στοργή που πλημμυρίζουν οι σύντροφοι ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τόσο κρίσιμης όσο η σωστή διατροφή και οι προγεννητικές βιταμίνες που συνιστάται να παίρνει η μητέρα.