Σεξουαλική Υγεία

Σεξ συναίνεση: Τρόποι για να καταλάβουμε αν η σεξουαλική επαφή γίνεται με δική μας θέληση

Σεξ συναίνεση: Τρόποι για να καταλάβουμε αν η σεξουαλική επαφή γίνεται με δική μας θέληση

Σεξ συναίνεση: Το να δίνετε προτεραιότητα στη δική σας άνεση, επιθυμίες και ευημερία είναι μια θεμελιώδης πτυχή των υγιών σχέσεων και του αυτοσεβασμού.

Το να γνωρίζετε πότε δεν θέλετε να κάνετε σεξ είναι μια κρίσιμη πτυχή της συναίνεσης και των προσωπικών ορίων. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίζετε και να σέβεστε τα δικά σας συναισθήματα και επιθυμίες σε οποιαδήποτε οικεία κατάσταση. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να προσδιορίσετε πότε δεν θέλετε να συμμετέχετε σε σεξουαλική δραστηριότητα:

Πώς θα καταλάβετε ότι δεν θέλετε να κάνετε σεξ;

 • Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας: Δώστε προσοχή στο ένστικτο και τη διαίσθησή σας. Εάν κάτι δεν σας πάει καλά ή εάν έχετε μια ενοχλητική αίσθηση δυσφορίας ή δισταγμού, είναι σαφές σημάδι ότι μπορεί να μην θέλετε να κάνετε σεξ.
 • Ακούστε τα συναισθήματά σας: Τα συναισθήματά σας μπορούν να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις. Αν νιώθετε άγχος, άγχος, στεναχώρια ή απλά δεν έχετε διάθεση για σεξ, είναι απολύτως έγκυρο να πείτε όχι. Τα συναισθήματα μπορεί να είναι ισχυροί δείκτες της τρέχουσας κατάστασης του μυαλού σας.
 • Γνωρίστε τα όριά σας: Καθορίστε ξεκάθαρα όρια για τον εαυτό σας εκ των προτέρων. Καταλάβετε με τι αισθάνεστε άνετα και με τι όχι. Κοινοποιήστε αυτά τα όρια στον σύντροφό σας, διασφαλίζοντας ότι και οι δύο είστε στην ίδια σελίδα.
 • Αναγνωρίστε τη σωματική δυσφορία: Η σωματική ενόχληση, όπως πόνος, ασθένεια, κόπωση ή οποιοδήποτε άλλο σωματικό πρόβλημα, μπορεί να είναι ένας έγκυρος λόγος για να αρνηθείτε το σεξ. Δώστε προτεραιότητα στη σωματική σας ευεξία και επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας για τη δυσφορία σας.
 • Σεβαστείτε τη συγκατάθεσή σας: Η συγκατάθεση πρέπει να είναι πάντα ενθουσιώδης, ενημερωμένη και ελεύθερα. Εάν αισθάνεστε πιεσμένοι, εξαναγκασμένοι ή υποχρεωμένοι να κάνετε σεξ, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε ως μια κατάσταση όπου δεν θέλετε να εμπλακείτε σε σεξουαλική δραστηριότητα.
 • Σκεφτείτε τη δυναμική των σχέσεων: Η δυναμική των σχέσεων και οι ανισορροπίες ισχύος μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία σας για σεξ. Βεβαιωθείτε ότι το σεξ είναι συναινετικό και βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα στη σχέση σας.
 • Προσωπικοί παράγοντες άγχους: Η ζωή μπορεί να γεμίσει με στρεσογόνους παράγοντες, όπως πίεση που σχετίζεται με την εργασία, οικογενειακά θέματα ή οικονομικές ανησυχίες. Αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη σεξουαλική σας επιθυμία. Είναι εντάξει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση αυτών των στρεσογόνων παραγόντων έναντι του σεξ.
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος: Μερικές φορές, μπορεί απλά να μην σας ενδιαφέρει το σεξ σε μια συγκεκριμένη στιγμή, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η σεξουαλική σας επιθυμία μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα, ακόμη και από στιγμή σε στιγμή.
 • Η επικοινωνία είναι το κλειδί: Η αποτελεσματική επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι ζωτικής σημασίας. Ενημερώστε τους όταν δεν έχετε διάθεση για σεξ ή όταν έχετε κράτηση. Ένας υγιής και κατανοητός σύντροφος θα σεβαστεί τα συναισθήματα και τα όριά σας.
 • Σεβαστείτε τον προσωπικό σας χρόνο: Καταλάβετε ότι ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό όσον αφορά την οικειότητα. Μην βιαστείτε να κάνετε σεξ εάν δεν είστε έτοιμοι. Το να αφιερώνετε χρόνο και να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή είναι απολύτως αποδεκτό.
 • Η συγκατάθεση μπορεί να αποσυρθεί: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η συγκατάθεση μπορεί να δοθεί και να αποσυρθεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Εάν αρχικά συμφωνήσατε να κάνετε σεξ αλλά αργότερα αλλάξετε γνώμη, έχετε το δικαίωμα να πείτε όχι και να σταματήσετε.
 • Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα πρέπει πάντα να είναι πρώτη. Εάν χρειάζεστε χρόνο για αυτοφροντίδα, χαλάρωση ή αυτοστοχασμό, δώστε προτεραιότητα σε αυτές τις ανάγκες χωρίς να νιώθετε ενοχές για την πτώση του σεξ.
 • Αναγνωρίστε τις επιθυμίες σας: Μερικές φορές, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θέλετε να κάνετε σεξ επειδή έχετε άλλες επιθυμίες ή ενδιαφέροντα που θα θέλατε να επιδιώξετε. Είναι σημαντικό να τιμάτε αυτές τις επιθυμίες και να κάνετε επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τους προσωπικούς σας στόχους και πάθη.

Σε κάθε στενή σχέση, η συναίνεση και η επικοινωνία είναι πρωταρχικής σημασίας. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί, ειλικρινείς και να σέβεστε τα δικά σας συναισθήματα και αυτά του συντρόφου σας. Να θυμάστε ότι το σώμα σας και τα όριά σας είναι αποκλειστικά δικά σας και είναι δικαίωμά σας να αποφασίσετε πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλετε να εμπλακείτε σε σεξουαλική δραστηριότητα. Το να δίνετε προτεραιότητα στη δική σας άνεση, επιθυμίες και ευημερία είναι μια θεμελιώδης πτυχή των υγιών σχέσεων και του αυτοσεβασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 στάσεις σεξ για μεγαλύτερη διάρκεια στο κρεβάτι

Οι κάλτσες στο κρεβάτι είναι το κλειδί για έναν υπέροχο οργασμό;

Ποιες είναι οι 5 πιο μισητές δουλειές του σπιτιού;

15 διατροφικά tips για την υποστήριξη της υγείας σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μεταξύ 50% και 75% όλων των γυναικών εμφανίζουν κάποιο βαθμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά τον τοκετό και 10% έως 15% εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να διαγνωστούν ως επιλόχεια κατάθλιψη.

Κάμα Σούτρα: Πώς βοήθησε στην επανάσταση της σεξουαλικής ευχαρίστησης;

Κάμα Σούτρα: Δίνοντας έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό, την επικοινωνία και την ευχαρίστηση, συνεχίζει να λειτουργεί ως πολύτιμος οδηγός για την προώθηση υγιών και ικανοποιητικών σχέσεων στη σύγχρονη κοινωνία.

Πολωνική ΜΚΟ καταγγέλλει την έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης καθώς τα κρούσματα HIV αυξάνονται κατακόρυφα

Το Εθνικό Κέντρο AIDS λέει, ωστόσο, ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι εν μέρει αποτέλεσμα του παιχνιδιού που παίζεται μετά την πανδημία. "Πολλά κρούσματα από το 2021-2022 καταγράφηκαν μόνο φέτος, επειδή τα κέντρα υγείας ήταν υπερφορτωμένα κατά τη διάρκεια του COVID", δήλωσε πρόσφατα η Maryla Rogalewicz του Κέντρου. Είπε επίσης ότι τα στατιστικά στοιχεία επηρεάστηκαν από την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία -όπου ο HIV αποτελεί τεράστιο πρόβλημα- μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.