Σεξουαλική Υγεία

Σεξ: Πόσο καλό κάνει το casual sex;

Σεξ: Πόσο καλό κάνει το casual sex;

Σεξ: Οι άνθρωποι μπορεί να ορίσουν το περιστασιακό σεξ ως σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα εκτός μιας σχέσης.

Οι άνθρωποι μπορεί να ορίσουν το περιστασιακό σεξ ως σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα εκτός μιας σχέσης. Συχνά, αυτές οι συναντήσεις συμβαίνουν μεταξύ ατόμων χωρίς καμία προσδοκία για μια μελλοντική ρομαντική σχέση. Το περιστασιακό σεξ μπορεί να καλύπτει μια ποικιλία σεξουαλικών και οικείων συμπεριφορών, μέχρι και τη σεξουαλική επαφή. Η ευρέως διαδεδομένη ορολογία αναφέρεται επίσης σε περιστασιακές σεξουαλικές συναναστροφές ως δεσμεύσεις, κλήσεις για λάφυρα ή στάσεις μιας νύχτας. Σε πολλές περιπτώσεις, το περιστασιακό σεξ συμβαίνει μόνο μία φορά μεταξύ των συντρόφων. Ωστόσο, άλλες περιστασιακές σεξουαλικές συναντήσεις μπορεί να είναι συνεχείς. Στη λαϊκή κουλτούρα, πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε έναν μακροχρόνιο περιστασιακό σεξουαλικό σύντροφο ως “φίλο με οφέλη”.

 

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να κάνετε περιστασιακό σεξ περιλαμβάνουν:

 • βελτίωση των σεξουαλικών δεξιοτήτων
 • μείωση του στρες
 • αύξηση της αυτοπεποίθησης
 • βελτίωση της κοινωνικής θέσης
 • προσπάθεια να ξεπεράσετε έναν πρώην

Το περιστασιακό σεξ δεν είναι καλό ή κακό από μόνο του, και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει οφέλη και κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο, εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων εξαρτάται από το πλαίσιο μιας σεξουαλικής επαφής. Είναι συναισθηματικά και σωματικά υγιές; Το αν το περιστασιακό σεξ είναι συναισθηματικά και σωματικά υγιές εξαρτάται αποκλειστικά από τους σεξουαλικούς συντρόφους και κάθε κατάσταση. Ορισμένες περιστασιακές σεξουαλικές συναντήσεις μπορεί να είναι θετικές, ενώ άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε τύψεις.

Πιθανά οφέλη

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2020 εξέτασε τις συναισθηματικές αντιδράσεις των ατόμων στο περιστασιακό σεξ. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιστασιακή τους σεξουαλική εμπειρία ήταν περισσότερο θετική παρά αρνητική. Τα άτομα ήταν πιο πιθανό να έχουν θετική εμπειρία με περιστασιακό σεξ εάν απέφευγαν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η σεξουαλική ικανοποίηση βοήθησε επίσης στη βελτίωση της συναισθηματικής απόκρισης σε μια περιστασιακή σεξουαλική επαφή. Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη εμπειρία με περιστασιακούς σεξουαλικούς συντρόφους αν τους γνώριζαν ήδη.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του περιστασιακού σεξ περιλαμβάνουν:

 • σεξουαλική ευχαρίστηση
 • τόνωση της αυτοεκτίμησης
 • αποφυγή μιας σχέσης
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, το περιστασιακό σεξ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μελλοντική σχέση. Από την απόλαυση μιας περιστασιακής απόδρασης μέχρι το να αισθάνεστε ελκυστικά σεξουαλικά, το περιστασιακό σεξ μπορεί να οδηγήσει σε πολλά θετικά αποτελέσματα.

Κίνδυνοι

Τα άτομα που έχουν αρνητική εμπειρία με το περιστασιακό σεξ μπορεί να νιώθουν τύψεις, κάτι που ήταν το επίκεντρο μιας μελέτης του 2016. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να μετανιώσουν που έχασαν την ευκαιρία να κάνουν περιστασιακό σεξ. Αντίθετα, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να μετανιώσουν για περιστασιακές σεξουαλικές συναντήσεις. Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες τείνουν να μετανιώνουν για περιστασιακό σεξ περισσότερο από τους άνδρες. Μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν τύψεις μετά από περιστασιακό σεξ περιλαμβάνουν:

 • πίεση για συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες
 • έλλειψη απόλαυσης της σεξουαλικής επαφής
 • ανησυχία για αρνητικά αποτελέσματα

Ο κίνδυνος ΣΜΝ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα συναισθηματικής και σωματικής υγείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συχνότερο περιστασιακό σεξ μπορεί να συσχετιστεί με υψηλότερους κινδύνους ΣΜΝ λόγω της σεξουαλικής παρορμητικότητας και της ασυνεπούς χρήσης προφυλακτικού. Τα άτομα που θέλουν να κάνουν περιστασιακό σεξ θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό σχετικά με στρατηγικές πρόληψης ΣΜΝ. Όσοι γνωρίζουν τους κινδύνους και τις προφυλάξεις μπορούν να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα μιας θετικής εμπειρίας με το περιστασιακό σεξ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό κάνει το σεξ στην υγεία μας;

Ποια είναι η μέση διάρκεια της ερωτικής πράξης;

Πώς συνδέεται η σεξουαλική αυτοεκτίμηση με την ικανοποίηση

Η σεξουαλική ζωή βοηθάει στην συνειδητοποίηση της ηλικίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σεξ tips για να αποκτήσετε παιδί

Εγκυμοσύνη: Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη σεξουαλική σας ζωή για τις δυνατότητες δημιουργίας μωρών.

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Τρανς: Τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου μπορεί να αισθάνονται ότι το φυσικό τους σώμα δεν ταιριάζει με την εσωτερική τους αίσθηση για το ποιοι είναι ή ότι δεν επιθυμούν την ταυτότητα φύλου που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.