Σεξουαλική Υγεία

Σεξ καρκίνος: Μπορώ να είμαι σεξουαλικά ενεργή κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο;

Σεξ καρκίνος: Μπορώ να είμαι σεξουαλικά ενεργή κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο;

Σεξ καρκίνος: Η σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και η έντονη, δεν θα επιδεινώσει τον καρκίνο ούτε θα τον κάνει να επανεμφανιστεί αν έχετε θεραπευτεί. Αντιθέτως θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη θεραπεία ακόμα και την ανάρρωσή σας.

Η θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να αλλάξει το σώμα σας αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο που αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Αυτό σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική ζωή αλλά και όλων των ειδών τις σχέσεις σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι προσαρμογής σε αυτές τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές τις οποίες και αντιμετωπίζετε. Υπάρχουν δυστυχώς διάφορα είδη καρκίνου, με μερικούς από αυτούς να επηρεάζουν άμεσα τη σωματική σας ικανότητα να κάνετε ή να απολαμβάνετε το σεξ. Γενικότερα, πολλές θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία ή την ικανότητά σας να είστε οικεία με άλλους ανθρώπους εφόσον αισθάνεστε κάπως μειονεκτικά.

Μια διάγνωση καρκίνου μπορεί και να αλλάξει την εικόνα του σώματός σας, τις σχέσεις και τα συναισθήματά σας, τα οποία με την σειρά τους αλλάζουν τον τρόπο που αισθάνεστε για το σεξ. Το στρες είναι ο πρώτος υπαίτιος γι’ αυτό εφόσον προκαλείτε σε μεγάλο βαθμό από τα πρώτα κιόλας λεπτά της διάγνωσης. Πολλοί είναι οι καρκινοπαθείς που λένε ότι κατά την διάρκεια των χημειοθεραπειών έχουν προβλήματα οικειότητας και αλλά και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είχαν γίνει ανοργασμικοί. Το θέμα είναι ότι οποιεσδήποτε αλλαγές που αφορούν την σεξουαλική όρεξη είναι προσωρινές. Αν συμβεί μια τέτοια αλλαγή σε εσάς, πάρτε το σαν μια ευκαιρία να ενισχύσετε την σχέση σας, να βελτιώσετε τους τρόπους επικοινωνίας και να οδηγήσετε σε νέους τρόπους έκφρασης την σεξουαλικότητά σας.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια κανονική σεξουαλική ζωή μετά τον καρκίνο και την θεραπεία του, υπάρχουν και κάποιοι που τους παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο και την χρήση κάποιων διαφορετικών μεθόδων για να δίνετε αλλά και να λαμβάνετε σεξουαλική ευχαρίστηση. Έχετε στο νου σας ότι είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση και αν το προσπαθήσετε πραγματικά που ξέρετε ίσως και να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή δοκιμάζοντας αυτά τα νέα πράγματα. Αν αισθάνεστε άβολα να συζητάτε τέτοια πράγματα με τον σύντροφό σας, δείτε το σαν μια ευκαιρία να αναπτύξετε την σεξουαλικότητά σας και τολμήστε το. Η σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και η έντονη, δεν θα επιδεινώσει τον καρκίνο ούτε θα τον κάνει να επανεμφανιστεί αν έχετε θεραπευτεί. Αντιθέτως θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη θεραπεία ακόμα και την ανάρρωσή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις βελτιώνουν τη σεξουαλική υγεία των γυναικών με καρκίνο

Έφτασε το τέλος της χημειοθεραπείας;

Η έλλειψη άσκησης ενισχύει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Ο μεταβολισμός των κυττάρων λεμφώματος προσφέρει νέους στόχους για τον καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έλλειψη υποστήριξης στον χώρο εργασίας για τις εμμηπαυσιακές γυναίκες

Εμμηνόπαυση: Το 10% των γυναικών έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους λόγω της εμμηνόπαυσης. Η μεγαλύτερη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για γυναίκες στην εμμηνόπαυση υποδηλώνει ότι απαιτείται άμεση δράση.

Πώς επηρεάζει η σεξουαλική επαφή τον εγκέφαλο;

Σεξ: Είναι αλήθεια ότι τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τρυπήματα αντρικού γεννητικού οργάνου

Οι ιστοί του πέους μπορεί επίσης να απορρίψουν το piercing ή το piercing μπορεί να μεταναστεύσει σε διαφορετική θέση. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, κάψιμο, αποχρωματισμό ή πρήξιμο στο πέος ή στη γύρω περιοχή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά στο ξένο υλικό.

Η ευλογιά των πιθήκων ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές της σεξουαλικής επαφής.

Οι Ρεπουμπλικανοί εισάγουν τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων των γυναικών» για να προστατεύσουν τα επιτεύγματα των βιολογικών γυναικών

Το θέμα των βιολογικών αρσενικών που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής πρόσφατα, καθώς η τρανς γυναίκα Lia Thomas έκανε αγώνες στο πρωτάθλημα κολύμβησης και καταδύσεων NCAA 2022.

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Ερευνητές από την Καλιφόρνια αναζητούν γυναίκες πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά παιχνίδια για την επιστήμη

«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα γιατί είναι μια προοπτική μελέτη και θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία και τη λειτουργία του πυελικού εδάφους με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τη χρήση δονητή», είπε η Herbenick.