Σεξουαλική Υγεία

Σεξ ηλικία: Πώς το σεξ αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε;

Σεξ ηλικία: Πώς το σεξ αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε;

Σεξ ηλικία: Είναι φυσικό η σεξουαλική ζωή ενός ατόμου να υποχωρεί με την πάροδο της ηλικίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι φυσικό η σεξουαλική ζωή ενός ατόμου να υποχωρεί με την πάροδο της ηλικίας. Τώρα, είναι αλήθεια ότι με την πάροδο του χρόνου η γήρανση τείνει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του σώματος και του νου και αυτό σίγουρα μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σεξ πρέπει να τελειώσει σε κάποιο σημείο ή λόγω ηλικίας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ορισμένες προσαρμογές συχνά πρέπει να ληφθούν υπόψη, για να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο σώμα και τις ανάγκες κάποιου.

Ας δούμε τις φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή γυναικών και ανδρών. Μεταξύ των ανδρών, το σεξ μερικές φορές οδηγεί σε οικειότητα. Μεταξύ των γυναικών, η οικειότητα μερικές φορές καταλήγει σε σεξ. Πώς αλλάζει το φύλο στις μεγαλύτερες γυναίκες; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γυναικεία σεξουαλική λειτουργία αλλάζει με τη γήρανση, με μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας από το 40% στις γυναίκες ηλικίας 65 με 74 ετών, σε λιγότερο από 20% στις γυναίκες 75 με 85 ετών. Πολλές ηλικιωμένες γυναίκες ορίζουν το σεξ ως κολπική επαφή, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας εάν ένας άνδρας σύντροφος είναι λιγότερο υγιής ή διαθέσιμος. Όσο πιο υγιής είναι η γυναίκα, τόσο πιο πιθανό είναι να συμμετάσχει σε σεξουαλική δραστηριότητα και παρόλο που η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να υποδηλώνει, η επιθυμία για οικειότητα δεν το κάνει.

Μετά την εμμηνόπαυση, η έλλειψη παραγωγής οιστρογόνων στις γυναίκες προκαλεί αλλαγές στα σεξουαλικά όργανα, που μπορεί να οδηγήσουν σε προκλήσεις:

  • Αραίωση και συρρίκνωση του αιδοίου και του κολπικού τοιχώματος (αιδοιοκολπική ατροφία)
  • Λιγότερη λίπανση του κόλπου και των σχετικών ιστών
  • Αυξημένη ευαισθησία
  • Απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος διέγερσης

Ως αποτέλεσμα, για τις γυναίκες:

  • Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι επώδυνη
  • Το άγγιγμα μπορεί να είναι ενοχλητικό ή επώδυνο
  • Συχνά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να είσαι έτοιμος για σεξ
  • Ο οργασμός μπορεί να καθυστερήσει

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν είτε μειωμένη λίμπιντο είτε δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να τα αναφέρετε σε έναν γιατρό, προκειμένου να ελεγχθούν για κοινές παθήσεις υγείας που μπορεί να προκαλούν ή να επιδεινώνουν αυτά τα προβλήματα. Και, είναι σχεδόν πάντα καλή ιδέα να ενσωματώσετε ή να επανεξετάσετε μία από τις βασικές στρατηγικές οικειότητας. Υπάρχουν στρατηγικές ιδανικές για να βοηθήσουν με αυτές τις κοινές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα όπως το να αγγίζετε περισσότερο, να αποζητάτε περισσότερο χρόνο και να μιλάτε περισσότερο.

Πολλές ηλικιωμένες γυναίκες λένε ότι το μυαλό τους είναι σεξουαλικά ενεργοποιημένο, αλλά το σώμα τους δεν είναι ακόμη εκεί και ότι με έναν παρατεταμένο κύκλο διέγερσης, μπορεί να χρειαστούν έως και 24 ώρες «προκαταρκτικά παιχνίδια»  για να προετοιμαστούν σωματικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για καλύτερη σεξουαλική ευεξία

6 Tips για να ενισχύσετε την σεξουαλικότητά σας

Πώς η νυχτερινή βάρδια επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή και τη σεξουαλική υγεία σας

Τι σημαίνει να είσαι σεξουαλικά καταπιεσμένος;

Εντάξτε το σεξ στη διασκέδασή σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ταντρικού σεξ

Ταντρικό σεξ: Η ενεργειακή εναρμόνιση και η ανοιχτή επικοινωνία βοηθούν τα ζευγάρια να βιώσουν ένα βαθύτερο επίπεδο οικειότητας και σύνδεσης που ενισχύει τη σχέση τους ολιστικά.

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει.