Σεξουαλική Υγεία

Σεξ Γνώση: Πέντε πράγματα που θα έπρεπε να είχατε μάθει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – αλλά μάλλον δεν τα μάθατε

Σεξ Γνώση: Πέντε πράγματα που θα έπρεπε να είχατε μάθει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – αλλά μάλλον δεν τα μάθατε

Ούτε θα έχετε διδαχθεί για το πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος, η διατροφή και η άσκηση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Επίσης, δεν διδαχθήκαμε για το πόσο συνηθισμένα είναι τα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών και πώς μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία.

Σεξ Γνώση: Αν μεγαλώσατε τη δεκαετία του ’90 και του ’00, μπορεί να νιώθετε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν σας δίδαξε πολλά πράγματα με πρακτική αξία. Η περισσότερη σεξουαλική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ακολουθούσε μια προσέγγιση “πρόληψης”, εστιάζοντας στην αποφυγή εγκυμοσύνης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, με τις περισσότερες πληροφορίες να απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε ετεροφυλόφιλα άτομα. Παρόλο που ορισμένα σχολεία καθιστούν τώρα τη σεξουαλική τους εκπαίδευση πιο “θετική” και περιεκτική, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πολλοί 20άρηδες και 30άρηδες αισθάνονται ότι έχασαν ζωτικής σημασίας εκπαίδευση που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να περιηγηθούν καλύτερα στον πολύπλοκο κόσμο των σχέσεων και της σεξουαλικότητας ως ενήλικες. Αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να μάθει κανείς. Ακολουθούν πέντε σημαντικά μαθήματα που θα έπρεπε να σας έχει διδάξει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

  1. Η “φυσιολογική” σεξουαλική ορμή είναι ένας μύθος

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν μας δίδαξε ποτέ ότι η σεξουαλική ορμή είναι εξαιρετικά μεταβλητή και δεν έχει καθολικό φυσιολογικό. Ενώ κάποιοι μπορεί να θέλουν σεξ αρκετές φορές την εβδομάδα, άλλοι μπορεί να βρίσκουν επαρκή μια φορά τον μήνα ή και λιγότερο. Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά θέλετε ή κάνετε σεξ, πιο σημαντικό είναι να κατανοήσετε ότι η σεξουαλική ορμή επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Πολλοί παράγοντες, όπως οι ορμονικές διακυμάνσεις, το στρες, ορισμένα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των ορμονικών αντισυλληπτικών), καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η άσκηση και η διατροφή) μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο. Το πιο σημαντικό είναι να επιδιώξετε να κατανοήσετε τις δικές σας σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες και να τις επικοινωνήσετε στον σύντροφό σας. Αυτό είναι σημαντικό για την προσωπική ευημερία και τις υγιείς σχέσεις. Η σεξουαλική ορμή θα πρέπει να θεωρείται προβληματική μόνον αν είστε δυσαρεστημένοι με αυτήν. Εάν ανησυχείτε γι’ αυτήν με οποιονδήποτε τρόπο, αξίζει να το ελέγξετε με τον παθολόγο σας.

  1. Το να μιλάτε για το σεξ είναι σημαντικό

Πολλοί από εμάς θυμόμαστε πώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έτεινε να επικεντρώνεται στη συζήτηση των βλαβών που μπορεί να προκύψουν από το σεξ. Ως εκ τούτου, ορισμένοι από εμάς μπορεί τώρα να θεωρούμε το θέμα ταμπού και μπορεί να αποφεύγουμε να μιλήσουμε για το σεξ με τον σύντροφό μας. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική επικοινωνία σχετίζεται με υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση και τη σεξουαλική ζωή. Όταν επικοινωνούμε ανοιχτά για το σεξ, αποκαλύπτουμε στον σύντροφό μας πτυχές του εαυτού μας που κατά τα άλλα είναι ιδιωτικές (όπως οι επιθυμίες ή οι φαντασιώσεις μας). Κάτι τέτοιο μπορεί, με τη σειρά του, να ενισχύσει τη σεξουαλική ικανοποίηση και τα συναισθήματα οικειότητας, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ικανοποίηση της σχέσης. Ευτυχώς, υπάρχουν άφθονες συμβουλές στο διαδίκτυο για να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να ξεκινήσετε αυτή τη συζήτηση και να ξέρετε τι είδους ερωτήσεις να κάνετε στον σύντροφό σας. Ορισμένοι ψυχολόγοι σχέσεων προτείνουν την έναρξη αυτών των συζητήσεων όσο το δυνατόν νωρίτερα στις σχέσεις, για να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες και να διασφαλιστεί η σεξουαλική συμβατότητα. Προτείνουν, επίσης, να συνεχίσετε να μοιράζεστε τις σεξουαλικές φαντασιώσεις καθώς η εμπιστοσύνη στη σχέση αυξάνεται, ρωτώντας τακτικά τον σύντροφό σας τι του αρέσει και μοιραζόμενοι και εσείς τι προτιμάτε.

  1. Η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι ρευστή

Η περισσότερη σεξουαλική εκπαίδευση στις δεκαετίες του ’90 και του ’00 ήταν σε μεγάλο βαθμό στραμμένη προς άτομα που ήταν ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα cisgendered. Αυτό άφηνε όσους προσδιορίζονταν ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, μη δυαδικοί ή με οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική ταυτότητα ή ταυτότητα φύλου με λίγες ή καθόλου σχετικές πληροφορίες για το πώς να διαπραγματευτούν το σεξ και τις σχέσεις. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πολλοί άνθρωποι δεν διδάχθηκαν ότι η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι πολύπλευρη και ρευστή. Η σεξουαλικότητά σας επηρεάζεται από έναν συνδυασμό πολλών βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων και μπορεί να μεταβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Έτσι, είναι απολύτως φυσιολογικό να αλλάζει η σεξουαλική σας επιθυμία και το ποιος σας ελκύει. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική ρευστότητα μπορεί να είναι πιο συχνή μεταξύ των ομοφυλόφιλων cisgender γυναικών και των σεξουαλικών μειονοτήτων. Είναι δύσκολο να διακρίνουμε έναν σαφή λόγο γι’ αυτό, αλλά μια πιθανότητα είναι ότι οι άνδρες που ταυτοποιούνται ως ετεροφυλόφιλοι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να ενεργήσουν με βάση τις ομόφυλες έλξεις, ίσως από φόβο για τις αρνητικές αντιδράσεις των ατόμων του κοινωνικού τους κύκλου. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η έλξη για το ίδιο φύλο και η σεξουαλική ρευστότητα επηρεάζονται, εν μέρει, από τη γενετική, δείχνοντάς μας πόσο φυσική είναι η ποικιλομορφία στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Η κατανόηση του γεγονότος ότι η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι ρευστή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από δυνητικά επιβλαβείς παρανοήσεις για τον εαυτό τους και τους άλλους και να νιώσουν πιο ανοιχτοί στο να εκφραστούν και να εξερευνήσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

  1. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι πολύ συχνές

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κοινά, με ένα άτομο να διαγιγνώσκεται κάθε τέσσερα λεπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης να επικεντρώνονται στην πρόληψη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στιγματισμένες αντιλήψεις για τα ΣΜΝ. Αυτό το στίγμα μπορεί να είναι επιβλαβές και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία ενός ατόμου, καθώς και την προθυμία του να αποκαλύψει την κατάσταση του ΣΜΝ στους συντρόφους του. Αυτή η προσέγγιση της πρόληψης σήμαινε επίσης ότι μάθαμε πολύ λίγα για το πώς να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και να θεραπεύουμε τα ΣΜΝ και τροφοδότησε την αύξηση των μύθων γύρω από τα ΣΜΝ. Για παράδειγμα, ένας μύθος είναι ότι τα άτομα με έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν μπορούν να κάνουν ποτέ ξανά σεξ χωρίς να μολύνουν τον σύντροφό τους. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά επίσης, όπως συμβαίνει με όλα τα ΣΜΝ, όσο νωρίτερα διαγνωστείτε και αντιμετωπιστείτε, τόσο πιο εύκολα θα αποφύγετε μελλοντικές επιπλοκές όπως η υπογονιμότητα.

  1. Πλοήγηση στην εγκυμοσύνη και τη γονιμότητά σας

Ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης και της γονεϊκότητας είναι σημαντικός τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Αλλά με την εστίαση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης τόσο έντονα στην αποφυγή της εγκυμοσύνης, αυτό σημαίνει ότι χάσαμε σημαντική εκπαίδευση σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι πολλές γυναίκες μπορεί να μην είναι σωστά εκπαιδευμένες σχετικά με τις πολλές σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παρέλειψε, επίσης, να μας διδάξει ότι περίπου το 10%-15% όλων των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή. Αυτό μπορεί να είναι ένα τραυματικό γεγονός, ακόμη και σε περιπτώσεις πρώιμης απώλειας εγκυμοσύνης. Αλλά το να γνωρίζουμε πόσο συχνό είναι και να έχουμε την κατάλληλη υποστήριξη θα μπορούσε να καθησυχάσει πολλές γυναίκες ότι δεν φταίνε οι ίδιες. Πολλές από εμάς, επίσης, δεν θα έχουν μάθει για άλλες πτυχές της γονιμότητας, όπως για παράδειγμα πώς η αναμονή για την απόκτηση παιδιών μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Ούτε θα έχετε διδαχθεί για το πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος, η διατροφή και η άσκηση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Επίσης, δεν διδαχθήκαμε για το πόσο συνηθισμένα είναι τα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών και πώς μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία. Ακόμη και αν χάσατε βασική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα πρώτα σας χρόνια, δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να εξερευνάτε τι σημαίνουν για εσάς οι υγιείς σχέσεις και η σεξουαλικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Το καλό σεξ μπορεί να είναι ασφαλέστερο σεξ

Sex facts: Οι νεαροί άνδρες αγχώνονται πολύ για το σεξ

Πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική θεραπεία;

Πώς μπορούν οι εφαρμογές σεξουαλικής ευεξίας να βελτιώσουν τη σεξουαλική επιθυμία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα προβλήματα στύσης αποτελούν κακό σημάδι για τον εγκέφαλο των ανδρών

Στυτική δυσλειτουργία: Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν μειωμένη στυτική λειτουργία στην ηλικία των 56 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας στην ίδια ηλικία.

Είναι ασφαλές να καθυστερoυμε την περίοδό μας;

Καθυστέρηση περιόδου: Με τις εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο, είναι εύκολο να καθυστερήσετε τις περιόδους σας, ώστε να μπορείτε να βρίσκεστε σε ειδικές περιστάσεις σας χωρίς πρόβλημα.

Είναι δίκαια τα παραμύθια; Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην εύρεση της προκατάληψης του φύλου στα παιδικά βιβλία με παραμύθια

"Δεν λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η καλύτερη. Απλώς λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η πρώτη που κάνει αυτήν την εργασία, και αυτή η εργασία είναι τόσο κυρίαρχη. Ίσως, θα έπρεπε να στρέψουμε μέρος της προσοχής μας σε αυτές τις υπάρχουσες κοινωνικές προκλήσεις και καθήκοντα."

Μπορεί το πολύ λίγο σεξ να οδηγήσει σε άνοια;

Σεξ συχνότητα: Η πτώση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στη μέση ηλικία και η αυξανόμενη στυτικήδυσλειτουργία είναι παράγοντες κινδύνου για μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.