Σεξουαλική Υγεία

Σεξ εμμηνόπαυση: Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται να καθυστερεί την εμμηνόπαυση

Σεξ εμμηνόπαυση: Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται να καθυστερεί την εμμηνόπαυση

Σεξ εμμηνόπαυση: Γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Μια ομάδα στο University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν σε εβδομαδιαία σεξουαλική δραστηριότητα – συμπεριλαμβανομένου του στοματικού σεξ, του σεξουαλικού αγγίγματος και του αυνανισμού – έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εισέλθουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση – ή εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από 2.936 άτομα, με μέση ηλικία τα 45 έτη, στην αμερικανική μελέτη για την υγεία των γυναικών SWAN. Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά έκαναν διαφορετικά είδη σεξ τους τελευταίους έξι μήνες και αν είχαν περάσει από την εμμηνόπαυση.

Εκείνες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Η ωορρηξία επιτρέπει την απελευθέρωση των ωαρίων για να καταστεί δυνατή η αναπαραγωγή. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, το ανοσοποιητικό σύστημα ηρεμεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης ή ασθένειας. Σύμφωνα με τη Μέγκαν Αρνοτ, την πρώτη συγγραφέα της μελέτης και υποψήφια διδάκτορα στην ανθρωπολογία, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το σώμα αναζητά φυσικές ενδείξεις για να καταλάβει εάν είναι πιθανή μια εγκυμοσύνη και εάν πρέπει να σταματήσει να σπαταλά πόρους μέσω της ωορρηξίας και να διοχετεύσει την ενέργειά του στη φοντίδα των απογόνων. Το σεξ μπορεί να είναι ένα από αυτά τα σημάδια. Εάν ένα άτομο δεν διεγείρεται τακτικά, φαίνεται, ότι το σώμα μπορεί να υποθέσει ότι μια εγκυμοσύνη είναι απίθανη και ότι αξίζει να κάνει αυτό το “βιολογικό συμβιβασμό”, εξηγεί η Arnot.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science, υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι μητέρες ζουν πολύ περισσότερο ​​από τα χρόνια της τεκνοποίησης για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν περισσότερα παιδιά. Η ιδέα, είπε ο Arnot, είναι ότι «η εμμηνόπαυση αρχικά εξελίχθηκε στους ανθρώπους για να μειώσει τις αναπαραγωγικές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών γενεών θηλυκών και να επιτρέψει στις γυναίκες να αυξήσουν τη φυσική τους κατάσταση χωρίς αποκλεισμούς επενδύοντας στα εγγόνια τους».

Το τακτικό στοματικό σεξ και ο αυνανισμός σηματοδοτούν στο σώμα ότι η αναπαραγωγή είναι ακόμα δυνατή. Η Arnot λέει ότι ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν η σχέση του αυνανισμού με την πρώιμη εμμηνόπαυση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και ανεπαίσθητα σημάδια διέγερσης παίζουν ρόλο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συνδέει το σεξ και την εμμηνόπαυση, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα. Η μελέτη της Arnot είναι η πρώτη που καθιέρωσε μια σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον Arnot, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η σεξουαλική δραστηριότητα καθυστερεί την εμμηνόπαυση ή όχι. «Η εμμηνόπαυση, φυσικά, θα συμβεί σε όλες τις γυναίκες (.. ) αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση [μεταξύ σεξ και εμμηνόπαυσης], είναι ένας τομέας για μελλοντική έρευνα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενισχύστε φυσικά την ερωτική σας διάθεση

Πώς να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή μετά τα 50

Πώς να ανάψετε την ερωτική φλόγα στην εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε ο covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Σεξ στο διάστημα: Η πυραυλική επιστήμη μπορεί να μας μεταφέρει στο διάστημα, αλλά θα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που θα καθορίσουν εάν θα επιβιώσουμε και θα ευδοκιμήσουμε ως διαστημικός πολιτισμός.

Ο τρόπος που αντιδρούμε στην ερωτική απόρριψη αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας

Η ζωή είναι μικρή. Αναζητείστε να την περάσετε με ανθρώπους που ανταποδίδουν το συναίσθημά σας. Συχνά αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής ότι ο χρόνος που περάσαμε με έναν σύντροφο που δεν άξιζε για εμάς, ήταν χαμένος χρόνος.

Δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος για HIV στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πολυκλινική Αθηνών

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ: Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Μπορεί η αποχή από το σεξ να έχει επιπτώσεις στην υγεία;

Αποχή από το σεξ: Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει σωματικές παρενέργειες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.