Σεξουαλική Υγεία

Σεξ Άγχος Διαχείριση: Το sex μπορεί να είναι ένας καλός αγχολυτικός παράγοντας

Σεξ Άγχος Διαχείριση: Το sex μπορεί να είναι ένας καλός αγχολυτικός παράγοντας

Σεξ Άγχος Διαχείριση: Το σεξ και το άγχος συνδέονται με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε αυτό ενστικτωδώς και το αισθανόμαστε αναμφισβήτητα όταν μια ιδιαίτερα αγχωτική εβδομάδα ή δύο ζαλίζουν τη σεξουαλική μας ορμή και γίνονται λόγος για χαμηλή ερωτική διάθεση και λίμπιντο. Μπορεί όμως το σεξ να μας ανακουφίσει από το στρες και να μας κάνει πιο ανθεκτικούς σε στρεσογόνες καταστάσεις και παράγοντες;

Κι ενώ το άγχος μπορεί να είναι ένας διαταρακτικός παράγοντας για την σεξουαλική μας ζωή, φαίνεται πως το σεξ και η ερωτική οικειότητα μπορούν να λειτουργήσουν αγχολυτικά και να ενισχύσουν συνολικά την ευημερία μας.

  • Καλό σεξ και καλή διάθεση

Μελέτη του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσε πως η σωματική στοργή ή η σεξουαλική συνεύρεση συνδέονται σημαντικά με χαμηλότερη αρνητική διάθεση και άγχος και υψηλότερη θετικότητα την επόμενη μέρα. Με απλά λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σεξ και η σωματική οικειότητα οδήγησαν τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένες και να έχουν καλύτερη διάθεση την επομένη.

  • Καλή διάθεση και καλό σεξ

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η καλή διάθεση συνδέεται με περισσότερη φυσική στοργή και ορμή για σεξουαλική συνεύρεση την επόμενη μέρα, δείχνοντας ότι η σύνδεση σεξ και διαχείρισης του άγχους λειτουργεί αμφίδρομα: το σεξ μπορεί να σας οδηγήσει να αισθανθείτε λιγότερο άγχος. Με τη σειρά του το να είστε λιγότερο αγχωμένοι μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο σεξ.

  • Σεξ και αρτηριακή πίεση

Μια άλλη μελέτη εξέτασε την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων ως μέτρο των αντιδράσεων στο άγχος κατά τη δημόσια ομιλία ή την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων – καταστάσεις που προκαλούν συχνά άγχος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πρόσφατα σεξουαλική επαφή έτειναν να έχουν είτε χαμηλότερη αρτηριακή πιέση, είτε μειωμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια των στρεσογόνων συμβάντων ή και τα δύο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη ανταπόκριση στο άγχος κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων, κάτι που είναι αναμφίβολα ευπρόσδεκτο.

  • Σεξ και Ανταπόκριση στο άγχος

Σε αυτό το πλαίσιο, μια άλλη μελέτη εξέτασε τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών ως μέτρο της απόκρισης στο στρες και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εμφάνισαν λιγότερη ανταπόκριση στο στρες μετά από «θετική φυσική επαφή» με έναν σύντροφο.

  • Οργασμός και υγεία

Ο ίδιος ο οργασμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να παράσχει ανακούφιση από το στρες. Μπορεί να χαλαρώσει το σώμα σας και να απελευθερώσει ορμόνες που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία σας. Αυτός ο τύπος χαλάρωσης μπορεί επίσης να είναι υπέροχος συναισθηματικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αξία της ευγνωμοσύνης στον καιρό της πανδημίας

Πότε η αποτρίχωση στην ηβική περιοχή ενέχει κινδύνους

Σεξουαλική υγεία: Κόλπα για να την απογειώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ταντρικού σεξ

Ταντρικό σεξ: Η ενεργειακή εναρμόνιση και η ανοιχτή επικοινωνία βοηθούν τα ζευγάρια να βιώσουν ένα βαθύτερο επίπεδο οικειότητας και σύνδεσης που ενισχύει τη σχέση τους ολιστικά.

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η παρατεταμένη χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα laptop: Τα θέματα υπογονιμότητας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες, τα αντιμετωπίζουν και οι άνδρες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά αν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει.