Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Ποια θέματα σεξουαλικής υγείας δεν ξεπερνάτε με την ηλικία;

Ποια θέματα σεξουαλικής υγείας δεν ξεπερνάτε με την ηλικία;

Ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεστε, η διατήρηση της σεξουαλικής σας υγείας είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας της συνολικής υγείας και ευεξίας σας.

Όσον αφορά τη σεξουαλική σας υγεία, τα πράγματα που γίνονται σημαντικά για εσάς μπορεί να αλλάξουν καθώς μεγαλώνετε. Μπορεί να μην βρίσκεστε πλέον σε ένα στάδιο της ζωής σας όπου σκέφτεστε την εγκυμοσύνη. Μπορεί να μην μιλάτε πλέον με το γιατρό σας για εμβόλια για τον HPV. Αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα σεξουαλικής υγείας που δεν τα ξεπερνάτε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Υπάρχουν επίσης κάποιες νέες ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν καθώς μεγαλώνετε και τις οποίες δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε νωρίτερα στη ζωή σας.

Ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεστε, η διατήρηση της σεξουαλικής σας υγείας είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας της συνολικής υγείας και ευεξίας σας. Συχνά, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος σεξουαλικής υγείας είναι να μιλάμε για αυτό. Αλλά θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα να συζητάτε αυτά τα θέματα με τον γιατρό και τον σύντροφό σας. Εξάλλου, το σεξ είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας.

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Μπορεί να πιστεύετε ότι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούν μόνο οι νεότεροι, αλλά και οι ηλικιωμένοι που είναι σεξουαλικά ενεργοί κινδυνεύουν. Τα ίδια ΣΜΝ που επηρεάζουν τους νεότερους μπορεί να επηρεάσουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Αυτά περιλαμβάνουν σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, έρπητα των γεννητικών οργάνων, ηπατίτιδα Β, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, τριχομονάδες και HIV.

Εάν κάνετε σεξ χωρίς προστασία (πράγμα που κάνουν πολλοί ηλικιωμένοι επειδή δεν ανησυχούν πλέον για το ενδεχόμενο να μείνουν έγκυες), ο κίνδυνος να αποκτήσετε ή να μεταδώσετε ένα ΣΜΝ είναι τόσο υψηλός όσο όταν ήσασταν νέοι.

Σεξουαλική ορμή

Η σεξουαλική σας ορμή συνήθως μειώνεται σταδιακά καθώς μεγαλώνετε. Αυτό μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με φυσικές και ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας, όπως η εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν κολπική ξηρότητα, κάτι που κάνει το σεξ πιο άβολο. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν εξάψεις και άλλα συμπτώματα που κάνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο ευχάριστη.

Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία λόγω προβλημάτων υγείας, όπως σκληρυμένες αρτηρίες, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία ή κάπνισμα. Αυτό μπορεί να τους κάνει λιγότερο πρόθυμους να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές σχέσεις ή μπορεί να μειώσουν το επίπεδο απόλαυσης της σεξουαλικής τους ζωής.

Η σεξουαλική ορμή μπορεί επίσης να επηρεαστεί από θέματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη, η αρθρίτιδα, η άνοια, η ακράτεια ή η παχυσαρκία. Τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο, όπως και ο χρόνιος πόνος. Το πόσο άνετα νιώθετε για το γερασμένο σώμα σας ή την κατάσταση της υγείας σας μπορεί επίσης να παίζει ρόλο.

Μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν αλλαγές που επηρεάζουν την απόλαυσή σας στην κρεβατοκάμαρα. Επίσης, μην φοβάστε να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με τον σεξουαλικό σας σύντροφο. Η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη σεξουαλική σας ζωή ικανοποιητική.

Προβολές καρκίνου

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γυναικών καθώς μεγαλώνουν. Φροντίστε να κάνετε μαστογραφία σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες. Οι γυναίκες πρέπει επίσης να κάνουν ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν χειροκίνητες εξετάσεις μαστού από τον ιατρό και θα γίνουν προληπτικοί έλεγχοι για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όπως απαιτείται.

Οι άνδρες ενθαρρύνονται να μιλήσουν με το γιατρό τους για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κάνουν προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του είδους των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν, πότε πρέπει να ξεκινήσουν και πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρεις στάσεις σεξ για άτομα με υψηλή λίμπιντο

Sapiosexual: Όταν η ευφυΐα είναι το καλύτερο αφροδισιακό

Δυσπαρευνία - 5 φυσικές θεραπείες για τον πόνο στο σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Ποιος θεωρείται ο τέλειος σεξουαλικός σύντροφος;

Σεξουαλικός σύντροφος: Η έννοια του «τέλειου σεξουαλικού συντρόφου» είναι εξαιρετικά υποκειμενική και ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων, επηρεαζόμενη από προσωπικές προτιμήσεις, πολιτισμικό υπόβαθρο και ατομικές εμπειρίες.

Close Icon