Σεξουαλική Υγεία

Ουρολοίμωξη σπέρμα: Μπορεί το σπέρμα να προκαλέσει ουρολοίμωξη στις γυναίκες;

Ουρολοίμωξη σπέρμα: Μπορεί το σπέρμα να προκαλέσει ουρολοίμωξη στις γυναίκες;

Ουρολοίμωξη σπέρμα: Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης που εμφανίζεται στους ανθρώπους και επηρεάζουν συχνότερα τις γυναίκες.

Μια ουρολοίμωξη (UTI) εμφανίζεται οπουδήποτε κατά μήκος του ουροποιητικού συστήματος. Το σύστημα του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά και τον σωλήνα που είναι συνδεδεμένος με αυτά, που ονομάζεται ουρήθρα. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης που εμφανίζεται στους ανθρώπους και επηρεάζουν συχνότερα τις γυναίκες, σύμφωνα με μια έκθεση του 2013.

Μπορεί το σπέρμα να προκαλέσει ουρολοίμωξη στις γυναίκες;

Όχι, το σπέρμα δεν προκαλεί ουρολοίμωξη στις γυναίκες, είπε ο Monte Swarup, M.D., OB-GYN στην περιοχή του Phoenix και ιδρυτής του HPV Hub. Τα μικρόβια προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις. Τυπικά, τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοίμωξη είναι βακτήρια -συνηθέστερα το Escherichia coli (E. coli)- που εισέρχονται και πολλαπλασιάζονται στο ουροποιητικό σύστημα. Το σπέρμα δεν περιέχει βακτήρια. Ωστόσο, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης στις γυναίκες, είπε ο Swarup.

Γιατί συνεχίζω να παθαίνω ουρολοίμωξη από τον φίλο, τον σύντροφο ή τον σύζυγό μου;

Όπως αναφέρθηκε, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις. «Το σεξ μπορεί να κάνει τα βακτήρια να μετατοπιστούν προς τα πάνω στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη», είπε ο Swarup. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος καθώς τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται». Εκτός από το σεξ, η χρήση ορισμένων αντισυλληπτικών – συμπεριλαμβανομένων των διαφραγμάτων και των σπερματοκτόνων – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Είναι μια ουρολοίμωξη μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ);

«Μια ουρολοίμωξη δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη», είπε ο Swarup. «Τα βακτήρια που προκαλούν ουρολοίμωξη βρίσκονται ήδη στο σώμα σας και δεν μεταδίδονται από άλλο άτομο». Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να εισάγει βακτήρια στην ουρήθρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Ωστόσο, οι ουρολοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν για άλλους μη σεξουαλικούς λόγους, όπως κατακράτηση ούρων, πέτρες στα νεφρά, διαβήτη και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορούν τα αντισυλληπτικά μερικές φορές να προκαλέσουν ουρολοίμωξη;

Ορισμένα αντισυλληπτικά, όπως τα διαφράγματα και τα σπερματοκτόνα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Διαφράγματα

Τα διαφράγματα, τα αντισυλληπτικά φραγμού που εισάγονται στον κόλπο, έχουν συνδεθεί με ουρολοίμωξη από μια αναφορά του 1985. Η χρήση διαφραγμάτων κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί μερικές φορές να ασκήσει πίεση στην ουρήθρα, παρεμποδίζοντας την κένωση της ουροδόχου κύστης και δημιουργώντας ένα έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια.

Σπερματοκτόνα και προφυλακτικά επικαλυμμένα με σπερματοκτόνο

Ορισμένα σπερματοκτόνα προϊόντα περιέχουν nonoxynol-9, μια χημική ουσία που μπορεί να ερεθίσει τους ιστούς των γεννητικών οργάνων και του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό ερεθίζει την επένδυση του ουροποιητικού συστήματος, καθιστώντας την πιο ευαίσθητη σε λοιμώξεις.

Η χρήση σπερματοκτόνων περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ουρολοίμωξης, σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2018. Τα προφυλακτικά με επικάλυψη σπερματοκτόνου, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων που προκαλούνται από το βακτήριο Staphylococcus saprophyticus, σύμφωνα με μια έκθεση του 1998.

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης μετά το σεξ;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν είναι αναπόφευκτες. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων μετά το σεξ ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

Εξετάστε διαφορετικές μεθόδους αντισύλληψης

Συζητήστε εναλλακτικές επιλογές αντισύλληψης με τον OB-GYN σας εάν χρησιμοποιείτε διαφράγματα ή προϊόντα με βάση το σπερματοκτόνο. Τα παραδοσιακά προφυλακτικά είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς παρέχουν ένα φράγμα μεταξύ των γεννητικών οργάνων και των πηγών βακτηρίων. Αποφύγετε τα προφυλακτικά επικαλυμμένα με σπερματοκτόνο.

Να ουρείτε τακτικά

Ουρήστε πριν και μετά το σεξ και πριν πάτε για ύπνο. Το άδειασμα της ουροδόχου κύστης σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν εισέλθει στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, είπε ο Swarup.

Πίνετε αρκετά υγρά

Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην αραίωση των ούρων και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα. Προσπαθήστε να πίνετε αρκετά υγρά και να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι όλη την ημέρα. Η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τις ουρολοιμώξεις, προτείνει μια έκθεση του 2020.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για ουρολοίμωξη;

Εάν η ουρολοίμωξη σας είναι ήπια, μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της. Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για θεραπεία εάν τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης συνεχίζουν να επιδεινώνονται μετά από μερικές ημέρες, είπε ο Swarup. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να επιταχύνει την ανάρρωσή σας, να διαχειριστεί τα συμπτώματα και να αποφύγει επιπλοκές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνήθειες υγιεινής για τις γυναίκες μετά το σεξ

Τύποι λοιμώξεων γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι λένε τα συμπτώματα μετά το σεξ για την υγεία σας;

Είναι συχνό φαινόμενο να παθαίνεις κράμπες μετά το σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Δίνοντας προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία και των δύο συντρόφων και διατηρώντας ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, τα ζευγάρια μπορούν να εργαστούν για μια ικανοποιητική και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά την εγκυμοσύνη.

Στο Μίσιγκαν ένας ασυμπτωματικός άνδρας μετέδωσε την οφθαλμική σύφιλη σε πέντε γυναίκες

Ο Nettleton και οι συνεργάτες του συμβουλεύουν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για κρούσματα σύφιλης, διότι "η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να αποτρέψει συστηματικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας όρασης ή ακοής".

Η εγκυμοσύνη αναδιαμορφώνει τον εγκέφαλο;

Μητρότητα: Κατά τη διάρκεια της κύησης, διαφορετικές δεξαμενές βλαστοκυττάρων στη μητέρα διεγείρονται σε διαφορετικούς χρόνους για να δημιουργήσουν προσωρινά κύματα νευρώνων.

Ποιο είναι το κατάλληλο ραντεβού για να κάνετε σεξ;

Σεξ ραντεβού: Ο καθορισμός του τέλειου ραντεβού για να τελειώσει με οικειότητα είναι ένα εξαιρετικά προσωπικό και υποκειμενικό θέμα που διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τη δυναμική της σχέσης.

Μάθετε αν μπορείτε να κολλήσετε ΣΜΝ από κάποιον που κάνει για πρώτη φορά σεξ

ΣΜΝ σεξ: Η διαδρομή μετάδοσης λειτουργεί αμφίδρομα. Κάποιος με μολυσμένο πρωκτό ή γεννητικά όργανα μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο στόμα ή στο λαιμό του συντρόφου κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.