Σεξουαλική Υγεία

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Το μυστικό για μια αγάπη που διαρκεί

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Το μυστικό για μια αγάπη που διαρκεί

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Σύμφωνα με τον Δρ. Gary Chapman, σύμβουλο γάμου και συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου "Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης: Τα μυστικά για μια αγάπη που διαρκεί", το κλειδί για μια υγιή και μακρά σχέση είναι η εκμάθηση των γλωσσών αγάπης. Υπάρχουν πέντε διαφορετικές γλώσσες αγάπης που ο καθένας από εμάς "ομιλεί" προκειμένου να περιγράψει και να εκφράσει  - μαντέψατε τι- αγάπη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Gary Chapman, σύμβουλο γάμου και συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου “Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης: Τα μυστικά για μια αγάπη που διαρκεί”, το κλειδί για μια υγιή και μακρά σχέση είναι η εκμάθηση των γλωσσών αγάπης. Στην πραγματικότητα, η έννοια της γλώσσας της αγάπης είναι αρκετά απλή.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας στο βιβλίο – το οποίο μπορείτε να βρείτε μεταφρασμένο στα ελληνικά – υπάρχουν πέντε διαφορετικές γλώσσες αγάπης που ο καθένας από εμάς “ομιλεί” προκειμένου να περιγράψει και να εκφράσει  – μαντέψατε τι- αγάπη.

Το κλειδί, λοιπόν, κατά Chapman, είναι να ανακαλύψετε σε ποια γλώσσα εσείς και ο σύντροφός σας ανταποκρίνεστε περισσότερο, και στη συνέχεια να εφαρμόζετε αυτή τη γλώσσα στη σχέση σας τακτικά. Όταν ο ένας καταλαβαίνει τη γλώσσα του άλλου, γνωρίζει και τον τρόπο να του δείξει αγάπη.

«Πώς θα καλύψουμε τη βαθιά συναισθηματική ανάγκη που έχει ο σύντροφός μας να νιώθει ότι τον αγαπάμε; Αν καταφέρουμε να το μάθουμε –και επιλέξουμε να το κάνουμε– τότε η αγάπη που νιώθουμε ο ένας για τον άλλο θα είναι ακόμη πιο συναρπαστική απ’ ό,τι νιώθαμε όταν ήμασταν ερωτευμένοι», επισημαίνει ο Δρ Gary Chapman.

Ποιες είναι, όμως, οι πέντε γλώσσες αγάπης;

Λέξεις επιβεβαίωσης

Αυτές είναι λεκτικές εκφράσεις που δηλώνουν φροντίδα και στοργή, όπως για παράδειγμα: “Ευχαριστώ που έβαλες τα παιδιά για ύπνο απόψε” ή “Είσαι πολύ όμορφος σήμερα”. Εάν για εσάς ή τον σύντροφό σας οι λεκτικές δηλώσεις αγάπης είναι η κύρια γλώσσα που χρησιμοποιείτε προικειμένου να αντιληφθείτε ή να εκφράσετε την αγάπη σας, τότε έχετε στο νου σας ότι η απουσία αυτών μπορεί να είναι επιζήμια για τη σχέση.

Δώρα

Πρόκειται για υλικά και άυλα αντικείμενα που σας κάνουν να αισθάνεστε ότι εκτιμάστε και ότι οι άλλοι άνθρωποι και, ειδικότερα οι σύντροφοί σας, σας θυμούνται. Σε αυτήν την γλώσσα, η συναισθηματική εμπλοκή στην επιλογή ένος δώρου που είναι ειδικά για εσάς, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ενώ για τα άτομα που προτιμούν αυτή τη γλώσσα εκφροράς της αγάπης, η απουσία καθημερινών χειρονομιών ή προσφοράς δώρου σε ειδική περίσταση – όπως τα γενέθλια ή η επέτειος – μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρή.

Πράξεις φροντίδας

Κάνοντας κάτι χρήσιμο ή ευγενικό για τον σύντροφό σας, δείχνετε ότι τον αγαπάτε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμμετοχή στις εργασίες του σπιτιού, ή να πλύνετε εσείς απόψε τα πιάτα, παραχωρώντας στον σύντροφό σας το χρόνο να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Είναι φυσικό λοιπόν πως όταν κάποιος μιλά αυτή τη γλώσσα της αγάπης, αλλά δεν λαμβάνει αρκετή ή καθόλου υποστήριξη από τη μεριά του συντρόφου, αυτό μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για την ευημερία του προσώπου.

Ποιοτικός χρόνος

Αφορά την από κοινού συμμετοχή σε δραστηριότητες, ιδιαίτερα, όταν και οι δύο σύντροφοι τις βρίσκουν απολαυστικές. Μια βόλτα μετά το δείπνο ή η από κοινού παρακολούθηση μιας ταινίας, είναι ορισμένα παραδείγματα. Εάν το μοίρασμα ποιοτικού χρόνου είναι η βασική γλώσσα της αγάπης σας, το να έχετε έναν σύντροφο σε απόσταση, μεταφορικά και κυριολεκτικά, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αόρατοι. 

Σωματική επαφή

Πρόκειται για την ανταλλαγή φυσικών εκφράσων που δηλώνουν οικειότητα και αγάπη. Είτε είναι σεξουαλικές, είτε είναι περισσότερο πλατωνικές, όπως για παράδειγμα το κράτημα των χεριών, μια αγκαλιά ή ένα φιλί, η απουσία τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε απομονωμένοι μέσα στη σχέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως μπορείς να βρεις ξανά τη σεξουαλική σου επιθυμία;

Γιατί η περιέργεια είναι μία από τις γλώσσες της αγάπης

Δεξιότητες για να διατηρήσετε τη σχέση σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταμπού των γυναικών στο κρεβάτι

Σεξουαλική Συμπεριφορά: Σε μια εποχή κατά την οποία τα ταμπού για το σεξ είναι λίγα και για πολύ λίγους, και που η σεξουαλική απελευθέρωση αφορά αρκετές φορές ακόμα και εφήβους, φαντάζει «αστείο» να έχουν οι γυναίκες ταμπού που δεν αφορούν στην σεξουαλική τους συμπεριφορά, αλλά ιατρικές καταστάσεις.

Οι πιο Συνήθεις Ερωτήσεις Υγιεινής για Μετά το Σεξ

Σεξ: Για την πιο βασική σεξουαλική επαφή, η πιστοποιημένη εκπαιδευτικός σεξ με έδρα το Λος Άντζελες, Άννα Χόντερ, λέει: «Δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που να γνωρίζω και για τους οποίους κάποιος θα χρειαζόταν μια ειδική ρουτίνα υγιεινής μετά το σεξ».

Έμφραγμα σεξ: Αύξηση του προσδόκιμου ζωής μετά από καρδιακά προβλήματα

Έμφραγμα σεξ: Έρευνα αποκάλυψε ότι τα άτομα που μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο επαναφέρουν την ένταση της σεξουαλικής τους ζωής, αυτομάτως καταφέρνουν να αυξήσουν και το προσδόκιμο ζωής τους.

Ποιους κινδύνους ενέχει η συνεχής εναλλαγή ερωτικών συντρόφων

Και στα δύο φύλα τον υψηλότερο αριθμό συντρόφων είχαν οι νεότεροι, οι ανύπαντροι, εκείνοι στα άκρα της εισοδηματικής κλίμακας (τόσο οι πιο πλούσιοι όσο και οι πιο φτωχοί), καθώς επίσης όσοι έπιναν, κάπνιζαν, αλλά και ασκούνταν περισσότερο

Η άσκηση προωθεί την σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση

Αθλητισμός Οφέλη: Ένα διαρκώς αυξανόμενο σώμα ερευνητικής μελέτης προτείνει ότι η τακτική σωματική δραστηρίοτητα και άσκηση μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας επιθυμία, τη διέγερση και την ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του σεξ.

Σεξουαλικά Μυστικά που θα κορυφώσουν την απόλαυσή σας

Σεξ: Τα μυστικά για καλό σεξ βρίσκονται συχνά στο ταξίδι που εκκινείτε και πραγματοποιείτε παρέα με τους συντρόφους σας. Κατά τη διάρκεια του θα ανακαλύψετε τι σας αρέσει και τι προτιμούν και θα μάθετε να απολαμβάνετε αυτή την ζωηρή διεργασία της εξερεύνησης μαζί. Βρείτε μερικές ιδέες στο κείμενο που ακολουθεί.