Εν ολίγοις: Για τις γυναίκες με ανορεξία, μια χαμηλή σεξουαλική ορμή είναι πολύ, πολύ συχνή.

Ο υποσιτισμός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου
  • Αυτό που κάνει την ανορεξία ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι ότι η πείνα οδηγεί σε υποσιτισμό – και ένας υποσιτισμένος εγκέφαλος χάνει τη λειτουργία του. Όταν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες για να διατηρήσετε τα κατάλληλα επίπεδα ενέργειας, το σώμα σας αρχίζει να κλείνει τα συστήματα για τη διατήρηση.
  • Η επίδραση της πείνας στη φυσιολογική υγεία περιλαμβάνει τον υπογοναδισμό ή την αποτυχία λειτουργίας των ωοθηκών. Μειωμένα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία – συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που παράγουν οι ωοθήκες – μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ορμή. Αυτό το σκεφτόμαστε συχνά σε σχέση με τη γήρανση και την εμμηνόπαυση , αλλά η ανορεξία μπορεί επίσης να δημιουργήσει αυτό το αποτέλεσμα.

Μερικές φορές πρόκειται για κατάθλιψη, παρά για την ίδια τη διατροφική διαταραχή

  • Οι λόγοι για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας δεν έχουν απαραίτητα σχέση με την ίδια τη διατροφική διαταραχή, αλλά μάλλον άλλους παράγοντες που συνοδεύουν την εν λόγω διατροφική διαταραχή. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, από μόνη της, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική λειτουργία.
  • Και επειδή περίπου το 33 έως 50 τοις εκατό των ατόμων με νευρική ανορεξία έχουν διαταραχές της διάθεσης – όπως η κατάθλιψη – κάποια στιγμή στη ζωή τους, μπορεί επίσης να είναι ένας υποκείμενος παράγοντας για το γιατί η σεξουαλική σας επιθυμία μπορεί να είναι χαμηλή.

  • Η θεραπεία για την κατάθλιψη μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) – μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά ως αντικαταθλιπτικά και στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών – είναι γνωστό ότι έχουνδυσμενείς επιδράσεις σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία. Στην πραγματικότητα, οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.
Ένα ιστορικό κακοποίησης μπορεί να είναι τραυματικό
  • Κατά τη διεξαγωγή της δικής μου έρευνας διατριβής, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες με νευρική ανορεξία ανέφεραν εμπειρίες με κακοποίηση στη ζωή τους – είτε σεξουαλική, σωματική ή συναισθηματική, είτε στην παιδική ηλικία είτε στην ενηλικίωση. (Και αυτό ισχύει και για μένα, καθώς ανέπτυξα μια διατροφική διαταραχή ως απάντηση σε σχέση με έναν καταχρηστικό σύντροφο.)
  • Επιπλέον, οι ίδιοι συμμετέχοντες μίλησαν για το πώς αυτές οι εμπειρίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητά τους
  • Και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.

Ακολουθεί βίντεο για την σεξουαλική υγεία