Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Μικροπλαστικά: Μικροσκοπικά σωματίδια βρέθηκαν στους όρχεις των ανδρών

Μικροπλαστικά: Μικροσκοπικά σωματίδια βρέθηκαν στους όρχεις των ανδρών

Μικροπλαστικά: Μικροπλαστικά μπορούν να συσσωρευτούν στους όρχεις ανθρώπων και σκύλων – εγείροντας περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των σωματιδίων στην υγεία.

Είτε πρόκειται για την κυκλοφορία του αίματος, τον εγκέφαλο ή τους πνεύμονές μας, μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού φαίνεται να εμφανίζονται κάθε φορά που οι επιστήμονες ψάχνουν μια νέα γωνιά του ανθρώπινου σώματος. Τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα δεν αποτελούν εξαίρεση. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα διαπιστώνει ότι μικροπλαστικά μπορούν να συσσωρευτούν στους όρχεις ανθρώπων και σκύλων – εγείροντας περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των σωματιδίων στην υγεία.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μικροπλαστικά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα, αλλά οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια της μετάφρασης αυτής της εργασίας στην ανθρώπινη υγεία. «Τα μικροπλαστικά είναι παντού», λέει ο Δρ Τζον Γιου, τοξικολόγος στο Κολέγιο Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η ποσοτικοποίηση αυτών των μικροπλαστικών στον άνθρωπο είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση των πιθανών δυσμενών επιπτώσεών τους».

Όταν ξεκίνησε να κάνει τη μελέτη, ο Yu δεν περίμενε ότι τα μικροπλαστικά θα είχαν διεισδύσει τόσο εκτενώς στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, δεδομένου του σφιχτού φραγμού του αιματολογικού ιστού γύρω από αυτά τα όργανα. Προς έκπληξή του, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα ευρύ φάσμα και μεγάλη συγκέντρωση μικροπλαστικών στους όρχεις περίπου δώδεκα ανδρών και σχεδόν 50 σκύλων.

Τα αποτελέσματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με μια καλά τεκμηριωμένη παγκόσμια μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την ανδρική γονιμότητα. Αυτή η τάση έχει συνδεθεί με σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα που βρίσκονται στα πλαστικά.

Ο αυξανόμενος αριθμός μελετών όπως αυτή είναι “επιτακτικοί και θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής”, λέει η Tracey Woodruff, διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Μετάφρασης για την Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Πόσα και τι είδους πλαστικά υπήρχαν στους όρχεις;

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για να μετρήσει πόσο από αυτά τα μικροπλαστικά που διαπερνούν το νερό, την τροφή και ακόμη και τον αέρα καταλήγουν στις πιο στενές εσοχές της ανδρικής αναπαραγωγικής ανατομίας. Ακολουθεί μια μικρότερη ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πέρυσι από μια ομάδα στην Κίνα, η οποία ανίχνευσε μικροπλαστικά σε περίπου μισή ντουζίνα ανθρώπινους όρχεις και στο σπέρμα.

Για την τρέχουσα μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού συνέλεξαν τους όρχεις από αυτοψίες ατόμων ηλικίας από 16 έως 88 ετών και από σχεδόν 50 σκύλους αφού στειρώθηκαν σε τοπικές κτηνιατρικές κλινικές. Τα σκυλιά μπορούν να λειτουργήσουν ως ζώα «φρουροί» για ασθένειες και επιβλαβή χημική έκθεση, επειδή είναι τόσο ενσωματωμένα στο ανθρώπινο περιβάλλον, καθώς και η σπερματογένεση των σκύλων μοιάζει περισσότερο με την ανθρώπινη διαδικασία παραγωγής σπέρματος από τους αρουραίους εργαστηρίου, λέει ο Yu.

Αντί να προσπαθούν να μετρήσουν κάθε μικροπλαστικό σωματίδιο, οι ερευνητές μπόρεσαν να ποσοτικοποιήσουν τη συνολική ποσότητα πλαστικού διαλύοντας όλο τον βιολογικό ιστό και διαχωρίζοντας τα στερεά. Περίπου το 75% αυτού που απέμεινε ήταν πλαστικό. Το πολυαιθυλένιο, ή PE, αποτελούσε ένα μεγάλο μέρος αυτού. Είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πλαστικό στον κόσμο, που εμφανίζεται σε συσκευασίες, σακούλες και οποιονδήποτε αριθμό προϊόντων.

Ο Μάθιου Κάμπεν, ο οποίος έχει εξετάσει αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια από κοντά, τα περιγράφει ως «θραύσματα, μαχαιρωμένα κομμάτια» λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουν γίνει «παλιά και εύθραυστα και κατακερματισμένα»«Τι κάνουν στο σώμα, δεν ξέρουμε», λέει ο Campen, καθηγητής στο Κολλέγιο Φαρμακευτικής του UNM και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, «Προφανώς, μικρά μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διαταράξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα κύτταρα».

Το πολυβινυλοχλωρίδιο – αυτό που υπάρχει στις σωληνώσεις PVC – εμφανίστηκε ως ένας άλλος σημαντικός ένοχος και ήταν το δεύτερο πιο κοινό στους όρχεις του σκύλου. Το χλωριούχο βινύλιο ταξινομείται ως καρκινογόνο και η μακροχρόνια έκθεση, για παράδειγμα στο πόσιμο νερό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, ο Yu και η ομάδα του βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του χαμηλότερου αριθμού σπερματοζωαρίων στους όρχεις του σκύλου και της παρουσίας PVC.

Υπήρχε επίσης συσχέτιση μεταξύ μεγαλύτερων επιπέδων PVC και μειωμένου βάρους των όρχεων. Το ίδιο παρατηρήθηκε και με το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή PET, μια άλλη κοινή πηγή πλαστικού, το οποίο πρόσφατη έρευνα προτείνει ότι μπορεί να είναι επιβλαβές. Ο Woodruff λέει ότι το βάρος είναι ένας κάπως «ακατέργαστος» δείκτης για τις επιπτώσεις στην υγεία των όρχεων, αν και χρησιμοποιείται συχνά από ρυθμιστικούς φορείς για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των χημικών ουσιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει όταν δεν εκσπερματώνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Ποια φαγητά "σκοτώνουν" την τεστοστερόνη;

Πώς ο προστάτης επηρεάζει την σεξουαλική σας ζωή;

Πώς το κινητό επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα
Close Icon