Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Μετά το σεξ: Είναι η ούρηση μετά το σεξ απολύτως απαραίτητη;

Μετά το σεξ: Είναι η ούρηση μετά το σεξ απολύτως απαραίτητη;

Μετά το σεξ: Κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τη σεξουαλική επαφή, βακτήρια από τα γεννητικά όργανα και τις περιοχές του πρωκτού μπορούν να εισαχθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Η παλιά συμβουλή για ούρηση μετά το σεξ έχει γίνει κανόνας για πολλούς, αλλά είναι πραγματικά απαραίτητη; Η σύντομη απάντηση είναι ναι και συνιστάται ιδιαίτερα για διάφορους λόγους.

Κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τη σεξουαλική επαφή, βακτήρια από τα γεννητικά όργανα και τις περιοχές του πρωκτού μπορούν να εισαχθούν στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), οι οποίες μπορεί να είναι άβολες και, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές.

Η ούρηση μετά το σεξ βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων που μπορεί να έχουν εισέλθει στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αδειάζοντας την ουροδόχο κύστη, ουσιαστικά ξεπλένετε τυχόν πιθανούς παραβάτες, μειώνοντας την πιθανότητα μόλυνσης.

Ειδικά οι γυναίκες επωφελούνται από αυτή την πρακτική λόγω της ανατομίας τους. Η γυναικεία ουρήθρα είναι πιο κοντή από την ανδρική ουρήθρα, καθιστώντας ευκολότερο για τα βακτήρια να ταξιδέψουν στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν μόλυνση. Ως εκ τούτου, η ούρηση μετά το σεξ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες για να βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Τι γίνεται όμως με τους άνδρες; Ενώ μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ουρήθρα, ισχύει η ίδια αρχή. Η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων που μπορεί να έχουν εισαχθεί κατά τη σεξουαλική επαφή, μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η ούρηση μετά το σεξ συνιστάται ιδιαίτερα, δεν είναι μια αλάνθαστη μέθοδος για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Άλλοι παράγοντες, όπως οι πρακτικές προσωπικής υγιεινής, οι σεξουαλικές συμπεριφορές και η γενική υγεία, παίζουν επίσης ρόλο στην πρόληψη της ουρολοίμωξης.

Εκτός από την ούρηση μετά το σεξ, η παραμονή ενυδατωμένη, η καλή υγιεινή και η χρήση εσώρουχων που αναπνέουν μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Εάν είστε επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως κάψιμο κατά την ούρηση ή συχνές ορμές για ούρηση, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Έτσι, ενώ η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να μην είναι η πιο λαμπερή δραστηριότητα μετά τη συνουσία, είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε το ουροποιητικό σας σύστημα υγιές και χαρούμενο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφύγετε την ουρολοίμωξη μετά το σεξ;

Οι παρενέργειες του μη ασφαλούς σεξ και της χρήσης βρώμικων τουαλετών

Kαταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή και συμβουλές για να τις διαχειριστείτε

Τι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε μετά το σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η χρήση εφαρμογών γνωριμιών για μηνύματα δημόσιας υγείας είναι ένα ηθικό δίλημμα

Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ισχυροί σύμμαχοι στη δημόσια υγεία, ειδικά στην προσέγγιση πληθυσμών που συχνά αγνοούνται. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να αποφευχθεί η διακύβευση του απορρήτου, της ασφάλειας και της περιθωριοποίησης των χρηστών.

Η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV

Ενώ η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών VMMC μπορεί να παρουσιάζει υψηλή προστατευτική αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία έναντι του HIV με πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν χρήση προφυλακτικού, εκπαίδευση για τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, τακτικό τεστ HIV και προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, ανάλογα με την περίπτωση.

Close Icon