Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Λιπαντικά σεξ: Αν χρησιμοποιείτε λιπαντικά στο σεξ πρέπει να προσέχετε για τυχόν παρενέργειες

Λιπαντικά σεξ: Αν χρησιμοποιείτε λιπαντικά στο σεξ πρέπει να προσέχετε για τυχόν παρενέργειες

Λιπαντικά σεξ: Τα λιπαντικά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της τριβής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενισχύοντας την άνεση και την ευχαρίστηση. 

Τα λιπαντικά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της τριβής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενισχύοντας την άνεση και την ευχαρίστηση. Παρέχουν απαραίτητη υγρασία, ειδικά όταν η φυσική λίπανση είναι ανεπαρκής και συμβάλλουν στη μείωση της ενόχλησης και του ερεθισμού. Ωστόσο, η επιλογή του σωστού λιπαντικού είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ορισμένοι τύποι μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες όπως ξηρότητα, ερεθισμό και μόλυνση. Λοιπόν, πρέπει να πάτε για λιπαντικά με βάση το νερό ή αυτά με βάση το λάδι; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιο μπορεί να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους τα λιπαντικά μπορεί να είναι επιβλαβή;

Τα λιπαντικά είναι σημαντικά όταν πρόκειται για σεξουαλικές δραστηριότητες, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι επιβλαβή.

1. Κνησμός και ερεθισμός του δέρματος

Τα λιπαντικά, ειδικά αυτά που περιέχουν ορισμένα πρόσθετα ή αρώματα, μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και ερεθισμό του δέρματος. Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι τα λιπαντικά με πρόσθετες γεύσεις ή θερμαντικούς παράγοντες ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν κνησμό και ερεθισμό του δέρματος. Συνιστάται να επιλέξετε υποαλλεργικά και λιπαντικά χωρίς άρωμα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο δερματικών αντιδράσεων.

2. Μολύνσεις ζύμης

Ορισμένα λιπαντικά μπορεί να αλλάξουν τη φυσική ισορροπία της κολπικής χλωρίδας, οδηγώντας δυνητικά σε μολύνσεις ζύμης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, λιπαντικά με λίγα επιβλαβή συστατικά όπως η γλυκερίνη και τα parabens θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων. Όσοι είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις ζύμης θα πρέπει να εξετάσουν τα λιπαντικά με βάση το νερό ή τη σιλικόνη χωρίς αυτά τα πρόσθετα.

3. Κίνδυνος υπογονιμότητας

Η έρευνα προτείνει μια πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης λιπαντικών και των προβλημάτων γονιμότητας. Μια μελέτη του 2010 στο περιοδικό Fertility and Sterility διαπίστωσε ότι ορισμένα λιπαντικά που περιέχουν γλυκερίνη επηρέασαν αρνητικά την κινητικότητα του σπέρματος και την ανάπτυξη των εμβρύων. Είναι πιο πιθανό να βλάψουν τη λειτουργία του σπέρματος. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Fertility and Sterility το 2016 διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν μπορεί να ωφεληθούν από τη χρήση λιπαντικών φιλικών προς τη γονιμότητα ή την επιλογή φυσικών εναλλακτικών λύσεων όπως μουστάρδα ή παιδικό λάδι.

4. Αλλεργικές αντιδράσεις

Τα λιπαντικά μπορεί να περιέχουν συστατικά που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε από το Annals of Dermatology ανέδειξε περιπτώσεις δερματίτιδας εξ επαφής που οφείλονται στην έκθεση σε λιπαντικά με συγκεκριμένα συντηρητικά και πρόσθετα. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα πριν αγοράσετε και να επιλέγετε το σωστό λιπαντικό.

5. Ξηρότητα

Ενώ τα λιπαντικά χρησιμοποιούνται για να αισθάνεστε πιο υγρά και να ενισχύσουν τη διασκέδαση, η συχνή ή ακατάλληλη χρήση ορισμένων λιπαντικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ξηρότητα με την πάροδο του χρόνου, λέει ο ειδικός. Ορισμένα λιπαντικά, ειδικά λιπαντικά με βάση το νερό, στεγνώνουν γρήγορα και θα μπορούσαν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία υγρασίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οδηγώντας δυνητικά σε ξηρότητα και ενόχληση.

Πώς να επιλέξετε το σωστό λιπαντικό;

Όταν επιλέγετε ένα λιπαντικό για οικεία χρήση, επιλέξτε επιλογές με βάση το νερό ή τη σιλικόνη, προτείνει ο ειδικός. Αποφύγετε προϊόντα με γλυκερίνη, parabens και αρώματα, καθώς μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Εκτός από αυτό, έχετε κατά νου ότι το λιπαντικό πρέπει να είναι λάτεξ, καουτσούκ και φιλικό προς τα πλαστικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια μικρή ποσότητα πρώτα για να ελέγξετε για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για να αποφύγετε τις αλλεργίες από τα προφυλακτικά για μια υγιή σεξουαλική ζωή

Πώς να αποφύγετε την αλλεργία στα προφυλακτικά για μια υγιή σεξουαλική ζωή;

Τι είναι το σημείο P; Ένας οδηγός για το ανδρικό σημείο G

Χαμηλό σάκχαρο μετά το σεξ; Να τι συμβαίνει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Γάμος σεξ: Η συχνότητα του σεξ σε έναν γάμο είναι ένα θέμα που συχνά συγκεντρώνει την προσοχή, αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση για το πόσο συχνά τα ζευγάρια πρέπει να έχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα

Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: «Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Close Icon