Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Ξηροδερμία πέος: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για το ξηρό δέρμα στο πέος;

Ξηροδερμία πέος: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για το ξηρό δέρμα στο πέος;

Ξηροδερμία πέος: Η ξηροδερμία εμφανίζεται όταν το δέρμα δεν έχει αρκετή υγρασία, αλλά πολλές διαφορετικές συνθήκες μπορεί να το προκαλέσουν.

Το ξηρό δέρμα μπορεί να περιγράψει οποιοδήποτε εξάνθημα ή δερματική βλάβη που εμφανίζεται ξηρό, ξεφλουδισμένο, φολιδωτό, κρούστα ή τραχύ. Τα μπαλώματα του ξηρού δέρματος μπορεί να είναι επώδυνα ή πρησμένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εξανθήματα μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα γυαλιστερά ή λευκά. Επιπλέον, το ξηρό δέρμα μπορεί να αισθάνεται σφιχτό και να είναι επιρρεπές σε σκάσιμο και αιμορραγία.

Ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας, το ξηρό δέρμα μπορεί να φαίνεται ροζ, κόκκινο, μωβ, καφέ, γκρι ή σταχτί. Ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν ξηροδερμία στο πέος μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα. Οι εκκρίσεις από το πέος, οι δυσάρεστες μυρωδιές, τα επώδυνα εξογκώματα και τα έλκη μπορούν όλα να υποδεικνύουν καταστάσεις που απαιτούν ιατρική θεραπεία.

Τι μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στο πέος;

Η ξηροδερμία εμφανίζεται όταν το δέρμα δεν έχει αρκετή υγρασία, αλλά πολλές διαφορετικές συνθήκες μπορεί να το προκαλέσουν. Η ξηροδερμία μπορεί να προκληθεί από τα ακόλουθα:

  • Έκζεμα. Είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή του δέρματος. Είναι μια κοινή αιτία δερματικών εξανθημάτων, που μερικές φορές επηρεάζουν το πέος. Υπάρχουν πολλοί τύποι εκζέματος, αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι η ατοπική δερματίτιδα. Άτομα με αλλεργίες, άσθμα ή ιστορικό εκζέματος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής. Είναι μια αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει το δέρμα. Για παράδειγμα, οι αλλεργίες σε προφυλακτικά από λατέξ ή χημικές ουσίες σε σαπούνια ή απορρυπαντικά μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία. Τα αρώματα που χρησιμοποιούνται σε πολλά σαπούνια, καθαριστικά σώματος και απορρυπαντικά πλυντηρίου μπορούν όλα να έρθουν σε επαφή με το πέος σας. Τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά μπορούν επίσης να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια και την υγρασία από το δέρμα. Το αν δεν ξεβγάλετε αρκετά καλά μετά το πλύσιμο μπορεί να αφήσει υπολείμματα σαπουνιού στο δέρμα, οδηγώντας σε ξηρό, ερεθισμένο δέρμα. Το πολύ συχνό πλύσιμο ή το μπάνιο μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροδερμία, ιδιαίτερα μακρύ, ζεστό ντους ή μπάνιο.
  • Ψωρίαση. Είναι μια αυτοάνοση και αυτοφλεγμονώδης νόσος που προκαλεί φαγούρα και απολέπιση δερματικά εξανθήματα. Τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξουν βλάβες σχεδόν οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του πέους. Ο ομαλός λειχήνας και ο σκληρός λειχήνας είναι άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν συνήθως τα γεννητικά όργανα.
  • Τριβή. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Το σεξ ή ο αυνανισμός χωρίς επαρκή λίπανση μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία. Επιπλέον, τα εσώρουχα που είναι πολύ φαρδιά ή πολύ στενά μπορεί να προκαλέσουν τριβή στο πέος.
  • Μολύνσεις ζύμης. Τέτοιες λοιμώξεις με candida μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, κάψιμο και ερυθρότητα, καθώς και λευκές δερματικές αλλοιώσεις και εκκρίσεις. Οι μολύνσεις ζύμης είναι πιο πιθανές σε άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή και μπορεί να οδηγήσουν σε μπαλανίτιδα, φλεγμονή της άκρης του πέους. Οι άνδρες συνήθως δεν παθαίνουν μολύνσεις από ζυμομύκητες από τη σεξουαλική δραστηριότητα αλλά μάλλον από θέματα υγιεινής.
  • Μυκητιασικές λοιμώξεις. Η φαγούρα, ή tinea cruris, προκαλεί κνησμό, κάψιμο και επώδυνο κόκκινο εξάνθημα με πολύ ξεφλουδισμένο δέρμα και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη βουβωνική χώρα, ειδικά τις πτυχές του δέρματος. Προκαλείται από έναν κοινό μύκητα που προκαλεί επίσης το πόδι του αθλητή και τη δακτυλίτιδα.
  • ΣΜΝ. Ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν δερματικές βλάβες. Για παράδειγμα, ο έρπης προκαλεί φαγούρα και επώδυνες φουσκάλες, εξογκώματα και έλκη στα γεννητικά όργανα. Επιπλέον, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει κόκκινες ή καφέ πληγές ή έλκη στα γεννητικά όργανα, τα χέρια και τα πόδια, τα οποία είναι συνήθως ανώδυνα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο όταν η σύφιλη έχει περάσει χωρίς θεραπεία.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το ξηρό δέρμα στο πέος μου;

Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να βελτιώσετε το ξηρό δέρμα και να αποφύγετε μελλοντικά εξανθήματα. Για σοβαρά συμπτώματα ή συμπτώματα λοίμωξης, απαιτείται ιατρική θεραπεία.

Ενυδάτωση

Ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε ή να αποτρέψετε την ξηροδερμία είναι να ενυδατώσετε. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε προϊόν κρέμας ή αλοιφής — οι λοσιόν δεν συνιστώνται και μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα σας με συχνή χρήση.

Λίπανση

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε επαρκή λίπανση κατά τη διάρκεια του σεξ ή του αυνανισμού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος και να αποτρέψει τις εκδορές ή τον ερεθισμό από την τριβή. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη σωστή λίπανση του εσωτερικού των προφυλακτικών.

Σωστά εσώρουχα

Η τριβή μπορεί να αποφευχθεί φορώντας κατάλληλα εσώρουχα. Τα στενά σλιπ, τα φαρδιά εσώρουχα ή η μη χρήση εσωρούχων μπορεί να προκαλέσουν τριβή. Θέλετε εσώρουχα που να υποστηρίζουν αλλά να είναι αρκετά φαρδιά για να είστε άνετα. Για παράδειγμα, τα μποξεράκια είναι μια καλή λύση για πολλούς άντρες που θέλουν περισσότερη υποστήριξη από το μποξεράκι αλλά περισσότερη ελευθερία από το σλιπ.

Αποφύγετε τα ερεθιστικά

Εάν έχετε ξηρό δέρμα, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο σαπούνι. Αποφύγετε τα αρωματικά σαπούνια και τα καθαριστικά σώματος. Επίσης, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα απορρυπαντικό ρούχων χωρίς άρωμα ή υποαλλεργικό — καθαρίζει τα ρούχα εξίσου με τα αρωματικά απορρυπαντικά. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα πολύωρα, ζεστά ντους και το υπερβολικό μπάνιο που μπορεί να ξηράνει το δέρμα.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή υγιεινή

Εάν δεν κάνετε περιτομή, η υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη ερεθισμού και μόλυνσης της ακροποσθίας. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πολύ σαπούνι για να παραμείνετε καθαροί. Ωστόσο, φροντίστε να ξεπλένεστε καλά και να καθαρίζετε συχνά την ακροποσθία σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μπορούν να βελτιώσουν τη στύση;

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Πόσο επικίνδυνες μπορούν να αποδειχθούν οι "μπλε μπάλες";

Τι είναι η νόσος Peyronie ή αλλιώς ινώδης σκλήρυνση του πέους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV

Ενώ η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών VMMC μπορεί να παρουσιάζει υψηλή προστατευτική αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία έναντι του HIV με πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν χρήση προφυλακτικού, εκπαίδευση για τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, τακτικό τεστ HIV και προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, ανάλογα με την περίπτωση.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Γάμος σεξ: Η συχνότητα του σεξ σε έναν γάμο είναι ένα θέμα που συχνά συγκεντρώνει την προσοχή, αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση για το πόσο συχνά τα ζευγάρια πρέπει να έχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα

Close Icon