Σεξουαλική Υγεία

Κατάθλιψη: Πώς η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική μας ζωή;

Κατάθλιψη: Πώς η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική μας ζωή;

Κατάθλιψη: Είναι σημαντικό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και τους συντρόφους τους να θυμούνται ότι δεν είναι μόνοι τους στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής υγείας και των στενών σχέσεών του. Ενώ η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά τα άτομα, συχνά οδηγεί σε αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία, την απόδοση και τη συνολική ικανοποίηση. Η κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ κατάθλιψης και σεξουαλικής ζωής είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τα άτομα που βιώνουν κατάθλιψη όσο και για τους συντρόφους τους.

 

Κατάθλιψη και σεξουαλική ζωή

 • Μειωμένη λίμπιντο: Μία από τις πιο κοινές σεξουαλικές επιπτώσεις της κατάθλιψης είναι η μειωμένη λίμπιντο ή η απώλεια ενδιαφέροντος για σεξουαλικές δραστηριότητες. Η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών από τον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία.
 • Δυσκολία με τη διέγερση: Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη φυσική απόκριση του σώματος στα σεξουαλικά ερεθίσματα. Τα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να διεγερθούν σωματικά ή να διατηρήσουν τη διέγερση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
 • Στυτική δυσλειτουργία: Οι άνδρες με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των νεύρων, συμβάλλοντας σε δυσκολίες στην επίτευξη και διατήρηση μιας στύσης.
 • Οργασμική Δυσλειτουργία: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απόλαυσης και απελευθέρωσης κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
 • Επώδυνη επαφή: Η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει την ένταση των μυών και να συμβάλει σε σωματική δυσφορία ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, γεγονός που μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη σεξουαλική ικανοποίηση.
 • Καταπόνηση των σχέσεων: Το συναισθηματικό βάρος της κατάθλιψης μπορεί να τεντώσει τις στενές σχέσεις. Οι σύντροφοι μπορεί να νιώθουν απογοήτευση, απόρριψη ή αποσύνδεση όταν η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται ή γίνεται προκλητική.
 • Φάρμακα: Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ιδιαίτερα οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μπορεί να έχουν σεξουαλικές παρενέργειες, όπως μειωμένη λίμπιντο και καθυστερημένο οργασμό. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτές τις παρενέργειες με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να εξερευνήσετε πιθανές λύσεις.
 • Αρνητική εικόνα σώματος: Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά προβλήματα αυτοαντίληψης και εικόνας σώματος, κάνοντας τα άτομα να αισθάνονται λιγότερο σίγουροι και ελκυστικά, επηρεάζοντας περαιτέρω τη σεξουαλική τους ζωή.
 • Εμπόδια επικοινωνίας: Η κατάθλιψη μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική επικοινωνία σχετικά με τις σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες μεταξύ των συντρόφων. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης.
 • Απώλεια οικειότητας: Η κατάθλιψη μπορεί να συμβάλει στη συναισθηματική απόσταση μέσα σε μια σχέση. Τα ζευγάρια μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν την οικειότητα και τη συναισθηματική σύνδεση, τα οποία είναι απαραίτητα για μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κατάθλιψης στη σεξουαλική υγεία απαιτεί συχνά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση:

 • Αναζήτηση θεραπείας: Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του αντίκτυπου της κατάθλιψης στη σεξουαλική ζωή είναι η αναζήτηση θεραπείας για την ίδια την κατάθλιψη. Η αποτελεσματική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ευεξίας.
 • Προσαρμογές φαρμάκων: Εάν ανησυχούν οι σεξουαλικές παρενέργειες από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, η συζήτηση εναλλακτικών ή προσαρμογών δοσολογίας με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων.
 • Θεραπεία: Τα ζευγάρια ή η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να είναι ευεργετικά για την αντιμετώπιση σεξουαλικών ζητημάτων μέσα σε μια σχέση. Οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της επικοινωνίας, στη διερεύνηση της οικειότητας και στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης.
 • Αυτοφροντίδα: Η ενασχόληση με πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης, όπως η άσκηση, οι τεχνικές μείωσης του στρες και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής και σωματικής υγείας, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική ζωή.
 • Υπομονή και Κατανόηση: Τόσο τα άτομα όσο και οι σύντροφοί τους πρέπει να ασκούν υπομονή και κατανόηση. Αναγνωρίστε ότι η κατάθλιψη είναι μια ιατρική κατάσταση και ότι οι βελτιώσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνο.

Είναι σημαντικό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και τους συντρόφους τους να θυμούνται ότι δεν είναι μόνοι τους στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η αναζήτηση υποστήριξης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και η διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας με τους συντρόφους είναι ουσιαστικά βήματα προς τη βελτίωση τόσο της ψυχικής υγείας όσο και της σεξουαλικής ευεξίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

Τα συναισθηματικά προβλήματα είναι πρώιμο σημάδι της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Πώς μπορείς να νιώσεις γεμάτος από ευτυχία μετά από έντονη άσκηση;

Πώς νιώθουν τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Δίνοντας προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία και των δύο συντρόφων και διατηρώντας ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, τα ζευγάρια μπορούν να εργαστούν για μια ικανοποιητική και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά την εγκυμοσύνη.

Στο Μίσιγκαν ένας ασυμπτωματικός άνδρας μετέδωσε την οφθαλμική σύφιλη σε πέντε γυναίκες

Ο Nettleton και οι συνεργάτες του συμβουλεύουν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για κρούσματα σύφιλης, διότι "η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της σύφιλης μπορεί να αποτρέψει συστηματικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας όρασης ή ακοής".