ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Eπιλόχεια Κατάθλιψη: Συσχέτιση μεταξύ αυξημένων επιπέδων χημικών ουσιών και αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης μετά τον τοκετό

Eπιλόχεια Κατάθλιψη: Συσχέτιση μεταξύ αυξημένων επιπέδων χημικών ουσιών και αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης μετά τον τοκετό

Εκείνες που πληρούσαν τα κριτήρια για επιλόχεια κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ισπανόφωνες και από την περιοχή μελέτης του προγράμματος "Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στα Αποτελέσματα της Παιδικής Υγείας" ECHO στο Πουέρτο Ρίκο, να έχουν αποκτήσει μικρότερη εκπαίδευση και σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες προγεννητικής κατάθλιψης.

Eπιλόχεια Κατάθλιψη: Σε μια νέα μελέτη από το πρόγραμμα Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στα Αποτελέσματα της Παιδικής Υγείας (Environmental influences on Child Health Outcomes) (ECHO) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), τα υψηλότερα προγεννητικά επίπεδα φθαλικών εστέρων συσχετίστηκαν με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει έως και το 20% των νέων μητέρων, καθιστώντας την την πιο συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που εμφανίζεται μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές του προγραμματος “Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στα Αποτελέσματα της Παιδικής Υγείας” ECHO Cohort θέλησαν να εξετάσουν πώς χημικές ουσίες όπως οι φαινόλες, οι φθαλικές ενώσεις και οι παραμπένες -που βρίσκονται συνήθως σε πλαστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας- μπορεί να παίζουν ρόλο στα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης, μαζί με άλλους παράγοντες όπως η γενετική και το στρες. Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη της επιλόχειας κατάθλιψης.

Η εν λόγω συνεργατική έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και εξετάζει τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών στην κατάθλιψη, δημοσιεύεται στο JAMA Psychiatry. Η παρουσία αυτών των ανθρωπογενών χημικών ουσιών στους ανθρώπους είναι συχνή λόγω της συχνής έκθεσης μέσω της διατροφής, της απορρόφησης από το δέρμα και της εισπνοής. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη όλοι είχαν parabens και σχεδόν όλοι είχαν φθαλικές ενώσεις στα δείγματα ούρων τους. “Η εξεύρεση νέων τρόπων πρόληψης της επιλόχειας κατάθλιψης είναι ζωτικής σημασίας, επειδή οι περισσότεροι από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η γενετική και τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, δεν μπορούν να τροποποιηθούν”, δήλωσε η Melanie Jacobson, Ph.D., MPH της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. “Ως εκ τούτου, η εστίαση στην προγεννητική έκθεση σε αυτούς τους τύπους χημικών ουσιών αποτελεί έναν νέο παρεμβατικό στόχο”. Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις αυτών των χημικών ουσιών σε δείγματα ούρων 2.174 εγκύων ατόμων σε πέντε περιοχές μελέτης του προγράμματττος Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στα Αποτελέσματα της Παιδικής Υγείας ECHO Cohort. Τα ίδια άτομα συμπλήρωσαν επίσης αξιολογήσεις κατάθλιψης μεταξύ δύο εβδομάδων και 12 μηνών μετά τον τοκετό για να ελέγξουν τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Τα εργαλεία ελέγχου έδειξαν την παρουσία ή την απουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εναρμόνισαν τα δεδομένα με την κλίμακα κατάθλιψης του Συστήματος Μέτρησης Πληροφοριών που Αναφέρουν οι Ασθενείς (Patient-Reported Measurement Information System) (PROMIS).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε προϊόντα όπως τα είδη προσωπικής φροντίδας και τα πλαστικά καταναλωτικά προϊόντα, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης. Εκείνες που πληρούσαν τα κριτήρια για επιλόχεια κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ισπανόφωνες και από την περιοχή μελέτης του προγράμματος “Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στα Αποτελέσματα της Παιδικής Υγείας” ECHO στο Πουέρτο Ρίκο, να έχουν αποκτήσει μικρότερη εκπαίδευση και σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες προγεννητικής κατάθλιψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκρίθηκε από τον FDA το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη

Ο θυμός μπορεί να είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα στις γυναίκες

Ψυχικές διαταραχές που πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μαμάδες

Επιλόχειο άγχος: Σε τι διαφέρει από την επιλόχεια κατάθλιψη;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία & ανάπτυξη του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.