Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Καρκίνος του Προστάτη: Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο νόσησης

Καρκίνος του Προστάτη: Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο νόσησης

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.

Καρκίνος του Προστάτη: Όσον αφορά τα θέματα υγείας των ανδρών, ο καρκίνος του προστάτη βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Είναι ο δεύτερος πιο διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως – ακολουθούμενος από τον καρκίνο του πνεύμονα. Και είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς ο προστάτης είναι ένα αναπαραγωγικό όργανο με κύρια δουλειά του να βοηθά στην παραγωγή σπέρματος – το υγρό που μεταφέρει το σπέρμα στην εκσπερμάτιση – οι ερευνητές αμφισβήτησαν εδώ και καιρό την επίδραση των σεξουαλικών παραγόντων στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ενός άνδρα.

Συγκεκριμένα, η εκσπερμάτιση προστατεύει από τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Μια πρόσφατη ανασκόπηση που εξέτασε όλες τις σχετικές ιατρικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 33 χρόνια έδειξε ότι επτά από τις 11 μελέτες ανέφεραν κάποια ευεργετική επίδραση της συχνότητας εκσπερμάτωσης στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αυτές οι μελέτες ταιριάζουν με την ιδέα ότι η εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του προστάτη μειώνοντας τη συγκέντρωση τοξινών και κρυσταλλικών δομών που μπορούν να συσσωρευτούν στον προστάτη και ενδεχομένως να προκαλέσουν όγκους. Ομοίως, η εκσπερμάτιση μπορεί να αλλάξει την ανοσολογική απόκριση εντός του προστάτη, μειώνοντας τη φλεγμονή – έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου – ή αυξάνοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού έναντι των καρκινικών κυττάρων. Εναλλακτικά, με τη μείωση της ψυχολογικής έντασης, η εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος που στη συνέχεια εμποδίζει ορισμένα κύτταρα του προστάτη να διαιρεθούν πολύ γρήγορα και αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνουν καρκινικά. Παρά τους προτεινόμενους μηχανισμούς, στην έρευνα που υποδηλώνει ότι η εκσπερμάτιση είναι προστατευτική, φαίνεται ότι οι ιδιαιτερότητες είναι σημαντικές. Η ηλικία παίζει τον ρόλο της. Μερικές φορές η συχνότητα της εκσπερμάτωσης ήταν προστατευτική μόνο στις ηλικίες 20-29 ή 30-39, και μερικές φορές μόνο στη μετέπειτα ζωή (50 ετών και άνω) και στην πραγματικότητα αύξανε τον κίνδυνο στη νεότερη ζωή (20 ετών). Άλλες φορές, η εκσπερμάτιση στην εφηβεία (όταν ο προστάτης εξακολουθεί να αναπτύσσεται και ωριμάζει) είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη δεκαετίες αργότερα.

Πόσο συχνό είναι όμως;

Λοιπόν, πολύ συχνά σε ορισμένες περιπτώσεις. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 ή περισσότερες φορές τον μήνα είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που ανέφεραν τέσσερις έως επτά εκσπερματώσεις τον μήνα στη διάρκεια της ζωής τους. Παρόμοια ευρήματα προέρχονται από την Αυστραλία όπου ο καρκίνος του προστάτη είναι 36% λιγότερο πιθανό να διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 70 ετών σε άνδρες που είχαν κατά μέσο όρο περίπου πέντε έως επτά εκσπερματώσεις την εβδομάδα σε σύγκριση με τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν λιγότερο από δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Άλλες έρευνες έχουν μια πολύ πιο μετριοπαθή άποψη με περισσότερες από τέσσερις ανά μήνα να είναι η συχνότητα εκσπερμάτισης που δίνει προστατευτικά αποτελέσματα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες και ασθενείς. Κανένα σταθερό συμπέρασμα Η εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων από αυτή την έρευνα είναι δύσκολη, ειδικά όταν οι μελέτες διαφέρουν τόσο πολύ στον τρόπο διεξαγωγής τους. Παράγοντες όπως οι ποικίλοι πληθυσμοί ανδρών που ερευνήθηκαν, ο αριθμός των ανδρών που περιλαμβάνονται στις αναλύσεις και οι διαφορές στον τρόπο μέτρησης της συχνότητας της εκσπερμάτωσης (είτε αυτό περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή, αυνανισμό και απελευθέρωση χωρίς προτροπή συνήθως τη νύχτα) μπορούν όλα να θολώσουν την εικόνα.

Στην πραγματικότητα, η μέτρηση της συχνότητας της εκσπερμάτωσης βασίζεται στην αυτοαναφορά και συχνά από πολλά χρόνια και δεκαετίες πριν. Επομένως, αυτή είναι μια εκτίμηση στην καλύτερη περίπτωση και μπορεί να είναι προκατειλημμένη από συμπεριφορές, τόσο προσωπικές όσο και κοινωνικές, απέναντι στη σεξουαλική δραστηριότητα και τον αυνανισμό που ενδέχεται να οδηγήσουν τόσο σε υπερβολικές όσο και σε υποκατηγορίες. Μπορεί επίσης να υπάρχει μεροληψία στην ανίχνευση όγκων του προστάτη με τους άντρες με υψηλή σεξουαλική δραστηριότητα να καθυστερούν ή να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο από τον φόβο ότι η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να σταματήσει τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Αυτοί οι άνδρες με υψηλή συχνότητα εκσπερμάτωσης μπορεί επομένως να έχουν καρκίνο του προστάτη που δεν αναφέρεται σε αυτές τις μελέτες. Είναι επίσης πιθανό η εκσπερμάτιση να μην προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και οι σύνδεσμοι να οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, οι άνδρες που εκσπερματώνουν πιο συχνά μπορεί να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που μειώνει τις πιθανότητές τους να διαγνωστούν με καρκίνο. Η μειωμένη συχνότητα εκσπερμάτωσης σχετίζεται με τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα και το διαζύγιο – όλοι οι παράγοντες σχετίζονται με κακή γενική υγεία που με τη σειρά τους μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Η τεστοστερόνη μπορεί να είναι σημαντική

Η τεστοστερόνη, η κύρια ανδρική ορμόνη του φύλου, είναι επίσης ένα κρίσιμο μέρος της εικόνας. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την σεξουαλική ορμή, επομένως ένας άνδρας με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να μην έχει την ίδια επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα που οδηγεί σε εκσπερμάτιση με έναν άνδρα με υψηλότερα επίπεδα. Σε αντίθεση με τις πρώτες απόψεις ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες αυξάνουν τα υπέρ στον κίνδυνο καρκίνου, η τρέχουσα άποψη υποδηλώνει ότι όχι μόνο δεν αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι χαμηλές συγκεντρώσεις τεστοστερόνης που αυξάνουν τον κίνδυνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες με υπάρχοντα καρκίνο του προστάτη που έχουν χειρότερη έκβαση της νόσου όταν η τεστοστερόνη τους είναι χαμηλή. Έτσι, μπορεί να είναι η τεστοστερόνη που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε έναν άνδρα και επιπλέον οδηγεί το κίνητρό του για σεξουαλική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μελέτες δεν μετρούν τα επίπεδα τεστοστερόνης και, στην καλύτερη περίπτωση, την αναγνωρίζουν μόνο ως πιθανό παράγοντα επιρροής. Μια μελέτη που μέτρησε την ανδρική ορμόνη του φύλου διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν συχνά είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Και ήταν αυτοί οι άνδρες που είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Υπάρχουν οφέλη από τη σεξουαλική δραστηριότητα και την εκσπερμάτιση πέρα από τον προστάτη, συμπεριλαμβανομένων των θετικών επιδράσεων στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το ανοσοποιητικό σύστημα, τον ύπνο και τη διάθεση. Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέες ιδέες για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε άντρας για τον καρκίνο του προστάτη

Μπορεί το περισσότερο σεξ να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη;

Πώς ο προστάτης επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η χρήση εφαρμογών γνωριμιών για μηνύματα δημόσιας υγείας είναι ένα ηθικό δίλημμα

Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ισχυροί σύμμαχοι στη δημόσια υγεία, ειδικά στην προσέγγιση πληθυσμών που συχνά αγνοούνται. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να αποφευχθεί η διακύβευση του απορρήτου, της ασφάλειας και της περιθωριοποίησης των χρηστών.

Η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV

Ενώ η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών VMMC μπορεί να παρουσιάζει υψηλή προστατευτική αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία έναντι του HIV με πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν χρήση προφυλακτικού, εκπαίδευση για τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, τακτικό τεστ HIV και προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, ανάλογα με την περίπτωση.

Close Icon