Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Όλη η αλήθεια για τον καρκίνο του προστάτη

Όλη η αλήθεια για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα των οποίων το DNA έχει μεταλλαχθεί διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Ο αδένας του προστάτη, ένα μικρό αλλά τελικά κρίσιμο μέρος της ανατομίας ενός άνδρα έχει μια σειρά από ευθύνες. Το πρώτο βήμα για να αναλάβετε έναν προληπτικό ρόλο στην υγεία του προστάτη σας είναι να κατανοήσετε αυτόν τον αδένα και τους ακριβείς ρόλους που παίζει. Οπλισμένοι με τα γεγονότα για τον καρκίνο του προστάτη, θα ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε ένα πρόβλημα εκκολαπτόμενου βλαστού ή μια ήδη υπάρχουσα επιπλοκή. 

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη; 

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα των οποίων το DNA έχει μεταλλαχθεί διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Όταν ο καρκίνος ξεκινά στον προστάτη, θεωρείται καρκίνος του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη συχνά αναπτύσσεται αργά και περιορίζεται στον προστάτη. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, η ασθένεια μπορεί να μην οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη. Όταν ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον ίδιο τον αδένα και καθυστερεί να αναπτυχθεί, μπορεί να χρειαστεί ελάχιστη θεραπεία – ή δυνητικά καμία θεραπεία (γνωστή ως  ενεργή επιτήρηση). Σε άλλες περιπτώσεις, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι επιθετικός και να εξαπλωθεί γρήγορα. Ο επιθετικός καρκίνος του προστάτη μπορεί να απαιτεί γρήγορη και πιο εκτεταμένη θεραπεία. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ασθένειες, η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη οδηγεί σε υψηλότερες πιθανότητες επιτυχών θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Πριν βουτήξουμε βαθύτερα στον καρκίνο του προστάτη, ας ρίξουμε μια ματιά στον ίδιο τον προστάτη αδένα. 

Τι είναι ο προστάτης;

Βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό,  ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους καρυδιού που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή υγρού που βοηθά στη θρέψη και τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων από το σώμα και έξω από την ουρήθρα κατά την εκσπερμάτιση. Το υγρό από τον προστάτη, μαζί με τα σπερματοζωάρια και τις εκκρίσεις από άλλους αδένες, συνθέτουν αυτό που είναι γνωστό ως σπέρμα. Ένα σχετικά μικρό όργανο, ο προστάτης αδένας ζυγίζει περίπου 1 ουγγιά, που είναι περίπου το ίδιο βάρος με πέντε τέταρτα των ΗΠΑ. Αποτελείται από πέντε λοβούς: έναν στο μπροστινό και έναν στο πίσω μέρος (τον πρόσθιο και τον οπίσθιο), δύο πλευρικούς λοβούς (έναν σε κάθε πλευρά) και έναν μεσαίο λοβό στη μέση.

Ο αδένας του προστάτη αποτελείται από συνδετικούς και αδενικούς ιστούς, με ένα περίβλημα από ελαστικό συνδετικό ιστό γνωστό ως προστατική περιτονία που τον περιβάλλει. Καθώς ο προστάτης βρίσκεται μέσα στο σώμα, δεν μπορεί να τον αγγίξετε απευθείας. Οι γιατροί μπορούν να αισθανθούν τον προστάτη μέσω των τοιχωμάτων του ορθού, κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας  ψηφιακής εξέτασης του ορθού (DRE)

Τι κάνει ο προστάτης; 

Ο προστάτης παράγει υγρό για το σπέρμα που είναι γεμάτο ένζυμα, ψευδάργυρο και κιτρικό οξύ, τα οποία θρέφουν τα σπερματοζωάρια. Το σπέρμα είναι το υπόλευκο-γκρι υγρό που απελευθερώνεται από το πέος κατά την εκσπερμάτιση. Εκτός από το ότι βοηθά τα σπερματοζωάρια να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υγρό που παράγει, ο προστάτης αδένας βοηθά επίσης στη μηχανική της εκσπερμάτωσης. Όταν ένας άνδρας έχει οργασμούς, οι μύες του προστάτη συσπώνται. Αυτή η μυϊκή σύσπαση βοηθά στην προώθηση του σπέρματος μέσα, μέσα και έξω από το πέος. Ο προστάτης μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως πηγή  σεξουαλικής ευχαρίστησης  όταν διεγείρεται. 

Διάγνωση καρκίνου του προστάτη 

Άνδρες άνω των 50 ετών μπορεί να θέλουν να συμπεριλάβουν προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του προστάτη ως μέρος των ετήσιων ελέγχων ευεξίας τους. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου που καθιστούν πιο πιθανό να αναπτύξετε καρκίνο του προστάτη, τότε ειδοποιήστε τον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψής σας. Υπάρχουν δύο τεστ για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη. Η πρώτη είναι μια ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE), η οποία εξετάζει τη φυσική δομή του προστάτη σας και καθορίζει εάν το μέγεθος, το σχήμα ή η υφή είναι μη φυσιολογικά.Η δεύτερη είναι μια εξέταση αίματος που ονομάζεται εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Μια μικρή ποσότητα PSA στο αίμα σας είναι φυσιολογική. Ωστόσο, εάν η ανάλυση βρει υψηλές ποσότητες, μπορεί να έχετε διεύρυνση του προστάτη, φλεγμονή, μόλυνση ή καρκίνο. Περαιτέρω εξετάσεις από ουρολόγο για διάγνωση περιλαμβάνουν:

  • Διορθικό υπερηχογράφημα
  • Μια μαγνητική τομογραφία
  • Βιοψία κυττάρων προστάτη

Εάν η βιοψία επιβεβαιώσει ότι έχετε καρκίνο του προστάτη, ο ουρολόγος σας θα καθορίσει στη συνέχεια πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος και εάν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη. Ο καρκίνος βαθμολογείται με βάση το πόσο τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν με υγιή κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα παρόμοια με τα υγιή υποδεικνύουν έναν λιγότερο επιθετικό καρκίνο, ενώ τα πολύ μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα δείχνουν έναν πιο επιθετικό καρκίνο. Ο ουρολόγος σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία τεχνικών για να προσδιορίσει πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του προστάτη σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπισή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στο "Αττικόν"

Πώς ο προστάτης επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία;

Η τεχνολογία των εξετάσεων προστάτη γίνεται λιγότερο επεμβατική

Μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με την υγεία του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon