Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Καρκίνος προστάτη: 94% αποτελεσματικό τεστ ανίχνευσης στο αίμα

Καρκίνος προστάτη: 94% αποτελεσματικό τεστ ανίχνευσης στο αίμα

Καρκίνος προστάτη: Υπάρχει σαφής ανάγκη για μια εξαιρετικά ακριβή εξέταση αίματος που θα μπορεί να ελέγξει τους άνδρες για καρκίνο του προστάτη και να εντοπίσει με ακρίβεια αυτούς που κινδυνεύουν.

Μια νέα εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική από τις τρέχουσες μεθόδους. Το τεστ που αναπτύχθηκε από την Oxford Biodynamics σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της East Anglia είναι σε θέση να ανιχνεύσει το 94% των καρκίνων του προστάτη. Είναι γνωστό ως Prostate Screening EpiSwitch ή νέο τεστ PSE. Το NHS λέει ότι επί του παρόντος δεν διαθέτει πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για άνδρες που αντιμετωπίζουν καρκίνο του προστάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των πιθανών κινδύνων που συνεπάγεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος.

Σε ένα δελτίο ειδήσεων, ο καθηγητής Dmitry Pshezhetskiy στην Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με μερικές επιλογές εξέτασης για τον καρκίνο του προστάτη. «Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα τεστ για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά οι εξετάσεις αίματος PSA είναι από τις πιο χρησιμοποιούμενες, μαζί με φυσικές εξετάσεις, μαγνητικές τομογραφίες και βιοψίες», είπε ο Pshezhetskiy. “Ωστόσο, οι εξετάσεις αίματος PSA δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αναξιόπιστα. Μόνο περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων που υποβάλλονται σε βιοψία προστάτη λόγω αυξημένου επιπέδου PSA έχει καρκίνο του προστάτη.”

Ο στόχος της μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο στην οποία συμμετείχαν 147 ασθενείς ήταν να συνδυαστεί το τεστ καρκίνου του προστάτη Episwitch με ένα κοινό τεστ ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) για να αυξηθεί η ακρίβεια. Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, διαθέσιμη στο BMJ, διαπίστωσε ότι τα τεστ PSA ήταν αναποτελεσματικά στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Το συμπέρασμά τους λέει ότι στην καλύτερη περίπτωση, η δοκιμή PSA οδηγεί σε ελαφρώς χαμηλότερη θνησιμότητα λόγω ασθένειας σε διάστημα 10 ετών. Ωστόσο, η συνολική θνησιμότητα δεν επηρεάστηκε.

Τα τεστ PSA θεωρούνται αμφιλεγόμενα λόγω της συσχέτισής τους με ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το NHS. Το NHS διαπιστώνει ότι ένας στους επτά άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα PSA μπορεί να παραλείψει κατά τη διάρκεια της εξέτασης PSA. Η υπερβολική διάγνωση για καρκίνο του προστάτη προκαλεί ανησυχία λόγω πιθανών θεραπειών που μπορεί να είναι επιβλαβείς για κάποιον που δεν περιέχει τη νόσο. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας διαπίστωσαν ότι το νέο τεστ PSE είναι ανώτερο από τα τρέχοντα τυπικά τεστ PSA. Οι ερευνητές λένε ότι το τεστ PSE μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για διαγνωστικούς όσο και για προληπτικούς σκοπούς.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η μελέτη τους περιοριζόταν σε έναν πληθυσμό με υψηλό επιπολασμό καρκίνου. Προκειμένου να δοκιμαστεί πραγματικά η αποτελεσματικότητα του τεστ PSE, ένας μεγαλύτερος πληθυσμός με χαμηλότερο επιπολασμό καρκίνου μπορεί να επιβεβαιώσει την πραγματική αποτελεσματικότητα του νέου τεστ. Ο Jon Burrows, Ph.D., Διευθύνων Σύμβουλος της Oxford Biodynamics, πιστεύει ότι τα τεστ PSE έχουν όφελος για εκείνους που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή από καρκίνο του προστάτη.

«Υπάρχει σαφής ανάγκη στην καθημερινή κλινική πρακτική για μια εξαιρετικά ακριβή εξέταση αίματος που θα μπορεί να ελέγξει τους άνδρες για καρκίνο του προστάτη και να εντοπίσει με ακρίβεια αυτούς που κινδυνεύουν, ενώ θα περισώσει αυτούς που μέχρι τώρα θα υπόκεινταν σε περιττές, δαπανηρές και επεμβατικές διαδικασίες», είπε ο Burrows. είπε. «Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του συνολικού κόστους φροντίδας για την παγκόσμια υγεία».

Ο καρκίνος του προστάτη στις Η.Π.Α.

Το CDC λέει ότι όλοι οι άνδρες διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Με βάση τα δεδομένα του CDC, 13 στους 100 άνδρες στις ΗΠΑ θα έχουν καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής τους. Το 2019, 224.733 νέοι καρκίνοι του προστάτη αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ μαζί με 31.636 θανάτους από τη νόσο. Το CDC λέει ότι οι μαύροι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο σε σύγκριση με άλλες αρσενικές φυλές. Επίσης, άτομα με μέλη της οικογένειας που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Μερικά συμπτώματα καρκίνου του προστάτη:

  • Πρόβλημα έναρξης ούρησης
  • Αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων
  • Αυξημένη ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά περισσότερο τη νύχτα
  • Πρόβλημα με την κένωση της ουροδόχου κύστης
  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Αίμα στα ούρα

Δεν χρησιμοποιείται τυπική εξέταση για προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του προστάτη στις Η.Π.Α. Το CDC παραθέτει τη δοκιμή PSA και την ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE). Το DRE περιλαμβάνει έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που ψάχνει σωματικά μέσα στο ορθό ενός άνδρα για να αισθανθεί τον προστάτη και να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν εγκρίνει τη δοκιμή DRE λόγω έλλειψης επιτυχών στοιχείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γ.Πισσάκας στο healthweb:Η ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών κέντρων βελτίωσαν την θεραπεία

Νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να σταματήσει την αντίσταση στην πορεία της

ΠΟΥ καρκίνος: «Κλείνουμε το χάσμα φροντίδας: Ενώνουμε τις φωνές μας και αναλαμβάνουμε δράση»

Πώς μπορεί το μελάνωμα να σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV

Ενώ η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών VMMC μπορεί να παρουσιάζει υψηλή προστατευτική αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία έναντι του HIV με πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν χρήση προφυλακτικού, εκπαίδευση για τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, τακτικό τεστ HIV και προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, ανάλογα με την περίπτωση.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Γάμος σεξ: Η συχνότητα του σεξ σε έναν γάμο είναι ένα θέμα που συχνά συγκεντρώνει την προσοχή, αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση για το πόσο συχνά τα ζευγάρια πρέπει να έχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα

Close Icon