Σεξουαλική Υγεία

Καναδάς: Περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα

Καναδάς: Περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα

Πολύ συχνά, τρανς ή μη δυαδικά άτομα που συμβουλεύονται για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν ενοχλητικές, ακόμη και ακατάλληλες ερωτήσεις που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

Τα τρανς και τα μη δυαδικά άτομα εξακολουθούν να αγωνίζονται να λάβουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη στα δίκτυα υγείας του Καναδά, αναφέρει μια έκθεση. Σύμφωνα με μια πανκαναδική έρευνα του 2020 για τον προσδιορισμό του αντίκτυπου της COVID-19 στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τρανς και μη δυαδικά άτομα στον Καναδά, περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αντιμετώπισαν ανεκπλήρωτη ανάγκη για γενική υγειονομική περίθαλψη. Συγκριτικά, αυτό το ποσοστό ήταν 45% των τρανς ατόμων πριν από την πανδημία, σε σύγκριση με το 4% του γενικού πληθυσμού.

Αυτή η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί, μεταξύ άλλων, με διακοπές στις ιατρικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στις θεραπείες ορμονοθεραπείας. Μεταξύ του περίπου 58% των ερωτηθέντων που έπαιρναν ορμονοθεραπεία – μια ιατρική θεραπεία που επιτρέπει τη μετάβαση στο επιθυμητό φύλο – περισσότερο από το ένα τέταρτο χρειάστηκε να αναστείλει προσωρινά αυτή τη φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Είναι επιβλαβές. Μελέτες έχουν δείξει ότι η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και σε δείκτες όπως οι απόπειρες αυτοκτονίας. (…) Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, η ψυχολογική σας υγεία μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί δύο έως τρεις φορές», λέει η Annie Pullen Sansfaçon, κάτοχος της Ερευνητικής Έδρας του Καναδά για τα τρανσέξουαλ παιδιά και τις οικογένειές τους.

Χωρίς αυτές τις θεραπείες, ένα άτομο μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει δυσφορία φύλου, ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσφορία που σχετίζεται με μια ασυμφωνία μεταξύ του φύλου που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση και της ταυτότητας φύλου του. Αυτή η ψυχολογική και συναισθηματική ταλαιπωρία μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων:

  • άγχος,
  • καταθλιπτικά επεισόδια
  • σκέψεις αυτοκτονίας

«Η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο είναι ζωτικής σημασίας φροντίδα και θεωρείται απαραίτητη από την Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση για την Υγεία των Τρανσέξουαλ», τονίζει καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Παρόλο που ορισμένα τρανς άτομα έχουν επιτυχία στη λήψη της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο που χρειάζονται, οι εμπειρίες τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι ακόμα δύσκολες. Πολύ συχνά, τρανς ή μη δυαδικά άτομα που συμβουλεύονται για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν ενοχλητικές, ακόμη και ακατάλληλες ερωτήσεις που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Η δοξυκυκλίνη δεν προλαμβάνει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταξύ των ομοφυλόφιλων γυναικών

Η Βουλή του Αϊντάχο περνά την απαγόρευση της ιατρικής περίθαλψης που επιβεβαιώνει το φύλο

Το συμβούλιο των γιατρών της Φλόριντα αυστηροποιεί την απαγόρευση της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές ανακαλύπτουν νέες, πιο αποτελεσματικές περιπτώσεις για τη θεραπεία της σύφιλης

Hayes: Έχω ένα τεράστιο πάθος για τη σεξουαλική υγεία και ένα σπαστικό ενδιαφέρον για τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η έρευνα μου επέτρεψε να συνδυάσω αυτά τα δύο ενδιαφέροντα, καθώς η σύφιλη είναι μια ασθένεια που υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά λίγα είναι γνωστά γι' αυτήν λόγω της δυσκολίας καλλιέργειας των βακτηρίων σε εργαστηριακό περιβάλλον. Η ύπαρξη περισσότερων δεδομένων και έρευνας σχετικά με την ασθένεια αποτελεί επιτακτική κλινική ανάγκη.