Σεξουαλική Υγεία

Καλιφόρνια Νόμος: Ποινικό αδίκημα η αφαίρεση προφυλακτικού χωρίς συναίνεση κατά τη διάρκεια του σεξ

Καλιφόρνια Νόμος: Ποινικό αδίκημα η αφαίρεση προφυλακτικού χωρίς συναίνεση κατά τη διάρκεια του σεξ

Ωστόσο, ένας νόμος δεν θα αλλάξει αμέσως μια σεξουαλική κουλτούρα στην οποία η αποκρουστική αυτή συμπεριφορά φαίνεται να έχει κανονικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που χρειαζόμαστε νομική αποτύπωση για να μας θυμίζει ότι δεν είναι, στην πραγματικότητα, εντάξει.

Καλιφόρνια Νόμος: Ο νόμος τροποποιεί τον ορισμό της σεξουαλικής κακοποίησης στην πολιτεία ώστε να συμπεριλάβει και αυτό το φαινόμενο. «Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν βιασμός, αλλά…». Πάρα πολλές ιστορίες σεξουαλικής βίας ξεκινούν με αυτό το θλιβερό είδος αμφιταλαντεύσεων. Διστακτικότητα. Αυτοαμφισβήτηση. Το ερώτημα: Ήταν αρκετά κακό ώστε να θεωρηθεί σεξουαλική επίθεση; Αυτό δυσκολεύει τις/τους επιζώντες να ζητήσουν βοήθεια και διευκολύνει τους επιτιθέμενους να υποβαθμίσουν τη ζημιά που προκαλούν. Όμως, δεν χρειάζεται κάτι να είναι βιασμός για να είναι λάθος. Και τώρα, η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που αρχίζει να θέτει όρια σε αυτό το ζήτημα. Στις 7 Οκτωβρίου, ο κυβερνήτης Gavin Newsom υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την αφαίρεση προφυλακτικού χωρίς συγκατάθεση κατά τη διάρκεια του σεξ, μια πράξη ανεπίσημα γνωστή ως «stealthing».

Ο νόμος τροποποιεί τον ορισμό της σεξουαλικής κακοποίησης στην πολιτεία ώστε να συμπεριλάβει τη μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού, καθιστώντας την αστικό αδίκημα. Τα θύματα έχουν λόγους να μηνύσουν τους επιτιθέμενους και, αν κερδίσουν την υπόθεση, να λάβουν αποζημίωση.

Το νομοσχέδιο αριθ. 453 υποστηρίχθηκε από το μέλος της ολομέλειας Cristina Garcia, η οποία δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από μια ακαδημαϊκή εργασία που έγραψε η δικηγόρος και ακτιβίστρια Alexandra Brodsky το 2017, η οποία διαπραγματευόταν την ανάγκη νομικών συνεπειών στο φαινόμενο αυτό. Η συζήτησή της για το πώς οι επιζήσασες και επιζώντες βιώνουν την πράξη και τα όρια της υπάρχουσας αμερικανικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των βλαβών της βοήθησε να περάσει η συζήτηση να λάβει τη δέουσα προσοχή.

Θα έπρεπε να είναι προφανές σε κάθε άνθρωπο ότι η απόκρυψη είναι ανήθικη. Αλλά ο νόμος της Καλιφόρνια έρχεται να κάνει σαφή αυτή την κατανόηση, κατονομάζοντας ρητά τη μη συναινετική αφαίρεση προφυλακτικού ως την παράβαση που είναι σοβαρή. Όπως πολλοί τέτοιοι νόμοι που σχετίζονται με το σεξ, μπορεί σε κάποιους με την πρώτη ματιά να φαίνεται περιττός. Όμως ο νόμος είναι δάσκαλος και είναι σαφές ότι ορισμένα μαθήματα χρειάζονται ενίσχυση.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το 12% των περίπου 500 γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν βρεθεί με σύντροφο που αφαίρεσε το προφυλακτικό χωρίς συγκατάθεση. Μια άλλη από το ίδιο έτος ανέφερε ότι σχεδόν το 10% από περισσότερους από 600 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι το είχαν κάνει, ξεκινώντας από την ηλικία των 14 ετών.

Οι συνήθεις αντιδράσεις στη μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού είναι ένα έντονο αίσθημα φόβου (στο νου έρχονται αμέσως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η εγκυμοσύνη) και μια βαθιά αίσθηση παραβίασης και εξαπάτησης. Το stealthing διαρυγνύει την εμπιστοσύνη. Επικοινωνεί επίσης ότι οι προτιμήσεις ενός συντρόφου, τα ρητά αιτήματα, ακόμη και η σωματική ασφάλεια δεν μετρούν καθόλου μπροστά στην επιθυμία κάποιου άλλου.

Παρόλα αυτά, οι επιζήσασες μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν την πράξη ως επίθεση ακόμη και στο μυαλό τους, και οι περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται. Η έλλειψη κοινωνικής αναγνώρισης (εντάξει, ήταν απαίσιο, ό,τι κι αν ήταν αυτό, αλλά ήταν πραγματικά έγκλημα;) – δυσκολεύει τα θύματα να επεξεργαστούν την εμπειρία τους, επιτείνοντας το τραύμα. Κάνει επίσης πιο δύσκολο να πειστούν οι δράστες ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος.

Η προθυμία της Καλιφόρνια να χαράξει ένα σαφές ηθικό μα κυρίως νομικό όριο είναι ενθαρρυντική. Στο συχνά σκοτεινό πεδίο της σεξουαλικής ηθικής, χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτό, όχι λιγότερο. Ωστόσο, ένας νόμος δεν θα αλλάξει αμέσως μια σεξουαλική κουλτούρα στην οποία η αποκρουστική αυτή συμπεριφορά φαίνεται να έχει κανονικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που χρειαζόμαστε νομική αποτύπωση για να μας θυμίζει ότι δεν είναι, στην πραγματικότητα, εντάξει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λάθη στο σεξ που σκοτώνουν τη διασκέδαση

Προφυλακτικά : Δείτε πόσο διαρκούν

Σεξ χωρίς προφύλαξη : Συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Δείτε πως μεταδίδονται

Η κρίσιμη στιγμή για να μην σπάσει το προφυλακτικό

Η διαφορά του σπέρματος και των προσπερματικών υγρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι οργασμοί κάνουν καλό στην ψυχική σας υγεία

Οργασμός οφέλη ψυχική υγεία: Καταρχάς, μέσω της διαδικασίας του αυνανισμού μπορείτε να μάθετε καλύτερα το σώμα σας και να επικοίνωνήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας στους ερωτικούς σας συντρόφους. Η σεξουαλική εκπαιδεύτρια Betty Dodson αναφέρεται στον αυνανισμό ως «αυτοπλοήγηση» με ζωτικής σημασίας οφέλη για την συναισθηματική και σωματική σας υγεία.

Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην αυτοεικόνα των γυναικών

Εικόνα σώματος σεξ: Με τη σταδιακή μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες βιώνουν επίσης σωματικές, ψυχοκοινωνικές ή σεξουαλικές αλλαγές.

Σεξ tips για καλό σεξ σε κάθε ηλικία

Σεξ: Με την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη, η τρίτη ηλικία μπορεί να είναι μια συναρπαστική εποχή για να εξερευνήσετε τόσο τις συναισθηματικές όσο και τις αισθησιακές πτυχές της σεξουαλικότητας σας.

Το IQ στην ψυχολογία της σεξουαλικής έλξης

Sapiosexuality ευφυϊολαγνεία: Η έρευνα υποστηρίζει ένα είδος σεξουαλικής έλξης που δεν είχε περιγραφεί σωστά και αναφέρεται σε όσους έλκονται σεξουαλικά από το πόσο έξυπνος είναι κάποιος.

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε η covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Σεξ στο διάστημα: Η πυραυλική επιστήμη μπορεί να μας μεταφέρει στο διάστημα, αλλά θα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που θα καθορίσουν εάν θα επιβιώσουμε και θα ευδοκιμήσουμε ως διαστημικός πολιτισμός.