Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Κάδμιο ενδομητρίωση: Μελέτη συνδέει τα επίπεδα καδμίου στα ούρα με την ενδομητρίωση

Κάδμιο ενδομητρίωση: Μελέτη συνδέει τα επίπεδα καδμίου στα ούρα με την ενδομητρίωση

Κάδμιο ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός που μοιάζει με την επένδυση της μήτρας, εμφανίζεται έξω από τη μήτρα.

Οι γυναίκες με ιστορικό ενδομητρίωσης είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις καδμίου στα ούρα τους σε σύγκριση με εκείνες χωρίς αυτή τη διάγνωση, σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που υποδηλώνει ότι το τοξικό μέταλλο μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη ενδομητρίωσης.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Επηρεάζοντας μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός που μοιάζει με την επένδυση της μήτρας, εμφανίζεται έξω από τη μήτρα. Τα άτομα με ενδομητρίωση μπορεί να εμφανίσουν χρόνια, επώδυνα και εξουθενωτικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής δραστηριότητας, της εργασιακής παραγωγικότητας, της σχολικής απόδοσης και των προσωπικών σχέσεων.

«Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της ενδομητρίωσης στην ποιότητα ζωής, παραμένει μια ανεπαρκώς μελετημένη κατάσταση», δήλωσε η Kristen Upson, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο MSU College of Human Medicine και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

«Εξετάζοντας τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου όπως το μεταλλικό κάδμιο, πλησιάζουμε στην κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για αυτήν την πάθηση», πρόσθεσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Mandy Hall, αναλυτής δεδομένων στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του MSU.

Το κάδμιο είναι ένα τοξικό μέταλλο και ένα «μεταλλοοιστρογόνο», που σημαίνει ότι μπορεί να δράσει όπως η ορμόνη οιστρογόνο. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται στο κάδμιο εισπνέοντας τον καπνό του τσιγάρου και τρώγοντας μολυσμένα τρόφιμα όπως το σπανάκι και το μαρούλι.

Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά πιθανή σχέση μεταξύ του καδμίου και της ενδομητρίωσης, οι ερευνητές είπαν ότι είναι η μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει το κάδμιο που μετράται στα ούρα, το οποίο αντανακλά τη μακροχρόνια έκθεση μεταξύ 10 και 30 ετών.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey ή NHANES, μια εθνική μελέτη αντιπροσωπευτική του πληθυσμού των ΗΠΑ μεταξύ 1999 και 2006. Από τους περισσότερους από 41.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι ερευνητές περιόρισαν τον πληθυσμό της μελέτης σε αυτούς τους 20 έως 54 ετών με πληροφορίες για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα, διαιρώντας τα επίπεδα καδμίου σε τέσσερις κατηγορίες ή τεταρτημόρια, με το πρώτο τεταρτημόριο να είναι η χαμηλότερη έκθεση και το τέταρτο να είναι η μεγαλύτερη έκθεση. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στο δεύτερο και τρίτο τεταρτημόριο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση από εκείνους στο πρώτο τεταρτημόριο.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης 60% αυξημένο επιπολασμό ενδομητρίωσης με βάση τις συγκεντρώσεις καδμίου στα ούρα στο τέταρτο τεταρτημόριο. «Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα δεδομένου ότι το κάδμιο μπορεί να δράσει όπως η ορμόνη οιστρογόνο και αυτή η ορμόνη είναι κεντρική για την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης», είπε ο Hall.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H ενδομητρίωση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, διατροφικών διαταραχών

Είναι συχνό φαινόμενο να παθαίνεις κράμπες μετά το σεξ;

Μπορεί μια διατροφή φιλική προς το έντερο να βοηθήσει την ενδομητρίωση;

Αυτό πρέπει να κάνετε εάν ο κόλπος σας πονάει μετά από μια ερωτική πράξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV

Ενώ η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών VMMC μπορεί να παρουσιάζει υψηλή προστατευτική αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία έναντι του HIV με πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν χρήση προφυλακτικού, εκπαίδευση για τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, τακτικό τεστ HIV και προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, ανάλογα με την περίπτωση.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Γάμος σεξ: Η συχνότητα του σεξ σε έναν γάμο είναι ένα θέμα που συχνά συγκεντρώνει την προσοχή, αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση για το πόσο συχνά τα ζευγάρια πρέπει να έχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα

Close Icon