Σεξουαλική Υγεία

HΠΑ Εκπαίδευση Σεξ: Η ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή έχει σημασία – Τα στοιχεία δείχνουν τα εξής

HΠΑ Εκπαίδευση Σεξ: Η ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή έχει σημασία – Τα στοιχεία δείχνουν τα εξής

Δεκατρείς πολιτείες δεν επιβάλλουν την εκπαίδευση για τον HIV ή τα ΣΜΝ στα σχολεία με οποιαδήποτε ιδιότητα, αφήνοντας τα μεμονωμένα σχολεία να επιλέξουν αν θα διδάξουν ή όχι το θέμα και σε ποια έκταση.

HΠΑ Εκπαίδευση Σεξ: Ο καθηγητής γυμναστικής στέκεται μπροστά σε έναν πίνακα με τη λέξη “ΑΓΟΡΑ” γραμμένη με κεφαλαία γράμματα και λέει αυστηρά στην αίθουσα των εφήβων: “Μην κάνετε σεξ γιατί θα μείνετε έγκυος και θα πεθάνετε”. Η σκηνή είναι σατιρική από την κωμωδία του 2004 “Mean Girls”, αλλά η κατάσταση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στις ΗΠΑ δεν είναι αστείο.

Ένα συνονθύλευμα εντολών και φιλοσοφιών σε σχολικές περιφέρειες και πολιτείες για τη διδασκαλία των νέων -ή όχι- σχετικά με τη σεξουαλική υγεία δημιουργεί διαφορές που οδηγούν σε εξαιρετικά ανόμοια αποτελέσματα για την υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Όπως υποδηλώνει η σκηνή από το “Mean Girls”, η σεξουαλική αγωγή με βάση την αποχή κυριαρχεί στα μαθήματα υγείας σε όλες τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες και παραμένει δημοφιλής μέχρι σήμερα.

Παρόλα αυτά, μυριάδες μελέτες καταρρίπτουν το μοντέλο της αποχής. Οι έρευνες ιατρών και εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας δείχνουν επανειλημμένα ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μόνο με αποχή δεν καθυστερεί τη σεξουαλική δραστηριότητα των νέων, ούτε έχει αποτρέψει με επιτυχία την εφηβική εγκυμοσύνη ή τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μόνο με αποχή έχει αποδειχθεί επιβλαβής για τους νέους, καθώς δεν επικοινωνεί ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την υγεία και την ασφάλεια σχετικά με το σεξ και το σώμα και στιγματίζει όσους είναι ήδη σεξουαλικά ενεργοί, όσους έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση και τους ΛΟΑΤΚΙ LGBTQ+ μαθητές.

Ο Stacker επικαλέστηκε στοιχεία από το Συμβούλιο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης για τη Σεξουαλικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ινστιτούτο Guttmacher, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να απεικονίσει πώς η σεξουαλική εκπαίδευση σχετίζεται με διαφορετικά αποτελέσματα για την υγεία και πτυχές της καθημερινής ζωής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή αποτελεί ένα αποτελεσματικό μοντέλο για τη διδασκαλία των νέων σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την προετοιμασία τους για την πλοήγηση στην ενήλικη ζωή.

Η ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως ορίζεται από τα Εθνικά Πρότυπα Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, είναι ιατρικά ακριβής, περιλαμβάνει ΛΟΑΤΚΙ LGBTQ+, είναι κατάλληλη για την ηλικία, είναι ενημερωμένη για το τραύμα και ανταποκρίνεται πολιτισμικά με έμφαση στον καθορισμό των υγιών σχέσεων και της συναίνεσης.

Η υποστήριξη είναι συντριπτική για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που διδάσκει στους νέους για την αντισύλληψη, τις υγιείς σχέσεις και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σε συνδυασμό με την αποχή, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της SIECUS.

Ωστόσο, μόνο 38 πολιτείες και η Ουάσινγκτον επιβάλλουν οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής εκπαίδευσης ή εκπαίδευσης σε θέματα HIV/ΣΜΝ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Guttmacher, ενός οργανισμού πολιτικής για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Μόλις 17 πολιτείες απαιτούν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση να είναι ιατρικά ακριβής, ενώ 39 πολιτείες και η Ουάσινγκτον απαιτούν να καλύπτεται η αποχή, εάν διδάσκεται καθόλου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Η πολιτικοποίηση της σεξουαλικής αγωγής δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα συντηρητικό κίνημα που αντιτίθεται στην ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή, στην κριτική φυλετική θεωρία και στη διδασκαλία της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ+.

Μικρές ομάδες γονέων σε ολόκληρη τη χώρα έχουν κινητοποιηθεί για να μιλήσουν ενάντια σε αυτό που ο πρώην πρόεδρος Τραμπ αποκάλεσε “επιβλαβείς ιδεολογίες που βασίζονται στο φύλο και τη φυλή”.

Αυτού του είδους η πολιτικοποίηση της εκπαίδευσης εμποδίζει την πρόσβαση των νέων σε ακριβείς πληροφορίες, σύμφωνα με τη Michelle Slaybaugh, Διευθύντρια Κοινωνικού Αντίκτυπου και Στρατηγικής Επικοινωνίας στην οργάνωση πολιτικής και υπεράσπισης της σεξουαλικής εκπαίδευσης SIECUS. “Τα γονικά δικαιώματα βρίσκονται ήδη στον πυρήνα του υπάρχοντος συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης”, δήλωσε η Slaybaugh σε συνέντευξή της στο Stacker. “Αναγνωρίζουμε ότι οι γονείς έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην εκπαίδευση του παιδιού τους, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ανατροφής του”. Ταυτόχρονα, είπε, “πρέπει να θυμόμαστε ότι το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει για να συμβάλλει στην πρόοδο της αμερικανικής κοινωνίας αναπτύσσοντας κριτικούς στοχαστές”.

Οι συνέπειες του τρόπου διδασκαλίας της σεξουαλικής αγωγής υπερβαίνουν την ιδεολογία.

Τα πραγματικά αποτελέσματα για την υγεία -όπως τα ποσοστά εγκυμοσύνης εφήβων, τα ποσοστά του HIV και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και τα ζητήματα ψυχικής υγείας- είναι συνυφασμένα με τις μεθόδους διδασκαλίας της σεξουαλικής αγωγής.

Αν και τα δεδομένα δεν μπορούν να μιλήσουν για άμεση αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της σεξουαλικής αγωγής και των αποτελεσμάτων της υγείας, μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ των δύο.

Οι πολιτείες χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση σε θέματα HIV/ΣΜΝ έχουν υψηλότερα ποσοστά χλαμυδίων, γονόρροιας

Τριάντα επτά πολιτείες και η Ουάσινγκτον απαιτούν από τα σχολεία να εκπαιδεύουν τους μαθητές σχετικά με τον HIV και τα ΣΜΝ. Ωστόσο, λιγότερες από τις μισές από αυτές τις πολιτείες απαιτούν η εκπαίδευση να είναι ιατρικά ακριβής και δεν υπάρχει τυποποιημένο πρόγραμμα σπουδών που να διασφαλίζει ότι οι μαθητές σε όλη τη χώρα λαμβάνουν ίσες -ή ακόμη και πραγματικές- πληροφορίες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δεκατρείς πολιτείες δεν επιβάλλουν την εκπαίδευση για τον HIV ή τα ΣΜΝ στα σχολεία με οποιαδήποτε ιδιότητα, αφήνοντας τα μεμονωμένα σχολεία να επιλέξουν αν θα διδάξουν ή όχι το θέμα και σε ποια έκταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αριστερά υποστηρίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να αναθέτουν τη διδασκαλία των παιδιών για το σεξ σε εντελώς αγνώστους ειδικούς

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους νέους ως απάντηση στις ανακρίβειες του διαδικτύου

Τι λέμε στα παιδιά μας αν μας ρωτήσουν για το σεξ;

Μαθήματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Δημοτικό

Επιτυχία σημείωσε το συνέδριο Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας

Μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για τις μεθόδους αντισύλληψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Στο Σικάγο, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης προσφέρει "kink" και "trans-friendly" σεξουαλικά παιχνίδια για ανηλίκους

Η κυνική ερμηνεία αυτού του αγωγού θα έλεγε ότι καθοδηγείται από το κίνητρο του κέρδους. Όμως, ένα άλλο ρεύμα είναι ιδεολογικό: οι ριζοσπάστες ακτιβιστές του φύλου πιστεύουν ότι βρίσκονται σε έναν αγώνα για την απελευθέρωση από το σύστημα της "σιζετεροπατριαρχίας" * - και κάθε "μη συμβατό με το φύλο" παιδί είναι ένα ακόμη εργαλείο σε αυτόν τον αγώνα.

Πώς οι γιατροί μπορούν να αναγνωρίζουν τον καταναγκασμό αναπαραγωγής

Καταναγκασμός αναπαραγωγής: Ο συνδυασμός της παροχής αντισύλληψης που είναι απίθανο να ανακαλύψουν οι σύντροφοί τους και πληροφοριών για το πώς να λάβουν υποστήριξη είναι ένας θετικός τρόπος για να ενδυναμωθούν οι γυναίκες.

Οι Κουβανοί θα ψηφίσουν για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και παρένθετη μητρότητα

Άλλες προτάσεις του κώδικα περιλαμβάνουν τον σαφή καθορισμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και την πρόβλεψη ότι κανείς που έχει κριθεί ένοχος για κακοποίηση ανηλίκων δεν μπορεί ποτέ να υιοθετήσει παιδί.

Οι σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να γίνουν ανθυγιεινές

Σεξουαλική υγεία: Όταν αναρωτιέστε τι είναι μια υγιής σεξουαλική ζωή, υπάρχουν μερικοί τρόποι στους οποίους μπορείτε να δώσετε προσοχή, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε αν αυτό μοιάζει με τη σχέση σας.