Σεξουαλική Υγεία

Γυναικεία υγιεινή: Προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Γυναικεία υγιεινή: Προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Γυναικεία υγιεινή: Οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν με αποτελεσματικό τρόπο στην αξιολόγηση της υγείας των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και στη λήψη προληπτικών μέτρων έγκαιρα σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου.

Ο χρόνος μετά την εμμηνόπαυση αναφέρεται στην μετεμμηνόπαυση και αυτό σημαίνει οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως λόγω απώλειας της δραστηριότητας των ωοθηκών και των ωοθυλακίων. Αρχίζει συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών, αλλά οι γυναίκες μπορούν να το αναπτύξουν πριν ή μετά από αυτό το ηλικιακό εύρος. Η εμμηνόπαυση αρχίζει όταν μια γυναίκα έχει περάσει 12 μήνες χωρίς να έχει τον εμμηνορροϊκό της κύκλο και δεν είναι πλέον σε θέση να συλλάβει φυσικά.

Συμπτώματα όπως εξάψεις και ερεθισμός αρχίζουν να εμφανίζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όταν κάποιος μπορεί να αναζητήσει θεραπεία. Όταν η περίοδός σας αρχίζει να γίνεται ακανόνιστη σε αυτήν την ηλικία (περίπου 45-50 ετών), θεωρείται περιεμμηνόπαυση. Αυτή τη φορά διαδέχεται η εμμηνόπαυση όταν σταματούν οι περίοδοι και η περίοδος μετά την εμμηνόπαυση θεωρείται μετεμμηνοπαυσιακή.

Μαστογραφία

Σχεδόν σαν μια ακτινογραφία, αυτός ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του μαστού συνιστάται κάθε δύο χρόνια. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να επαναλάβετε αυτές τις εξετάσεις σε περίπτωση μη φυσιολογικών αναφορών ή παραγόντων υψηλού κινδύνου όπως θετικό οικογενειακό ιστορικό. Αυτή η εξέταση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς σας δίνει την ευκαιρία να κολλήσετε έγκαιρα τους όγκους του μαστού.

Σάρωση DEXA

Η απορρόφηση ακτίνων Χ διπλής ενέργειας ή η σάρωση οστικής πυκνότητας DXA χρησιμοποιεί ακτίνες Χ χαμηλής δόσης για να δει πόσο πυκνά (ή δυνατά) είναι τα οστά σας. Συχνά χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή την αξιολόγηση του κινδύνου οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης υγείας που εξασθενεί τα οστά και τα κάνει πιο πιθανό να σπάσουν. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ευεργετική εξέταση που γίνεται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είναι επιρρεπείς στην οστεοπόρωση λόγω ορμονικών ανισορροπιών.

Τεστ ΠΑΠ

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι μια συνιστώμενη εξέταση για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Κατά τη διαδικασία, τα κύτταρα από τον τράχηλό σας αφαιρούνται απαλά και εξετάζονται αργότερα στο μικροσκόπιο για μη φυσιολογικά κύτταρα ή μόλυνση. Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια για γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών. Θα πρέπει να συνδυάζεται με το τεστ HPV.

Τακτικές εξετάσεις υγείας

Γενικές αίματος

Είναι μια εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας σας και μπορεί να σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, της αναιμίας, ακόμη και του καρκίνου του αίματος. Πολλά συστατικά του αίματός σας μετρώνται μέσω μιας πλήρους εξέτασης αίματος, συμπεριλαμβανομένης της αιμοσφαιρίνης, των αιμοπεταλίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των λευκών αιμοσφαιρίων.

Προφίλ λιπιδίων

Μια δοκιμή προφίλ λιπιδίων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και λειτουργεί ως εργαλείο για τον προσδιορισμό του κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού. Αυτή η εξέταση είναι πολύ σημαντική καθώς η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, στεφανιαίες παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Έτσι, ένα προφίλ λιπιδίων βοηθά στον έλεγχο του κινδύνου τέτοιων ασθενειών.

Ανάλυση ούρων

Η ανάλυση ούρων, συχνά γνωστή ως εξέταση ούρων, είναι μια μη επεμβατική διαδικασία για την εξέταση της σύνθεσης των ούρων για την ανίχνευση νεφρικής νόσου, λοιμώξεων ή ασθενειών όπως ο διαβήτης. Στο πλαίσιο της εξέτασης, τα ούρα ελέγχονται για τη φυσική τους εμφάνιση και τη χημική τους σύσταση και στη συνέχεια εξετάζονται σε μικροσκόπιο.

Τεστ νεφρικής λειτουργίας

Αυτό το τεστ εκτιμά πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας. Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμής, ορισμένες από τις παραμέτρους που αξιολογούνται είναι η δοκιμή κρεατινίνης ορού, ο εκτιμώμενος GFR και το άζωτο ουρίας αίματος. Η λειτουργία των νεφρών τείνει να επιδεινώνεται καθώς αρχίζει η ηλικία και η εμμηνόπαυση. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθούνται τα επίπεδα της βιταμίνης D, λόγω του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μαζί με τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα.

Τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να ενισχυθούν και να επιδεινωθούν από ανωμαλίες των θυρεοειδικών ορμονών, ιδιαίτερα από τον υποθυρεοειδισμό. Στα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, η απώλεια οστικής μάζας είναι χαρακτηριστική. Τα τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς ελέγχουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σας. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανίχνευση υπολειτουργικού θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός) και υπερδραστήριου θυρεοειδούς αδένα (υπερθυρεοειδισμός).

Εξέταση σακχάρου αίματος – έλεγχος για διαβήτη

Αυτή είναι μια άλλη κρίσιμη εξέταση που γίνεται για την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του διαβήτη και στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των διαβητικών φαρμάκων σας. Είναι ένας τύπος εξέτασης αίματος και συνήθως αποτελείται από τρεις τύπους. Το σάκχαρο νηστείας απαιτεί 8 ώρες νηστείας πριν τη λήψη του δείγματος αίματος.

Οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν με αποτελεσματικό τρόπο στην αξιολόγηση της υγείας των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και στη λήψη προληπτικών μέτρων έγκαιρα σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν μια κατάσταση υγείας ακόμη και πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι σημαντικός καθώς πολλές ασθένειες είναι ασυμπτωματικές και μπορεί να είναι αργά μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γιόγκα βοηθά με τη νυχτερινή εφίδρωση & τη διάθεση στην εμμηνόπαυση

Πότε καταλαβαίνετε ότι έχετε μπει στην εμμηνόπαυση;

Ο τρόπος ζωής αποδεικνύεται ότι επηρεάζει περισσότερο τη σεξουαλική ζωή των γυναικών απ' ό,τι η εμμηνόπαυση

Η ανεπάρκεια οιστρογόνων επηρεάζει την απόκριση της άσκησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.