Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Γιόγκα: Βοηθά με τη νυχτερινή εφίδρωση & τη διάθεση στην εμμηνόπαυση

Γιόγκα: Βοηθά με τη νυχτερινή εφίδρωση & τη διάθεση στην εμμηνόπαυση

Γιόγκα: Περίπου τα τρία τέταρτα όλων των γυναικών υφίστανται μια σειρά από συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κόπωση, πόνο, μειωμένη λίμπιντο και αλλαγές στη διάθεση.

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην ηλικία των 50, βιώνουν μια σημαντική μετάβαση στη ζωή τους με τη μορφή της εμμηνόπαυσης. Αυτή η μη αναστρέψιμη βιολογική διαδικασία σηματοδοτεί το τέλος της λειτουργίας των ωοθηκών. Περίπου τα τρία τέταρτα όλων των γυναικών υφίστανται μια σειρά από συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κόπωση, πόνο, μειωμένη λίμπιντο και αλλαγές στη διάθεση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στη συνολική ευημερία τους.

  • Ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων: Συγκεκριμένες άσανα (ή στάσεις) γιόγκα σχετίζονται με βαθύτερα και πιο αργά μοτίβα αναπνοής. Βοηθούν επίσης στην ευελιξία και την ισορροπία, μειώνοντας την κατανάλωση οξυγόνου ενώ παράλληλα σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Έτσι, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
  • Ποιότητα ύπνου: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Health And Nursing Journal διαπίστωσε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τον κακό ύπνο. Σε περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η γιόγκα βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.
  • Ψυχική ευεξία: Μια μελέτη για τη Χάθα Γιόγκα και τις επιδράσεις της στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης έδειξε ότι με μόλις 12 εβδομάδες τακτικής πρακτικής, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μειώνονται. Η γιόγκα αποτρέπει επίσης την αύξηση της κορτιζόλης – της κύριας ορμόνης του στρες. Αυτό δείχνει ότι η γιόγκα έχει θετική επίδραση που σχετίζεται με το ορμονικό στρες στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

  • Οφέλη για το ανοσοποιητικό της πραναγιάμα: Η πραναγιάμα, ή ασκήσεις ελεγχόμενης αναπνοής, βοηθούν στην ανάπτυξη σταθερού μυαλού, ισχυρής θέλησης και ορθής κρίσης. Βελτιώνει επίσης τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος και εμποτίζει τη θετική σκέψη.
  • Μείωση των νυχτερινών εφιδρώσεων: Μια μελέτη του 2021 για την Απλοποιημένη Κουνταλίνι Γιόγκα (SKY) διαπίστωσε ότι αυτή η μορφή γιόγκα βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Όχι μόνο μειώνει τα ψυχοκοινωνικά και σωματικά συμπτώματα, αλλά μειώνει και τις εξάψεις. Τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, που βοηθούν στην απαλλαγή του σώματος από τις τοξίνες, βρέθηκε ότι είναι αρκετά αυξημένα μετά από ένα χρόνο τακτικής πρακτικής του SKY. Η αρχαία πρακτική της γιόγκα παρέχει μια ολιστική προσέγγιση στην ευεξία και είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους, αυξάνει την ευελιξία και ενισχύει τη συνολική υγεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η yoga τοίχου και πώς βελτιώνει την υγεία μας;

Κάντε την άσκηση καθημερινή σας συνήθεια

Πώς να παραμείνετε ήρεμοι & συγκεντρωμένοι σε στρεσογόνες στιγμές

Πώς η yoga μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χρειάζεστε περισσότερο αντηλιακό όταν κάνει ζέστη έξω;

Αντηλιακό θερμοκρασία: Όταν κάνει ζέστη, γίνεται προφανές ότι χρειάζεστε αντηλιακό γιατί νιώθετε ζεστασιά και αισθάνεστε ότι ο ήλιος καίει πάνω στο δέρμα σας. Αλλά η θερμότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Συμβουλές για την αποφυγή τραυματισμών κατά την ποδηλασία

«Υπάρχουν απλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε», λέει ο Δρ Κάκαρ. "Το να έχετε πιο χοντρές λαβές ώστε να μην πιέζεστε τόσο δυνατά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα γάντια ποδηλάτου βοηθούν επίσης και μερικές φορές βάζουν τον καρπό σας σε καλύτερη θέση από το να ασκείτε πίεση στην παλάμη σας." Δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε ένα ατύχημα, αλλά μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας ασφαλέστερη φορώντας πάντα κράνος ποδηλάτου.

Τι να προσέξετε στα απωθητικά κουνουπιών;

Εντομοαπωθητικά: Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα για να απορροφήσει αίμα.

Σιέστα: Πόσο ωφέλιμη είναι η ανάπαυση του μεσημεριού για την υγεία;

Σιέστα: Η ενσωμάτωση της σιέστα στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και βελτίωση της διάθεσης έως καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένη παραγωγικότητα.

Close Icon