Σεξουαλική Υγεία

Γιατί νιώθω ναυτία μετά το σεξ;

Γιατί νιώθω ναυτία μετά το σεξ;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ναυτίας κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ. Ποιες από αυτές θα πρέπει να σας ανησυχήσουν;

Εάν έχετε βιώσει ποτέ το φρικτό συναίσθημα της ναυτίας μετά το σεξ, μπορεί να ανησυχείτε λίγο. Είναι όμως αυτό μια κοινή εμπειρία ή ένα σημάδι για κάτι που πρέπει να ανησυχείτε; Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ναυτίας και πόνου κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Βαθιά διείσδυση

Η βαθιά διείσδυση κατά τη διάρκεια του σεξ, ή η διείσδυση που αγγίζει τον τράχηλο της μήτρας, μπορεί μερικές φορές να διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτό το νεύρο, που εκτείνεται από τον εγκέφαλο μέχρι το κόλον, ρυθμίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες. Όταν διεγείρεται το πνευμονογαστρικό νεύρο, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ναυτία, ζάλη, ακόμη και λιποθυμία. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι πιο συχνή όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες βαθιάς διείσδυσης, όπως ορισμένες σεξουαλικές στάσεις ή πρωκτικό σεξ.

Υπερπροσπάθεια ή έντονο σεξ

Το έντονο ή ενεργητικό σεξ μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό, να επιταχύνει την αναπνοή σας και να απελευθερώσει ορισμένες ορμόνες. Αυτές οι σωματικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν ναυτία σε μερικούς ανθρώπους ή να οδηγήσουν σε υπερένταση. Οι ρυθμικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί επίσης να προκαλέσουν ναυτία σε άτομα που είναι πιο ευαίσθητα σε αυτήν, με αποτέλεσμα ναυτία.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση όπου ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αίσθημα ανησυχίας μετά το σεξ, πιθανώς λόγω των σωματικών επιπτώσεων της βαθιάς διείσδυσης και του συναφούς πόνου. Επιπλέον, τα πεπτικά προβλήματα που συχνά συνδέονται με την ενδομητρίωση, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να προσθέσουν στη γενική αίσθηση ναυτίας κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Οργασμός

Οι συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους πόνο και ναυτία. Αν και οι ακριβείς λόγοι πίσω από αυτή τη φυσική απόκριση δεν είναι απολύτως σαφείς, πιστεύεται ότι οι έντονες μυϊκές συσπάσεις και οι αλλαγές στη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Για μερικούς ανθρώπους, οι πιο έντονοι οργασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία, ενώ άλλοι έχουν διαπιστώσει ότι ο οργασμός με γεμάτο ή άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος, το άγχος, το τραύμα ή ο φόβος μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν με σωματικούς τρόπους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, προκαλώντας πιθανώς αισθήματα ναυτίας. Για παράδειγμα, το στρες και το άγχος μπορεί να ενεργοποιήσουν την απόκριση «πάλης ή φυγής» του σώματός σου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ναυτία. Τραυματικές εμπειρίες ή σεξουαλικές φοβίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυσφορία και ναυτία κατά τη διάρκεια του σεξ.

Σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου

Το σύνδρομο μετα-οργασμικής ασθένειας είναι μια σπάνια κατάσταση όπου τα άτομα με πέη εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης μετά τον οργασμό, όπως πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, δυσκολία συγκέντρωσης και μυϊκό πόνο. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία και γαστρεντερικά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά έως μερικές ώρες μετά τον οργασμό και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες. Η ένταση και οι τύποι των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο για όσους αντιμετωπίζουν σύνδρομο μετα-οργασμικής ασθένειας. Καθώς αυτή η κατάσταση είναι πολύ σπάνια, οι υποκείμενες αιτίες της παραμένουν άγνωστες.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Εάν έχετε ήδη προβλήματα στο στομάχι ή την πέψη, όπως παλινδρόμηση οξέος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλα πεπτικά προβλήματα, μπορεί να ενταθούν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν βρίσκεστε σε συγκεκριμένες στάσεις ή κάνετε πρωκτικό σεξ. Οι φυσικές πτυχές του σεξ μπορεί να ασκήσουν επιπλέον πίεση στο πεπτικό σας σύστημα, προκαλώντας μερικές φορές ναυτία.

Ναρκωτικά ή αλκοόλ

Η σεξουαλική επαφή υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την κανονική λειτουργία του οργανισμού, οδηγώντας πιθανώς σε αίσθημα ναυτίας μετά. Η επίδραση αυτών των ουσιών στο νευρικό σύστημα και τη ροή του αίματος, μαζί με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζάλη, ταχύτερο καρδιακό ρυθμό και δυσκολία συντονισμού κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτές οι σωματικές επιδράσεις μπορούν να εντείνουν την ενόχληση που συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ένα αίσθημα ταλαιπωρίας μετά.

Είναι η ναυτία μετά το σεξ σημάδι για κάτι σοβαρό;

Το αίσθημα αδιαθεσίας μετά το σεξ μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι συνήθεις αιτίες όπως το έντονο σεξ είναι συχνά προσωρινές και όχι ανησυχητικές. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε επίμονη ή σοβαρή ναυτία μετά το σεξ, ειδικά για καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή αξιολόγηση και καθοδήγηση. Η κατανόηση των λόγων πίσω από τη ναυτία μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τις σωστές παρεμβάσεις και να εξασφαλίσετε τη συνολική σας ευεξία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια θέματα σεξουαλικής υγείας δεν ξεπερνάτε με την ηλικία;

Τρεις στάσεις σεξ για άτομα με υψηλή λίμπιντο

Sapiosexual: Όταν η ευφυΐα είναι το καλύτερο αφροδισιακό

Δυσπαρευνία - 5 φυσικές θεραπείες για τον πόνο στο σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.