Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Δυσπαρευνία – 5 φυσικές θεραπείες για τον πόνο στο σεξ

Δυσπαρευνία – 5 φυσικές θεραπείες για τον πόνο στο σεξ

Το σφίξιμο του πυελικού εδάφους μπορεί να έχει σωματικές αιτίες όπως τραυματισμό ή κακή στάση του σώματος. Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από συναισθηματικά ζητήματα.

Εάν έχετε βιώσει ποτέ πόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή, δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), έως και 3 στις 4 γυναίκες θα βιώσουν επώδυνο σεξ στη διάρκεια της ζωής τους. Για ορισμένες γυναίκες, αυτή η επώδυνη επαφή, που ονομάζεται δυσπαρευνία, είναι μια προσωρινή πάθηση. Για άλλους, μπορεί να επιμείνει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία, τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής. Ευτυχώς, η δυσπαρεύνια δεν χρειάζεται να είναι μια δια βίου πάθηση και υπάρχουν πολλές επιλογές κατ’ οίκον θεραπείας για τις γυναίκες.

Τι προκαλεί τη δυσπαρευνία;

Όπως αναφέρθηκε, η δυσπαρευνία περιγράφει τον πόνο στην περιοχή της πυέλου ή των γεννητικών οργάνων κατά τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να εμφανιστεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την επαφή. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται πόνο με οποιαδήποτε διείσδυση στον κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ταμπόν ή της πυελικής εξέτασης με καθολικό.

Μερικές κοινές αιτίες δυσπαρευνίας περιλαμβάνουν:

  • Κολπικό τραύμα ή τραυματισμός λόγω τοκετού, χειρουργικής επέμβασης πυέλου, επισιοτομίας ή ακτινοβολίας
  • Ξηρότητα κόλπου από εμμηνόπαυση, φάρμακα, τοκετό, θηλασμό ή χαμηλή διέγερση
  • Δερματικές ή κολπικές λοιμώξεις όπως ζύμες ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Πυελικές καταστάσεις όπως διάμεση κυστίτιδα, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου ή ενδομητρίωση
  • Σφιχτοί ή σπαστικοί μύες του πυελικού εδάφους
  • Οι μύες του πυελικού εδάφους, που σχηματίζουν μια δομή σαν σφεντόνα στο κάτω μέρος της λεκάνης, υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα και περιβάλλουν το τοίχωμα του κόλπου. Όπως και με άλλους μύες, αυτοί οι μύες μπορεί να γίνουν σφιγμένοι και να αναπτύξουν επώδυνους κόμπους, γνωστούς ως σημεία ενεργοποίησης.

 

Το σφίξιμο του πυελικού εδάφους μπορεί να έχει σωματικές αιτίες όπως τραυματισμό ή κακή στάση του σώματος. Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από συναισθηματικά ζητήματα όπως άγχος, κακή εικόνα του εαυτού του, φόβο οικειότητας ή σεξουαλική κακοποίηση. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ασυνείδητο τέντωμα και σφίξιμο του πυελικού εδάφους, οδηγώντας σε δύσκολη και επώδυνη επαφή.

Οικιακές θεραπείες για τη δυσπαρευνία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσπαρευνία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνεπή χρήση επιλογών θεραπείας στο σπίτι. Ένας φυσιοθεραπευτής του πυελικού εδάφους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με ορισμένες από αυτές τις τεχνικές. Συχνά, είναι ένας συνδυασμός των παρακάτω στρατηγικών που παρέχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Λιπαντικά

Όταν η κολπική ξηρότητα είναι αιτία επώδυνου σεξ, η χρήση λιπαντικού μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, τα υδατοδιαλυτά λιπαντικά ή λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν θα σπάσουν το προφυλακτικό.

Κολπικοί διαστολείς

Για τη στεγανότητα του πυελικού εδάφους, οι κολπικοί διαστολείς είναι ειδικά εργαλεία σε διάφορα μεγέθη που σας επιτρέπουν να τεντώνετε σταδιακά και να απελευθερώνετε τους μύες του πυελικού εδάφους και χρησιμοποιούνται καλύτερα με την καθοδήγηση ενός πυελικού φυσιοθεραπευτή. Οι διαστολείς, οι οποίοι συχνά κατασκευάζονται από σιλικόνη για άνεση, είναι ένας ήπιος τρόπος για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο και τους μύες του πυελικού εδάφους να χαλαρώνουν κατά την εισαγωγή.

Η θεραπεία με διαστολέα γίνεται καλύτερα σε συνδυασμό με χαλαρή αναπνοή, η οποία ενθαρρύνει τους μύες του πυελικού εδάφους να ανοίξουν και να χαλαρώσουν. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε οπτικοποίηση κατά τη χρήση του διαστολέα, απεικονίζοντας το πυελικό έδαφος να ανοίγει σαν λουλούδι.

Ράβδοι απελευθέρωσης κολπικού σημείου ενεργοποίησης

Τα σημεία ενεργοποίησης στους μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά την ηρεμία, εκτός από κατά τη διάρκεια του σεξ. Για να απελευθερώσετε αυτούς τους σφιχτούς κόμπους, μια ειδικά σχεδιασμένη ράβδος απελευθέρωσης σημείου σκανδάλης, όπως το αποκλειστικά πατενταρισμένο Pelvic Wand της Intimate Rose, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε κολπικά είτε από το ορθό για πρόσβαση σε αυτούς τους δυσπρόσιτους μύες.

Όταν μετακινείτε τη ράβδο γύρω από το πυελικό έδαφος, τα σημεία σκανδάλης μπορούν να αναγνωριστούν ως ιδιαίτερα επώδυνα σημεία. Εφαρμόζοντας απαλή πίεση σε αυτά τα σημεία για 1-2 λεπτά, το σημείο ενεργοποίησης θα απελευθερωθεί. Αυτό πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Ασκήσεις αναπνοής

Λόγω της δομής του κοιλιακού τοιχώματος, οι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να επηρεαστούν από τα μοτίβα της αναπνοής μας. Με την εξάσκηση της χαλαρής αναπνοής σε ένα ήσυχο μέρος, κατά προτίμηση ξαπλωμένο, το πυελικό έδαφος μπορεί να κινητοποιηθεί απαλά και να τεντωθεί.

Με κάθε εισπνοή, το πυελικό έδαφος πέφτει ελαφρά, παρέχοντας ένα ήπιο τέντωμα στους μύες. Με κάθε εκπνοή, το πυελικό έδαφος επιστρέφει στη θέση ηρεμίας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε το χέρι σας κατά μήκος του περίνεου για να αισθανθείτε την ελαφρά πτώση του πυελικού εδάφους κατά την εισπνοή, παρέχοντας πρόσθετη ανάδραση στον εγκέφαλο.

Ασκήσεις απελευθέρωσης της πυέλου

Οι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να τεντωθούν απαλά με ασκήσεις που ανοίγουν το ισχίο, πολλές από τις οποίες είναι κοινές στάσεις γιόγκα. Σε συνδυασμό με χαλαρή αναπνοή, αυτές οι ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε να απελευθερώνετε συνειδητά τους μύες του πυελικού εδάφους και να εκπαιδεύετε ξανά το σώμα σας για να απαλλαγείτε από την ασυνείδητη ένταση. Με τα σωστά εργαλεία και τη συνεπή πρακτική, το σεξ μπορεί να γίνει ξανά χωρίς πόνο και ευχάριστο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το να χάσεις βάρος μπορεί να βοηθήσει στη σεξουαλική σου ζωή

Οι αλλαγές στα δίκτυα του εγκεφάλου σχετίζονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία

Πώς η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει τους εφήβους;

Τι να κάνετε αν το σεξ με τον σύντροφό σας γίνεται βαρετό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HIV: Οι Αμερικανοί που νοσούν ζουν περισσότερο, αλλά οι κρατικές δαπάνες δεν συμβαδίζουν

HIV: Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «διπλό στίγμα» της ηλικίας και της προκατάληψης κατά του HIV. Έχουν επίσης υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών χρήσης ουσιών.

Close Icon