Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Ενδομητρίωση: Επώδυνο σεξ & άλλα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Ενδομητρίωση: Επώδυνο σεξ & άλλα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και επηρεάζει 247 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

Η ενδομητρίωση είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Προκαλείται λόγω της παρουσίας επένδυσης της μήτρας έξω από τη μήτρα. Είναι μια διαταραχή που επηρεάζει 247 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Η πάθηση παραμένει συχνά υποδιαγνωσμένη λόγω έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με την πάθηση, καθώς και πολιτιστικών ταμπού γύρω από την υγεία της εμμήνου ρύσεως. Επιπλέον, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο και στειρότητα.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας όπως κύστεις ωοθηκών, προβλήματα εντέρου και ουροδόχου κύστης και συμφύσεις (ουλώδης ιστός). Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εκπαιδεύονται τα άτομα σχετικά με τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης για έγκαιρη ανίχνευση, η οποία μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση περαιτέρω επιπλοκών και να βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ποιότητας ζωής των ατόμων με την πάθηση.

Συμπτώματα ενδομητρίωσης

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ποικίλλουν και μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Επώδυνες περίοδοι: Γνωστή και ως δυσμηνόρροια, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και έντονος και μπορεί να εμφανιστεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έμμηνο ρύση. Αυτός ο πόνος προκαλείται από την ανάπτυξη ιστού έξω από τη μήτρα, η οποία μπορεί να ερεθίσει τα νεύρα και να προκαλέσει φλεγμονή.
  • Βαριές περίοδοι: Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριές περιόδους, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανάπτυξη των ιστών μπορεί να προκαλέσει πάχυνση της επένδυσης της μήτρας, με αποτέλεσμα βαριά αιμορραγία.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Αυτός ο πόνος προκαλείται από την ανάπτυξη ιστού έξω από τη μήτρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή ακόμα και οξύ πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Χρόνιος πυελικός πόνος: Ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι άλλο ένα σημάδι ενδομητρίωσης. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός ή διακοπτόμενος και μπορεί να γίνει αισθητός στο κάτω μέρος της πλάτης, στην κοιλιά ή στη λεκάνη. Μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή και μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Γαστρεντερικά συμπτώματα: Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και ναυτία. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την ανάπτυξη ιστού έξω από τη μήτρα, η οποία μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα.

Τα άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνη ούρηση, κόπωση και κατάθλιψη ή άγχος. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες με ενδομητρίωση αυτά τα συμπτώματα. Εάν κάποιος αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί έναν γιατρό. Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με φυσική εξέταση, υπερηχογράφημα ή λαπαροσκόπηση. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φάρμακα για τον πόνο, ορμονική θεραπεία και χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πονάει η κοιλιά μας μετά τη σεξουαλική επαφή;

Nέα μελέτη για την ενδομητρίωση

Εμμηναρχή: Μιλώντας στους εφήβους για την αρχή της περιόδου

Ενδομητρίωση: Δοκιμή με νανοσωματίδια ανοίγει το δρόμο στη θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Σεξουαλικές στάσεις και χρόνος σύλληψης

Σεξ σύλληψη: Η αναζήτηση για σύλληψη οδηγεί συχνά τα ζευγάρια να εξερευνήσουν διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών θέσεων και του χρόνου.

Νότια Αφρική: Οι παραδοσιακοί θεραπευτές συμμετέχουν στον αγώνα κατά του HIV

Νότια Αφρική: . Το στίγμα παραμένει σε πολλές κοινότητες γύρω από τη νόσο και τη θεραπεία της - παρόλο που η αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή και η προφύλαξη πριν από την έκθεση είναι δωρεάν.

Close Icon