Σεξουαλική Υγεία

Δυσπαρευνία σεξ: Όταν το sex γίνεται επώδυνο και πώς να το ξεπεράσετε

Δυσπαρευνία σεξ: Όταν το sex γίνεται επώδυνο και πώς να το ξεπεράσετε

Δυσπαρευνία σεξ: Το επώδυνο σεξ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, σε προβλήματα σχέσεων και να επηρεάσει τη διάθεσή σας μακροπρόθεσμα.

Το επώδυνο σεξ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, σε προβλήματα σχέσεων και να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Η δυσπαρευνία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά την κολπική επαφή. Υπάρχουν πολλές αιτίες δυσπαρευνίας, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών, όπως η ανεπαρκής λίπανση, μια λοίμωξη του δέρματος ή ακόμη και μια χειρουργική επέμβαση. Ψυχολογικά αίτια όπως θέματα συντρόφου, άγχος και στρες μπορούν επίσης να συμβάλουν και να το κάνουν ακόμη χειρότερο. Η διάγνωση του τι προκαλεί τον πόνο μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε ποια θεραπεία μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς. Η δυσπαρευνία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την κολπική επαφή.

Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή επηρεάζει:

  • γυναίκες όλων των ηλικιών, με τις νεαρές γυναίκες να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν
  • γυναίκες σε εμμηνόπαυση λόγω μειωμένης ελαστικότητας των κολπικών τοιχωμάτων τους, αυξημένης κολπικής ξηρότητας και στένωση του κολπικού ανοίγματος
  • γυναίκες που έχουν χειρουργική εμμηνόπαυση

Εάν η δυσπαρευνία δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος, αλλαγές στη διάθεση και άλλα ψυχολογικά συμπτώματα. Η σωστή θεραπεία για τη δυσπαρευνία εξαρτάται ουσιαστικά από την αιτία του πόνου.

  1. Φυσική θεραπεία

Εάν η δυσπαρευνία έχει φυσική αιτία, η θεραπεία των υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.

  1. Ψυχολογική θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη δυσπαρευνία που προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες περιλαμβάνουν συχνά κάποιου είδους συμβουλευτική σε άτομα που το χρειάζονται και σε ζευγάρια. Εάν είστε σε σχέση, ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να συμμετέχει στη θεραπεία σας, ιδιαίτερα στις συμβουλευτικές συνεδρίες.

Μια πολύ καλή πρόταση που μπορεί να φέρει τη διαφορά είναι η αλλαγή στις σεξουαλικές τεχνικές που χρησιμοποιείτε. Η δοκιμή διαφορετικών σεξουαλικών στάσεων, η ενασχόληση με μεγαλύτερους ή διαφορετικούς τύπους προκαταρκτικών παιχνιδιών και η χρήση προσωπικού λιπαντικού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Υπάρχει βέβαια και η λύση της φυσιοθεραπείας του πυελικού εδάφους που μπορεί συχνά να βοηθήσει με τη χρήση τεχνικών όπως η θεραπεία με σημείο και το απαλό μασάζ με μαλακούς ιστούς στην περιοχή της πυέλου και στον κόλπο.

Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να διδάξουν συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις ευαισθητοποίησης του πυελικού εδάφους για να βοηθήσουν στη μείωση της υπερδραστηριότητας των μυών και ως εκ τούτου στη μείωση του πόνου. Μερικές φορές συνιστώνται κολπικοί διαστολείς. Διατίθενται σε διαβαθμισμένα μεγέθη και χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τις γυναίκες να χαλαρώσουν τους πυελικούς μύες τους για να επιτρέψουν τη σεξουαλική διείσδυση χωρίς πόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αναζωπυρώσετε την ερωτική φλόγα στο γάμο ή μια μακρόχρονη σχέση

Ω, ναι! Μπορείτε να έχετε οργασμό μετά την εμμηνόπαυση - Δείτε πώς

SOS θέματα για να συζητήσετε με τον σύντροφό σας τώρα

Σε ποια ηλικία κάνουμε περισσότερο και καλύτερο σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μιλήστε στο παιδί σας για την ασφαλή σεξουαλική επαφή

Σεξουαλική υγεία: Όλες οι μορφές σεξουαλικής επαφής ενέχουν κάποιους κινδύνους. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) με ορισμένες προφυλάξεις και ασφαλείς συμπεριφορές.

Κάντε το σεξ πιο συναρπαστικό μετά τα 50

Σεξ άνω των 50: Εδώ είναι 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το σεξ συναρπαστικό και ικανοποιητικό για εσάς και τον σύντροφό σας.