Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Γέννα νερό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την διαδικασία της γέννας σε νερό

Γέννα νερό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την διαδικασία της γέννας σε νερό

Γέννα νερό: Η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει προσεκτικές αποφάσεις, καλή φροντίδα και καλή διατροφή. Δεν είναι μόνο για εσάς, αλλά για το μωρό σας.

Η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει προσεκτικές αποφάσεις, καλή φροντίδα και καλή διατροφή. Δεν είναι μόνο για εσάς, αλλά για το μωρό σας. Ως μέλλουσα μητέρα, θα θέλατε το καλύτερο για αυτές – πρώτα πρώτα, ένα υγιές περιβάλλον τόσο μέσα όσο και έξω. Και έτσι, θα περιηγείστε στο Διαδίκτυο διαβάζοντας περιοδικά και ιστολόγια υγείας που σας διαφωτίζουν για το πώς να φροντίζετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να σας δώσουν κάθε είδους συμβουλές, και μεταξύ αυτών θα ήταν ο τοκετός στο νερό. Πρέπει όμως να εμπιστεύεστε το διαδίκτυο όταν πρόκειται για το μωρό σας; Λοιπόν, ορισμένοι ιστότοποι δηλώνουν την αλήθεια, άλλοι βασίζονται στην έλλειψη έρευνας. Δεν θα σας πούμε εάν ο τοκετός στο νερό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε. Αντίθετα, θα αναφέρουμε απλώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και θα σας αφήσουμε να αποφασίσετε έχοντας τις κατάλληλες πληροφορίες στο χέρι. 

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, σωστά; 

Η πρακτική του τοκετού στο νερό – βύθιση στο νερό κατά τη διάρκεια μερίδων τοκετού και τοκετού – αυξάνεται παγκοσμίως. Πολλοί υποστηρικτές του φυσικού ή φυσιολογικού τοκετού υποστηρίζουν ότι σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς τοκετούς στο νοσοκομείο, η τεχνική είναι μια εξαιρετική επιλογή τοκετού για γυναίκες που ενδιαφέρονται να έχουν ανακούφιση από τον πόνο χωρίς φάρμακα ή κολπικό τοκετό χαμηλής παρέμβασης. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι δίνει στις γυναίκες την ευκαιρία να διατηρήσουν τους φυσικούς ρυθμούς γέννησης, να ακουστούν και να αναλάβουν τη μοίρα τους, αντί να χρησιμεύουν απλώς ως αγωγός για τη γέννηση.

Το σύνολο της βιβλιογραφίας που περιβάλλει την πρακτική των τεχνικών φυσικού τοκετού ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στους τοκετούς στο νερό, όπως η ανακούφιση του πόνου χωρίς την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και χαλάρωσης. Πιο συγκεκριμένα, συνδέεται συχνά με μια πιο ικανοποιητική και ευτυχισμένη εμπειρία τοκετού. Η ιδέα των τοκετών στο νερό έχει μακρά ιστορία που μπορεί να ανιχνευθεί στις παραδοσιακές κοινωνίες, όταν τα τελετουργικά και οι πρακτικές τοκετού συχνά περνούσαν από τις γενιές των γυναικών με μυστικότητα. Στις ζεστές θάλασσες στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, υπάρχει μια από τις πιο διάσημες ιστορίες γέννησης στο νερό στην ιστορία. Οι γυναίκες αυτών των κοινωνιών τραβήχτηκαν στο νερό για να γεννήσουν επειδή βρήκαν γαλήνη και παρηγοριά στο φυσικό περιβάλλον. Η χρήση νερού κατά τον τοκετό έχει τεκμηριωθεί στην Ευρώπη από το 1805. Ωστόσο, η χρήση νερού κατά τον τοκετό δεν αναγνωρίστηκε ως νόμιμη μέθοδος τοκετού σε ιατρικά περιβάλλοντα μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά οι τοκετοί στο νερό έχουν το δικό τους σύνολο κινδύνων και εκτιμήσεων, όπως κάθε ιατρική θεραπεία. Πριν φτάσουμε σε αυτά, ας εξετάσουμε τα οφέλη. 

Οφέλη

Οι υποστηρικτές της πρακτικής ισχυρίζονται ότι η επιλογή ενός τοκετού στο νερό – ή ακόμα και το να ξοδέψετε απλώς το πρώτο μέρος του τοκετού σας στο νερό – επιτρέπει στις «επίθυμες μητέρες» να απολαμβάνουν μερικά από τα πλεονεκτήματα.

Μειώνει τον πόνο του τοκετού: 

Ένα από τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα του τοκετού στο νερό είναι ότι βοηθά στη μείωση του πόνου του τοκετού, καθώς η άνωση του νερού και η χαλάρωση των μυών και των ιστών είναι χρήσιμα.

Ελαχιστοποιεί την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή: 

Σύμφωνα με μια μελέτη, κατά τη διάρκεια των γεννήσεων στο νερό, εμφανίζεται μια ορμονική και χημική αντίδραση που επηρεάζει την ωκυτοκίνη και βοηθά στον έλεγχο της δύναμης των συσπάσεων. Περισσότερη ωκυτοκίνη και ενδορφίνες που αναστέλλουν τον πόνο απελευθερώνονται καθώς το σώμα χαλαρώνει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απαίτησης για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μειώνει την ένταση της δακρύρροιας: 

Το νερό χαλαρώνει το περίνεο και μειώνει τη δύναμη της δακρύρροιας του κόλπου. Μια μελέτη αντιπαραβάλλει 2.025 γεννήσεις στην ξηρά με 397 γεννήσεις στο νερό. Ανακαλύφθηκε ότι και οι δύο μέθοδοι χορήγησης ήταν εξίσου ασφαλείς και ότι υπήρχαν λιγότερα δάκρυα πρώτου και δεύτερου βαθμού μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα νερού. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα ποσοστά αιμορραγίας μετά τον τοκετό και οι εισαγωγές στην εντατική φροντίδα νεογνών ήταν συγκρίσιμα μεταξύ των γεννήσεων στη στεριά και στο νερό.

Μειώνει τον χρόνο εργασίας: 

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το νερό βοηθά στη μείωση της διάρκειας του τοκετού και στις τρεις φάσεις. Αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με ψυχολογικές μεταβλητές, μυϊκή χαλάρωση και κίνηση στο νερό. Επιπλέον, μια διαφορετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γεννήσεις στο νερό δεν είναι μόνο ασφαλείς, αλλά περιστασιακά ακόμη πιο επιτυχημένες από τις γεννήσεις στη στεριά.

Μειώνει την απαίτηση για παρέμβαση :

Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τον τοκετό στο νερό με χαμηλότερη απαίτηση για μαιευτικές επεμβάσεις όπως η επισιοτομή ή η επαγωγή. Αν και ορισμένα διαθέσιμα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με αυτό. 

Κίνδυνοι και επιπλοκές τοκετού στο νερό

Ο τοκετός στο νερό, ιδιαίτερα κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού, είναι μια εξαιρετικά ικανοποιητική εμπειρία τοκετού. Ωστόσο, η τεχνική δεν είναι ένα παιχνίδι όπου βάζεις οποιαδήποτε γυναίκα στην μπανιέρα και γεννάει ένα μωρό. Υπάρχουν διάφορες προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον τοκετό στο νερό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται εκτός νοσοκομείου, υπάρχει πιθανότητα αυξημένου κινδύνου λόγω μη διαθεσιμότητας άμεσης επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση αλλαγών στον καρδιακό παλμό του μωρού ή στην αρτηριακή πίεση της μητέρας. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος πνιγμού και παραλίγο πνιγμού, καθώς και ασφυξίας, ως κίνδυνοι πιθανών επιπλοκών τοκετού στο νερό. Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα ότι εάν το μωρό μείνει για πολύ καιρό κάτω από το νερό, οι πνεύμονές του να γεμίσουν με νερό.

Λοίμωξη για μωρό: 

Τοκετός στο νερό σημαίνει να κάθεσαι, να σπρώχνεις και να γεννάς σε μπανιέρα. Αυτό συχνά περιλαμβάνει περιττώματα στην μπανιέρα. Ένα μωρό που γεννιέται σε αυτό το περιβάλλον μπορεί ενδεχομένως να καταπιεί το νερό της μπανιέρας μολυσμένο με κολπικές εκκρίσεις και χλωρίδα του ορθού, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης.

Ως εναλλακτική λύση στις συμβατικές νοσοκομειακές τοκετές, η γέννα στο νερό έχει συνδεθεί συνήθως με μια πιο θετική και ικανοποιητική εμπειρία τοκετού. Αλλά ενέχει επίσης κινδύνους και επιπλοκές όπως αναφέρονται παραπάνω. Τούτου λεχθέντος, συνιστάται στις μέλλουσες μητέρες να αξιολογούν προσεκτικά τους κινδύνους και τα οφέλη, να συμβουλεύονται επαγγελματίες υγείας και να επιλέγουν αυτό που ευθυγραμμίζεται με τις προτιμήσεις και τις ιατρικές τους ανάγκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα προειδοποιητικά σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης και η διαφορά από την επιλόχειο ψύχωση και τα baby blues

Οι τοκετοί με καισαρική τομή αυξάνονται στο Πουέρτο Ρίκο με ρεκόρ στις ΗΠΑ

Τι θα περάσει το σώμα σου μετά από γέννηση διδύμων;

Τα ποσοστά γεννήσεων αυξήθηκαν μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σταματήστε να τρώτε πολύ αν θέλετε μια συγκλονιστική σεξουαλική ζωή

Φαγητό σεξ: Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική σας ζωή, και αν στοχεύετε σε μια πιο συγκλονιστική σεξουαλική εμπειρία, η μείωση της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας.

Υπέρταση εγκυμοσύνη: Από το 2010 έως το 2021 παρατηρήθηκε 125% αύξηση

Υπέρταση εγκυμοσύνη: Υπήρξε μια αύξηση στις υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης και στους περισσότερους σχετικούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ 2010 και 2021 συνολικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό εγκύων των ΗΠΑ.

Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ψηφιακοί οίκοι ανοχής

Ψηφιακοί οίκοι ανοχής: Οι εργαζόμενοι του σεξ πρέπει τώρα να ανταγωνιστούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς ο πρώτος οίκος ανοχής της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο πρωτοπορεί στο μέλλον του σεξ.

Απαιτείται ειδικός έλεγχος για ακριβέστερη διάγνωση ενδομητρίωσης

Ενδομητρίωση: Τα τυπικά διακολπικά και εξωτερικά υπερηχογραφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βήμα στη διαδικασία διάγνωσης, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη ώθηση ώστε η απεικόνιση να χρησιμοποιείται ως πρώτο εργαλείο για τη διάγνωση.

Close Icon