Σεξουαλική Υγεία

Φιλί ΣΜΝ: Μπορεί το φιλί να είναι η αιτία σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων;

Φιλί ΣΜΝ: Μπορεί το φιλί να είναι η αιτία σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων;

Φιλί ΣΜΝ: Μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις στοργής που μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε πολιτισμό είναι ένα φιλί. 

Μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις στοργής που μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε πολιτισμό είναι ένα φιλί. Ένα σύντομο φιλί στο μάγουλο ή ένα παρατεταμένο, παθιασμένο φιλί είναι και τα δύο αποδεκτά. Αλλά ξέρατε ότι μερικές φορές, αυτή η αξιαγάπητη πράξη μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας. Οι λοιμώξεις που μεταδίδονται συνήθως κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι γνωστές ως Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Ασθένειες (ΣΜΝ ή ΣΜΝ) που μπορούν επίσης να μεταδοθούν με επαφή δέρμα με δέρμα, κοινές ενέσεις φαρμάκων ή βελόνες, ανταλλαγή σωματικών υγρών και από μητέρα σε νεογέννητο μετάδοση. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως στειρότητα ή ακόμη και θανατηφόρα. Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα μεταξύ των συζύγων.

Μπορείτε να πάθετε ΣΜΝ από το φιλί;

Ναι, όπως έχει οριστεί προηγουμένως, το φιλί μπορεί να μεταδώσει ΣΜΝ. Ακόμα κι έτσι, η πιθανότητα μόλυνσης από κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή είναι μικρότερη. Τα περισσότερα ΣΜΝ μεταδίδονται με αλληλεπίδραση σωματικών υγρών, ωστόσο το σάλιο ευνοεί λιγότερο τη μετάδοση λοιμώξεων από το σπέρμα ή το αίμα. Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται δραματικά εάν έχετε ανοιχτές πληγές ή πληγές. Επομένως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς υπάρχει πιθανότητα να προσβληθείτε από κάποια μόλυνση. Μεταξύ των πιο κοινών ΣΜΝ που προσβάλλονται από το φιλί είναι:

1. Έρπης

Ένα από τα πιο διαδεδομένα ΣΜΝ που μπορούν να αποκτηθούν με το φιλί είναι ο έρπης. Είναι μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επαφής δέρμα με δέρμα. Ο έρπης είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί εάν υπάρχουν ανοιχτές πληγές στο στόμα ή στα χείλη. Οι περισσότερες φουσκάλες και επιχείλιες πληγές που προκαλούνται από τον έρπητα είναι αισθητές και εύκολο να εντοπιστούν. Αν και ο στοματικός έρπης είναι πολύ μεταδοτικός, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε κατά νου ότι ο ιός είναι θεραπεύσιμος και μπορεί να οδηγήσει σε άβολες φουσκάλες. Για την έγκαιρη αντιμετώπιση της ασθένειας, είναι πάντα σκόπιμο να επισκεφτείτε έναν γιατρό αμέσως μόλις ανακαλύψετε τα συμπτώματα. Πριν εμπλακείτε σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτά τα θέματα με τους συντρόφους σας. Πριν ξεκινήσετε ένα φιλί, μπορεί κανείς να κάνει επίσης μια γρήγορη επιθεώρηση στον σύζυγό του.

2. Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα αρχικά σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν ανώδυνες πληγές γύρω από το στόμα, το ορθό ή τα γεννητικά όργανα. Όταν αυτές οι βλάβες έρχονται σε επαφή με το δέρμα ή τους βλεννογόνους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Αν και είναι λιγότερο συχνό, υπάρχει ακόμα πιθανότητα να πάθεις αυτό το σοβαρό ΣΜΝ φιλώντας. Το μόνο που χρειάζεται για να κολλήσετε την ασθένεια είναι ένας μολυσμένος σύντροφος, η ύπαρξη ανοιχτών πληγών στο στόμα και κακές πιθανότητες.

3. HPV

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του φιλιού και της μετάδοσης του HPV, παρόλο που αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι μπορεί. Ωστόσο, όταν έρθετε σε επαφή με έναν σύντροφο που έχει μόλυνση, η παρουσία ανοιχτών πληγών ή κοψίματος στο στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τα πολυάριθμα εμβόλια HPV που είναι διαθέσιμα προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση.

Πώς να αποφύγετε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Παρά τον επιπολασμό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, είναι συνήθως μέσα στην εξουσία κάποιου να λάβει προφυλάξεις έναντι αυτών των ανεπιθύμητων παθήσεων. Ενώ μπορεί να υποθέσετε ότι όλοι είναι υγιείς, ίσως να μην γνωρίζετε ποιο είδος ασθενειών φέρουν. Δεν υπάρχει κανένα προληπτικό μέτρο που μπορεί να προσφέρει 100 τοις εκατό προστασία, αλλά η λήψη μερικών απλών βημάτων θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσετε και να μεταδώσετε τη μόλυνση.

Ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι η συνειδητοποίηση. Τούτου λεχθέντος, αν θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιον φιλάτε. Όταν συζητείται άμεσα και ανοιχτά, μερικές από τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα που περιβάλλουν το φιλί μπορούν να εξαλειφθούν και η εμπειρία μπορεί να γίνει ακόμα πιο υπέροχη. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας σχετικά με τις πιθανότητες για αυτές τις ασθένειες και να κάνετε πιο ειλικρινείς συζητήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Για έναν υγιή κόλπο ακολουθήστε κανόνες υγιεινής μετά το σεξ

Συμβουλές για να κάνετε σεξ χωρίς φόβο για ΣΜΝ

Πώς θα προστευτείτε από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Αύξηση 38% στις αναζητήσεις σεξουαλικών κλινικών μετά από αργίες

ΣΜΝ: Μπορείτε να κολλήσετε ΣΜΝ χωρίς να κάνετε σεξ;

Πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε μικρή ηλικία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Η καραντίνα μπορεί να αναδείξει νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας

Σεξουαλικότητα πτυχές: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τομείς που δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του COVID-19 και δυστυχώς το σεξ , η επιθυμία και η οικειότητα δεν είναι ένα από αυτά.