Σεξουαλική Υγεία

Ασφάλεια σεξ: Συμβουλές για να κάνετε σεξ χωρίς φόβο για ΣΜΝ

Ασφάλεια σεξ: Συμβουλές για να κάνετε σεξ χωρίς φόβο για ΣΜΝ

Ασφάλεια σεξ: Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) στη νεότερη γενιά, ιδιαίτερα στον γυναικείο πληθυσμό. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει ότι περισσότερα από 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβάλλονται καθημερινά από ΣΜΝ. Περιλαμβάνει περιπτώσεις τεσσάρων κύριων τύπων ΣΜΝ που είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια, η σύφιλη και η τριχομονάδα.

Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ενώ ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να αντιμετωπιστούν, ορισμένοι τύποι ΣΜΝ δεν μπορούν να θεραπευτούν. Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες πέρα ​​από τον άμεσο αντίκτυπο της ίδιας της μόλυνσης. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ΣΜΝ μπορεί να είναι σοβαρές και μπορεί να σχετίζονται τόσο με τη σεξουαλική όσο και με την αναπαραγωγική υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, να γνωρίζετε επίσης πώς να αποτρέψετε τα ΣΜΝ.

Τα ΣΜΝ μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική σας υγεία και μπορεί να οδηγήσουν σε σύφιλη, γονόρροια, έρπητα των γεννητικών οργάνων και ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), που είναι μερικά παραδείγματα ΣΜΝ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε υπεύθυνοι και να τους αποφεύγετε για να εξασφαλίσετε καλή υγεία.

1. Χρησιμοποιήστε προστασία

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά ή άλλες δοκιμασμένες μεθόδους προστασίας. Μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης ΣΜΝ. Εάν είστε αλλεργικοί στα προφυλακτικά από λατέξ, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές, αν και αυτές μπορεί να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θραύσης από τα προφυλακτικά από λατέξ. Αλλά θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε για προστασία και να κάνετε ασφαλές σεξ.

2. Μονογαμική σεξουαλική σχέση

Η ύπαρξη μιας μονογαμικής σεξουαλικής σχέσης θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να κολλήσετε οποιοδήποτε είδος σεξουαλικά μεταδιδόμενης μόλυνσης. Ενώ η σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους μπορεί να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο να εκτεθείτε σε λοιμώξεις.

3. Διατηρήστε την υγιεινή

Διατηρήστε την υγιεινή της οικείας περιοχής και πλύνετε τον κόλπο σας πριν και μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε την οικεία περιοχή καθαρή όλη την ώρα ως μέτρο υγιεινής, καθώς η κακή υγιεινή μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

4. Τακτικοί έλεγχοι

Ελέγχεστε τακτικά για ΣΜΝ εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν περαιτέρω μολύνσεις.

5. Ανοιχτή επικοινωνία

Εάν ξεκινάτε μια νέα σχέση, μιλήστε στον σύντροφό σας για το σεξουαλικό σας ιστορικό και ενημερώστε τον για τυχόν ΣΜΝ ή άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που μπορεί να έχετε. Ζητήστε να κάνουν το ίδιο. Το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο.

 

6. Ευαισθητοποίηση για το στοματικό σεξ

Μπορείτε να πάρετε πολλές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μέσω του στοματικού σεξ, είτε πρόκειται για χλαμύδια είτε για τριχομονάση. Για να το αποφύγετε, χρησιμοποιήστε προφυλακτικά ακόμη και κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, τηρήστε την υγιεινή των δοντιών και κάντε εξετάσεις.

7. Αποφύγετε να μοιράζεστε προϊόντα

Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως βελόνες, σεξουαλικά παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο, καθώς είναι ένας άλλος τρόπος να κολλήσετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

8. Εμβολιασμός

Εμβολιαστείτε για ΣΜΝ. Εμβόλια όπως ο HPV μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε λοιμώξεις όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Ενώ πρέπει να εφαρμόζετε αυτές τις συμβουλές για το ασφαλές σεξ για την πρόληψη των ΣΜΝ, θα πρέπει επίσης να είστε σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως εξανθήματα, πληγές ή εξογκώματα. Εάν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ακόμη και στον σύντροφό σας, αποφύγετε να κάνετε σεξ μαζί του.

Τα ΣΜΝ μπορούν να θεραπευτούν, αλλά η πρόληψη είναι καλύτερη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο εύκολο είναι να κάνετε σεξ μετά από έναν χωρισμό;

6 εκπληκτικοί λόγοι που το σεξ σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο

Μπορεί το κάμπινγκ να ενισχύσει την σεξουαλική σας ικανοποίηση;

Μπορείτε να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή ακόμα και αν είστε επιληπτικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

3 σημάδια στην συμπεριφορά ενός ανθρώπου που δείχνουν ειλικρινή έρωτα

Το χιούμορ δεν είναι ένα ταλέντο που έχουν όλοι, όμως αυτός που ενδιαφέρεται ειλικρινά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σε κάνει να περνάς όμορφα μαζί του, να απολαμβάνεις τον χρόνο που περνάτε.