Σεξουαλική Υγεία

Ερωτοφοβία: Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται πραγματικό εμπόδιο

Ερωτοφοβία: Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται πραγματικό εμπόδιο

Ερωτοφοβία: Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου. Είναι ένας αρκετά γενικευμένος όρος, ο οποίος έχει αρκετές υποκατηγορίες, τις οποίες θα πρέπει να τις δούμε ξεχωριστά για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Ωστόσο, είναι μια φοβία που για να επιλυθεί, χρειάζεται τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές, την βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τις υποκατηγορίες.

Υποκατηγορίες του φόβου για το σεξ

 • Γυμνοφοβία: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την γυμνοφοβία, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Είναι οι άνθρωποι που φοβούνται να είναι γυμνοί, αλλά και εκείνοι που φοβούνται την περίπτωση
  να υπάρξουν γυμνοί άνθρωποι γύρω τους. Ο φόβος αυτός συνδέεται συνήθως, είτε με συναισθηματική ανεπάρκεια, είτε με θέματα που αφορούν την εικόνα του ανθρώπου.
 • Φιλιφοβία: Φιλιφοβία ονομάζουμε εκείνη που σχετίζεται με τον φόβο του φιλιού, η οποία συνήθως
  συνδέεται με κάποια μικροβιακη φοβία.
 • Φόβος για οικειότητα: Ο φόβος αυτός προέρχεται είτε από φοβία για εγκατάλειψη του ατόμου, είτε από φοβία καταπίεσης.
 • Αφηφοβία: Είναι η φοβία που αφορά το άγγιγμα. Μπορεί να είναι η φοβία είτε για παρατεταμένο
  άγγιγμα, είτε και για μια απλή χειραψία και δυσκολεύει όλων των ειδών τις σχέσεις του ατόμου.
 • Παραφοβία: Είναι ο φόβος της διαστροφής. Μπορεί το άτομο να φοβάται είτε το να διαστραφεί κάποιος άλλος, είτε ο ίδιος. Είναι μια φοβία, που μπορεί να μην εκδηλώνεται με μια απλή σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και στην απλή σεξουαλική επαφή, ώστε να μην εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια κάποια διαστροφή.
 • Συνουσιοφοβία: Είναι ο φόβος της σεξουαλικής επαφής. Το άτομο που βιώνει αυτή τη φοβία, μπορεί ίσως να είναι ικανό να προχωρήσει σε άλλες πράξεις, αλλά μπορεί και να απομακρύνεται, χωρίς να του είναι δυνατόν να μπει στη διαδικασία μιας ρομαντικής σχέσης.

Όπως βλέπουμε παραπάνω η ερωτοφοβία και οι υποκατηγορίες τις, μπορούν να είναι πολύ τραυματικές και για τους ανθρώπους που τις βιώνουν, αλλά και για τον περίγυρός τους. Γι’ αυτό το καλύτερο είναι, να βρεθεί ένας θεραπευτής, που το άτομο θα εμπιστευτεί, ώστε να μπορέσει να λύσει το οποίο ζήτημα τον απασχολεί και να προχωρήσει σε μια φυσιολογική ζωή, χωρίς περιορισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αν και η ημικρανία μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο, το σεξ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο

Παιδικός πυρετός: Οι παιδικοί πυρετοί και η πυρετοφοβία των γονέων

Μια ματιά στον κόσμο της φοβίας

Πώς συνδέονται οι ψυχικές διαταραχές με τις συνεχείς αισθητικές επεμβάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί το σεξ να ωφελήσει το σώμα σας;

Σεξ οφέλη υγεία: Τα άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή τείνουν να ασκούνται πιο συχνά και να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες από εκείνους που είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί. Η φυσική κατάσταση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σεξουαλική απόδοση συνολικά.

Οι οργασμοί κάνουν καλό στην ψυχική σας υγεία

Οργασμός οφέλη ψυχική υγεία: Καταρχάς, μέσω της διαδικασίας του αυνανισμού μπορείτε να μάθετε καλύτερα το σώμα σας και να επικοίνωνήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας στους ερωτικούς σας συντρόφους. Η σεξουαλική εκπαιδεύτρια Betty Dodson αναφέρεται στον αυνανισμό ως «αυτοπλοήγηση» με ζωτικής σημασίας οφέλη για την συναισθηματική και σωματική σας υγεία.

Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην αυτοεικόνα των γυναικών

Εικόνα σώματος σεξ: Με τη σταδιακή μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες βιώνουν επίσης σωματικές, ψυχοκοινωνικές ή σεξουαλικές αλλαγές.

Σεξ tips για καλό σεξ σε κάθε ηλικία

Σεξ: Με την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη, η τρίτη ηλικία μπορεί να είναι μια συναρπαστική εποχή για να εξερευνήσετε τόσο τις συναισθηματικές όσο και τις αισθησιακές πτυχές της σεξουαλικότητας σας.

Το IQ στην ψυχολογία της σεξουαλικής έλξης

Sapiosexuality ευφυϊολαγνεία: Η έρευνα υποστηρίζει ένα είδος σεξουαλικής έλξης που δεν είχε περιγραφεί σωστά και αναφέρεται σε όσους έλκονται σεξουαλικά από το πόσο έξυπνος είναι κάποιος.

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε η covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.