Σεξουαλική Υγεία

Ερωτοφοβία: Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται πραγματικό εμπόδιο

Ερωτοφοβία: Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται πραγματικό εμπόδιο

Ερωτοφοβία: Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου. Είναι ένας αρκετά γενικευμένος όρος, ο οποίος έχει αρκετές υποκατηγορίες, τις οποίες θα πρέπει να τις δούμε ξεχωριστά για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Ωστόσο, είναι μια φοβία που για να επιλυθεί, χρειάζεται τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές, την βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τις υποκατηγορίες.

Υποκατηγορίες του φόβου για το σεξ

 • Γυμνοφοβία: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την γυμνοφοβία, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Είναι οι άνθρωποι που φοβούνται να είναι γυμνοί, αλλά και εκείνοι που φοβούνται την περίπτωση
  να υπάρξουν γυμνοί άνθρωποι γύρω τους. Ο φόβος αυτός συνδέεται συνήθως, είτε με συναισθηματική ανεπάρκεια, είτε με θέματα που αφορούν την εικόνα του ανθρώπου.
 • Φιλιφοβία: Φιλιφοβία ονομάζουμε εκείνη που σχετίζεται με τον φόβο του φιλιού, η οποία συνήθως
  συνδέεται με κάποια μικροβιακη φοβία.
 • Φόβος για οικειότητα: Ο φόβος αυτός προέρχεται είτε από φοβία για εγκατάλειψη του ατόμου, είτε από φοβία καταπίεσης.
 • Αφηφοβία: Είναι η φοβία που αφορά το άγγιγμα. Μπορεί να είναι η φοβία είτε για παρατεταμένο
  άγγιγμα, είτε και για μια απλή χειραψία και δυσκολεύει όλων των ειδών τις σχέσεις του ατόμου.
 • Παραφοβία: Είναι ο φόβος της διαστροφής. Μπορεί το άτομο να φοβάται είτε το να διαστραφεί κάποιος άλλος, είτε ο ίδιος. Είναι μια φοβία, που μπορεί να μην εκδηλώνεται με μια απλή σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και στην απλή σεξουαλική επαφή, ώστε να μην εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια κάποια διαστροφή.
 • Συνουσιοφοβία: Είναι ο φόβος της σεξουαλικής επαφής. Το άτομο που βιώνει αυτή τη φοβία, μπορεί ίσως να είναι ικανό να προχωρήσει σε άλλες πράξεις, αλλά μπορεί και να απομακρύνεται, χωρίς να του είναι δυνατόν να μπει στη διαδικασία μιας ρομαντικής σχέσης.

Όπως βλέπουμε παραπάνω η ερωτοφοβία και οι υποκατηγορίες τις, μπορούν να είναι πολύ τραυματικές και για τους ανθρώπους που τις βιώνουν, αλλά και για τον περίγυρός τους. Γι’ αυτό το καλύτερο είναι, να βρεθεί ένας θεραπευτής, που το άτομο θα εμπιστευτεί, ώστε να μπορέσει να λύσει το οποίο ζήτημα τον απασχολεί και να προχωρήσει σε μια φυσιολογική ζωή, χωρίς περιορισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αν και η ημικρανία μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο, το σεξ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο

Παιδικός πυρετός: Οι παιδικοί πυρετοί και η πυρετοφοβία των γονέων

Μια ματιά στον κόσμο της φοβίας

Πώς συνδέονται οι ψυχικές διαταραχές με τις συνεχείς αισθητικές επεμβάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Ρεπουμπλικανοί εισάγουν τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων των γυναικών» για να προστατεύσουν τα επιτεύγματα των βιολογικών γυναικών

Το θέμα των βιολογικών αρσενικών που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής πρόσφατα, καθώς η τρανς γυναίκα Lia Thomas έκανε αγώνες στο πρωτάθλημα κολύμβησης και καταδύσεων NCAA 2022.

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Ερευνητές από την Καλιφόρνια αναζητούν γυναίκες πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά παιχνίδια για την επιστήμη

«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα γιατί είναι μια προοπτική μελέτη και θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία και τη λειτουργία του πυελικού εδάφους με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τη χρήση δονητή», είπε η Herbenick.

Πότε μπορώ να κάνω σεξ μετά από καισαρική;

Καισαρική: Για πολλές γυναίκες, η σεξουαλική επαφή μετά από τον τοκετό είναι δύσκολη απόφαση. Οι περισσότερες νιώθουν φόβο και για τις τομές τους και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Η αγκαλιά με τον σύντροφό σου μειώνει το στρες-Μελέτη

Σύντροφοι αγκαλιά ψυχολογία: «Αν είσαι γυναίκα, το να αγκαλιάζεις τον ρομαντικό σου σύντροφο μπορεί να αποτρέψει την οξεία αντίδραση του σώματός σου στο στρες», βρήκαν Γερμανοί ερευνητές. Αλλά τι δείχνουν τα ευρήματα για τους άνδρες;

Διατηρήστε ενεργή την ερωτική σας ζώνη.

Feng shui: Μπορεί η ενέργεια του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε να επηρεάζει τη σεξουαλική μας δραστηριότητα; Κι όμως! Διαβάστε πρώτοι εδώ, πώς το feng shui επηρεάζει το ερωτικό σας πάθος.

Νέα δημοσκόπηση για την ερωτική ζωή των γυναικών 50+

Δημοσκόπηση: Πολλές γυναίκες παραμένουν σεξουαλικά ενεργές μέχρι τα 70 τους, αλλά για άλλες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τα χρόνια προβλήματα υγείας παρεμποδίζουν την ερωτική τους ζωή.