Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Ενδομητρίωση: Απαιτείται ειδικός έλεγχος για ακριβέστερη διάγνωση

Ενδομητρίωση: Απαιτείται ειδικός έλεγχος για ακριβέστερη διάγνωση

Ενδομητρίωση: Τα τυπικά διακολπικά και εξωτερικά υπερηχογραφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βήμα στη διαδικασία διάγνωσης, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη ώθηση ώστε η απεικόνιση να χρησιμοποιείται ως πρώτο εργαλείο για τη διάγνωση.

Μια ανασκόπηση της υπάρχουσας έρευνας δείχνει ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο όφελος από τη χρήση εξειδικευμένης σάρωσης για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Fertility and Sterility. Η ενδομητρίωση επηρεάζει 1 στις 9 γυναίκες και όσες έχουν οριστεί γυναίκες κατά τη γέννηση. Ωστόσο, χρειάζονται 6,4 χρόνια για να διαγνωστεί χρησιμοποιώντας το συμβατικό πρότυπο της χειρουργικής λαπαροσκόπησης.

Τα τυπικά διακολπικά και εξωτερικά υπερηχογραφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βήμα στη διαδικασία διάγνωσης, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη ώθηση ώστε η απεικόνιση να χρησιμοποιείται ως πρώτο εργαλείο για τη διάγνωση. Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την ενδομητρίωση της Αδελαΐδας, Καθηγήτρια Louise Hull, η Διευθύντρια Προγράμματος Imagendo, Δρ. Jodie Avery και η ομάδα τους ζητούν αυξημένη κάλυψη Medicare για υπηρεσίες διαγνωστικής απεικόνισης.

Η ομάδα εξέτασε περισσότερες από 60 δημοσιευμένες εργασίες που εστιάζουν στην απεικόνιση για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, ειδικότερα:

  • στην εξειδικευμένη μαγνητική τομογραφία ενδομητρίωσης (eMRI),
  • την πυρηνική ιατρική,
  • την υπολογιστική τομογραφία (CT),
  • τον ειδικό διακολπικό υπερηχογράφημα ενδομητρίωσης (eTVUS)
  • και την τεχνητή νοημοσύνη.

 

“Οι σαρώσεις ενδομητρίωσης διαρκούν περισσότερο και πολλοί ιδιώτες πάροχοι δεν μπορούν να εκτελέσουν αυτήν την υπηρεσία λόγω αυτού του χρόνου και του υψηλότερου επιπέδου δεξιοτήτων που απαιτούνται, αποζημιώνονται μόνο για σαρώσεις ρουτίνας”, είπε ο Δρ Έιβερι. «Πολλοί υπερηχογράφοι δεν έχουν τις ικανότητες να κάνουν ούτε τους υπερήχους, επομένως πρέπει να ενθαρρύνουμε την εκπαίδευση για γυναικολογικές τομογραφίες.

«Είναι υπέροχο που τα γυναικολογικά ραντεβού μπορούν τώρα να παραταθούν καθώς θα τους επιτρέψει να συζητήσουν άλλες επιλογές εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά θα θέλαμε να συμβεί κάτι παρόμοιο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην απεικόνιση». Η νέα έκθεση έρχεται καθώς ο Δρ Έιβερι, ο καθηγητής Χαλ και ο Δρ. Μπεκ Ο’Χάρα προσκλήθηκαν να μιλήσουν στην επίλεκτη επιτροπή της πολιτειακής κυβέρνησης για την ενδομητρίωση νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Το 2022, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης με τους κλινικούς γιατρούς να ενθαρρύνονται τώρα να χρησιμοποιούν απεικόνιση αντί για χειρουργική επέμβαση», είπε ο Δρ. “Η ιατρική απεικόνιση είναι πολύ πιο προσιτή και παρέχει περισσότερες καταστάσεις μέτρησης. Ορισμένοι κλινικοί γιατροί υιοθετούν ήδη την απεικόνιση και κάποιοι αρχίζουν να το κάνουν λόγω πρόσφατων συστάσεων.

Θα θέλαμε να δούμε την απεικόνιση να χρησιμοποιείται ως το εργαλείο πρώτης γραμμής, καθώς είναι φθηνότερη, πιο προσιτή για γυναίκες και λιγότερο επεμβατικές — και κυρίως πολύ πιο γρήγορα. «Επομένως, θα θέλαμε επίσης να δούμε περισσότερες επενδύσεις σε λιγότερο επεμβατικά διαγνωστικά για την υποστήριξη της πρώιμης διάγνωσης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της φροντίδας για την ενδομητρίωση στον δημόσιο τομέα, και επιπλέον τοπικές επενδύσεις σε ένα Κέντρο Ερευνητικής Αριστείας στην Ενδομητρίωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το στοματικό σεξ να αποτρέψει την ενδομητρίωση;

Πότε να αναζητήσετε φροντίδα για τον πόνο στην πύελο;

Προειδοποιητικά σημάδια ότι οι επώδυνες περίοδοι μπορεί να υποδηλώνουν ενδομητρίωση

Ποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να έχουμε αν υποφέρουμε από κράμπες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αποχή από το σεξ προκαλεί υπογονιμότητα;

Γονιμότητα :Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί από μόνη της υπογονιμότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τη διάρκεια της αποχής και την προϋπάρχουσα γονιμότητα του άνδρα.

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Close Icon