Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ενδομητρίωση σημάδια: Προειδοποιητικά σημάδια ότι οι επώδυνες περίοδοι μπορεί να υποδηλώνουν ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση σημάδια: Προειδοποιητικά σημάδια ότι οι επώδυνες περίοδοι μπορεί να υποδηλώνουν ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση σημάδια: Οι επώδυνες περίοδοι, ιατρικά γνωστές ως δυσμηνόρροια, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για πολλές γυναίκες.

Οι επώδυνες περίοδοι, ιατρικά γνωστές ως δυσμηνόρροια, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για πολλές γυναίκες. Ωστόσο, όταν αυτές οι επώδυνες περίοδοι γίνονται όλο και πιο σοβαρές ή εξουθενωτικές, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης όπως η ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια διαταραχή κατά την οποία ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας, που ονομάζεται ενδομήτριο, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Ακολουθούν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια ότι οι επώδυνες περίοδοι σας θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ενδομητρίωση.

Σοβαρές εμμηνορροϊκές κράμπες: Ενώ οι κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως είναι φυσιολογικές, εάν ο πόνος είναι έντονος και επιμένει για αρκετές ημέρες, θα μπορούσε να είναι σημάδι ενδομητρίωσης. Ο πόνος μπορεί να μην ανταποκρίνεται καλά σε παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Πυελικός πόνος: Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πυελικό πόνο που μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως αλλά και σε άλλες στιγμές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, μαχαιρωτός ή παλλόμενος και μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία: Η υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία, γνωστή ως μηνορραγία, είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη από την κανονική έμμηνο ρύση και μπορεί να χρειαστεί να αλλάζουν συχνά προϊόντα υγιεινής.

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, γνωστός ως δυσπαρεύνια, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί βαθιά μέσα στη λεκάνη και μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος κατά τη διάρκεια ορισμένων στάσεων ή δραστηριοτήτων.

Γαστρεντερικά συμπτώματα: Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και ναυτία, ειδικά κατά την έμμηνο ρύση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Υπογονιμότητα: Η ενδομητρίωση είναι η κύρια αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες. Η παρουσία ενδομητρικού ιστού έξω από τη μήτρα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών, των σαλπίγγων και της μήτρας, καθιστώντας δύσκολη τη σύλληψη.

Χρόνια κόπωση: Η χρόνια κόπωση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι κοινά σε γυναίκες με ενδομητρίωση, πιθανώς λόγω του χρόνιου πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με την πάθηση.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για σωστή διάγνωση και διαχείριση. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λόγοι που οδηγούν σε πόνο μετά το σεξ και πως να το αντιμετωπίσετε

Τι λένε οι ειδικοί για τις γυναίκες που ανεβάζουν πυρετό στην περίοδό τους;

Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ των παθήσεων της μήτρας και τον τρόπο αντιμετώπισής τους

Πώς μπορούμε να διαγνώσουμε την ενδομητρίωση από μόνες μας στο σπίτι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορυφαίες επιλογές πρωινού για απώλεια βάρους

Αδυνάτισμα πρωινό: Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να ξεκινήσει τον μεταβολισμό σας, να σας κρατήσει χορτάτους περισσότερο και να δώσει έναν υγιή τόνο για την υπόλοιπη ημέρα.

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Ευρωεκλογές 2024: Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά 202.556 εκλογείς. 

Πώς η άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή;

Εγκέφαλος άσκηση: Κατανοώντας πώς η άσκηση επηρεάζει διαφορετικά όργανα σε μοριακό επίπεδο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να προσαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις συστάσεις άσκησης.

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Γάλα καρύδας: Ένα ελιξίριο γεμάτο θρεπτικά συστατικά για υγεία και ευεξία

Γάλα καρύδας: Η ενσωμάτωση του γάλακτος καρύδας στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας της καρδιάς μέχρι τη βοήθεια στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της πέψης.

Close Icon