Σεξουαλική Υγεία

Εμμηνορροϊκός κύκλος: Ποια είναι η σχέση του με τη libido;

Εμμηνορροϊκός κύκλος: Ποια είναι η σχέση του με τη libido;

Εμμηνορροϊκός κύκλος: Η έμμηνος ρύση εμπίπτει τεχνικά στη φάση των ωοθυλακίων, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μοναδικά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο για πολλά άτομα.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι μια φυσική διαδικασία που περιλαμβάνει αλλαγές στην παραγωγή ορμονών και στις δομές του αναπαραγωγικού συστήματος, καθιστώντας δυνατή την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν δύο κύκλοι που εμπλέκονται: ο ωοθηκικός κύκλος, ο οποίος ασχολείται με την παραγωγή και την απελευθέρωση ωαρίων και ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, και ο κύκλος της μήτρας, ο οποίος προετοιμάζει και διατηρεί την επένδυση της μήτρας για να λάβει ένα έμβρυο. Αυτοί οι κύκλοι συμβαίνουν ταυτόχρονα και συνήθως διαρκούν από 21 έως 35 ημέρες, με μέσο όρο 28 ημέρες.

Η εμφάνιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και των φάσεων του είναι αποτέλεσμα ορμονικής σηματοδότησης μεταξύ του εγκεφάλου, των ωοθηκών και της μήτρας.  Οι διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία, ειδικά τις αλλαγές των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Μερικά άτομα μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων του κύκλου, όπως γύρω από την ωορρηξία, ενώ άλλα μπορεί να παρουσιάσουν μείωση της επιθυμίας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Φάσεις εμμηνορροϊκού κύκλου και σεξουαλική επιθυμία

Η κατανόηση της επίδρασης του εμμηνορροϊκού κύκλου στη σεξουαλική επιθυμία απαιτεί κατανόηση των διαφορετικών φάσεων του κύκλου. Η έμμηνος ρύση εμπίπτει τεχνικά στη φάση των ωοθυλακίων, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μοναδικά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο για πολλά άτομα.

Εμμηνόρροια

Ο κύκλος ξεκινά με την έμμηνο ρύση, η οποία συμβαίνει όταν ένα ωάριο από τον προηγούμενο κύκλο δεν γονιμοποιηθεί. Αυτό προκαλεί μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Ως αποτέλεσμα, η παχύρρευστη επένδυση της μήτρας, η οποία θα υποστήριζε μια εγκυμοσύνη, δεν χρειάζεται πλέον και αποβάλλεται μέσω του κόλπου. Η έμμηνος ρύση, γνωστή και ως περίοδος, περιλαμβάνει την απελευθέρωση ενός μείγματος αίματος, βλέννας και ιστού από τη μήτρα.

Η έμμηνος ρύση μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται πρήξιμο και πόνο από κράμπες της μήτρας, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες. Για άλλους, η έμμηνος ρύση μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αύξηση της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα και στο πυελικό έδαφος ή ως απόκριση στην ανακούφιση από το ότι δεν βιώνετε πλέον τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σεξ και τους οργασμούς ως τρόπο για να ανακουφίσουν τις κράμπες της περιόδου.

Θυλακική φάση

Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, η υπόφυση στον εγκέφαλό σας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη που λέει στις ωοθήκες σας να αρχίσουν να παράγουν ωοθυλάκια. Η ωοθυλακική φάση ξεκινά στην πραγματικότητα την πρώτη ημέρα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου σας, συνήθως διαρκεί περίπου 14 ημέρες έως ότου συμβεί η ωορρηξία. Τις περισσότερες φορές, μόνο ένα από τα ωοθυλάκια θα ωριμάσει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η επένδυση της μήτρας σας αυξάνεται σταδιακά, προετοιμάζοντας μια πιθανή εγκυμοσύνη. Στη φάση των ωοθυλακίων παρατηρείται επίσης αύξηση της ορμόνης οιστρογόνου, η οποία για πολλούς ανθρώπους αυξάνει την ενέργεια και τη σεξουαλική επιθυμία, ιδιαίτερα προς το τέλος της φάσης που οδηγεί στην ωορρηξία.

Ωορρηξία

Η ωορρηξία συμβαίνει όταν ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από μια από τις ωοθήκες και ταξιδεύει μέσω της σάλπιγγας προς τη μήτρα, συνήθως συμβαίνει περίπου την 14η ημέρα του κύκλου. Ένα κύμα οιστρογόνων, το οποίο συνήθως συμβαίνει στο μέσο του εμμηνορροϊκού κύκλου, πυροδοτεί την απελευθέρωση του ωαρίου. Η αύξηση των οιστρογόνων προκαλεί την έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία δίνει σήμα στην ωοθήκη να απελευθερώσει το ώριμο ωάριο.

Η ωορρηξία μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 16 έως 32 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης φάσης, πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση. Ωστόσο, πολλοί άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν ανησυχούν ότι θα μείνουν έγκυες.

Ωχρινική φάση

Μετά την ωορρηξία, τα κύτταρα εντός της ωοθήκης, γνωστά ως ωχρό σωμάτιο, απελευθερώνουν ένα κύμα προγεστερόνης καθώς και οιστρογόνων. Αυτό αυξάνει το πάχος της επένδυσης της μήτρας ενόψει της εγκυμοσύνης. Εάν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί εντός της επένδυσης της μήτρας, το ωχρό σωμάτιο θα συνεχίσει να παράγει προγεστερόνη, η οποία θα διατηρήσει την παχύρρευστη επένδυση της μήτρας. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το ωχρό σωμάτιο διασπάται, μειώνοντας την προγεστερόνη, που έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή της επένδυσης της μήτρας. Τότε ο κύκλος ξεκινά ξανά.

Η υψηλή ποσότητα προγεστερόνης που σχετίζεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης έχει βρεθεί ότι μειώνει τη σεξουαλική ορμή για πολλούς ανθρώπους. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι βιώνουν τα σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα του PMS κατά την τελευταία εβδομάδα αυτής της φάσης, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την επιθυμία για σεξ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ημέρα υγιεινής περιόδου: Βάζοντας τέλος στη φτώχεια της περιόδου

To σεξ μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση στις γυναίκες

Πώς θα νιώθω όμορφη κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα περιόδου για το περιβάλλον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι καλύτερες στάσεις σεξ για νέα ζευγάρια

Στάσεις σεξ: Για να βοηθήσουμε εσάς και τον σύντροφό σας να ξεκινήσετε μια αισθησιακή περιπέτεια, συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικές από τις καλύτερες στάσεις σεξ για νέα ζευγάρια.

Τι είναι η διεμφυλικότητα;

Bisexual: Η κατανόηση της αμφισεξουαλικότητας αποτελεί μέρος της αναγνώρισης και του σεβασμού του ποικίλου φάσματος των ανθρώπινων σεξουαλικών προσανατολισμών.